56. Uluslararası Nasreddin Hoca Anma Ve Mizah Günleri

56. Uluslararası Nasreddin Hoca Anma Ve Mizah Günleri

Konya’nın Akşehir ilçesinde düzenlenen 56. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri’nin resmi açılış gerçekleştirildi.

Konya’nın Akşehir ilçesinde düzenlenen 56. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri’nin resmi açılış gerçekleştirildi.

Nasreddin Hoca Meydanı’nda düzenlenen resmi açılış programına Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, protokol mensupları, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda konuşan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, "Türk–İslam coğrafyasının en önemli isimlerinden Nasreddin Hoca’mızı anmak adına bir aradayız. Bu mübarek Ramazan gününde böyle büyük bir şahsiyeti anmak ayrı bir önem taşımaktadır. Nasreddin Hoca, yaşadığı dönemin zorlukları içerisinde toplumun aksaklıklarını, yanlışlarını, eksik yönlerini ve yapılması gerekenleri, İslam ahlakı içinde nükte ile insanlara göstermiştir. Sözlü kaynaklarla günümüze kadar ulaşan kıssaları, 8 asır geçmesine rağmen hala rehberimiz olmaktadır. Görülüyor ki; bazı şahsiyetler, zamana ve mekana sığmamaktadır. Nasreddin Hoca’nın kıssalarını, 1870’li yılların sonlarında Akşehir Kaymakamlığı yapan Bereketzade İsmail Hakkı; ’Zâhiri hande-fezâ, bâtını hikmet-nümâ’, dışı güldüren, içi ise düşündüren latif metinlerdir, şeklinde ifade eder ve günümüze de ışık tutan hoşgörü timsalidir. Bir fıkrada da; Nasreddin Hoca eşeğini koştururken sarığını yere düşürmüş. Mahallenin çocukları yerden sarığı kapmışlar. Top gibi birbirlerine atarak oynuyor, döndürüp duruyorlarmış. Hoca, çocukların ellerinden sarığını kolay kolay alamayacağını anlayınca, bırakıp evine gitmiş. Yunus Emre ve Mevlana Hazretlerinin, şiirle verdiği öğütleri O, nükte ve latife ile vermiştir. Her kıssası olumlu davranışlara teşvik, olumsuz davranışları önlemeye yöneliktir. Her bir nüktesinde insanları, gülümseyen bir yüz ifadesinin arkasında, tefekküre yönlendirmiştir. Kendisiyle bütünleşen Karakaçanına, kavuğuna ve cübbesine bile semboller yüklemekte; hayatın içinde yer alan her şey, O’nun nüktelerine malzeme olmaktadır. Böylesi sıcak bir Ramazan gününde, siz değerli konuklarımızı, ağırlamamıza vesile olan Nasreddin Hocamızın birleştirici yönü de, bir kere daha ortaya konmuş oldu" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri’nin hem Akşehir, hem Konya, hem de Türkiye için hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Bu güzel programa emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bugün Nasreddin Hoca’yı dolu dolu yaşıyoruz. Akşehir’i ve göle maya çaldıktan sonra biz Akşehir Gölü’nün havasını bir başka manada da teneffüs etmek için oradaki arkadaşlarımızın yaptığı salla gölün ilerisine otların ve kamışların daha ilerisine açıklık olan yere de gittik, bir tur atma imkanı bulduk. Orada Nasreddin Hoca’nın yaşadığı dönemi, bundan yüzyıllar öncesindeki hayatı, şartları, o zamanki anlayış ve mizah duygusunu da gölün ortasında olunca daha fazla tefekkür etme imkanı da bulduk. Gerçekten Anadolu coğrafyasının zor dönemlerinde yaşamış olan bu büyüklerimiz, bu coğrafyanın aslında kısa zaman da tapu kayıtlarını da adeta oluşturuyorlar. Nasreddin Hoca’mız, Seyyid Mahmut Hayrani, Nimetullah Nahcivani, Hazreti Mevlana, Şems Tebriz-i, Sadrettin Konevi gibi büyüklerimiz Anadolu’nun maneviyat yıldızları olmuştur” şeklinde konuştu.

TEMSİLİ NASREDDİN HOCA’YA ALTIN EŞEK ONUR ÖDÜLÜ

Temsili Nasreddin Hoca Hasan Kaçan ise, “Akşehirliler Ramazan-ı Şerifiniz hayır olsun. ’Nasreddin Hoca türbeden kalkıp buraya mı geldin’ diye soracak olursanız, bunu bir rüya olarak telakki edin diye düşünüyorum” dedi ve fıkralar anlattı. Temsili Nasreddin Hoca Hasan Kaçan’a ‘Altın Eşek’ onur ödülünü Konya Valisi Muammer Erol verdi.

Nasreddin Hoca Meydanı’ndaki resmi açılış programının ardından Uluslararası Nasreddin Hoca Sempozyumu’nun açılış konuşmaları yapıldı.

Bu haber toplam 1750 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür ve Sanat