Akademik Birlik Platformundan Kudüs tepkisi

Akademik Birlik Platformundan Kudüs tepkisi

Akademik Birlik Platformu, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını kınayarak, bu ve benzer yaklaşımların ulusal ve uluslararası...

Akademik Birlik Platformu, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını kınayarak, bu ve benzer yaklaşımların ulusal ve uluslararası camiada takipçisi olacaklarını ve zulmün karşısında taraf olacaklarını açıkladı.

Akademik Birlik Platformundan yapılan açıklamada, İslam için ikamet edilen bir belde olmaktan çok daha fazlasını ifade eden Kudüs'ün, Müslümanların ilk kıblesi olmasının yanında, İslam'ın yayılmasında da önemli bir nokta olduğu belirtilerek, "Kudüs, sadece İslam için değil, tarih boyunca diğer semavi dinler için de merkezi bir öneme sahip olmuştur. Doğu Kudüs'ü 1967'den itibaren işgal altında tutan İsrail, kenti başkenti olarak ilan ettiyse de bu durum 1980'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) alınan 478 sayılı karar ile yok sayıldı. Bu tarihten itibaren, ABD dahil uluslararası toplum BMGK kararı çerçevesinde Doğu Kudüs'ün İsrail'in işgali altında olduğunu kabul etmektedir. Buna rağmen, İsrail'in yıllardır kural tanımaz, uluslararası hukuku hiçe sayan, terörü ve şiddeti önceleyen siyaseti, uluslararası kamuoyu önünde her geçen gün artarak devam etmiştir. İşgal altındaki Kudüs'e ve diğer Filistin topraklarına yönelik yürütülen baskı, sindirme, kaçırma ve yok etme çabaları bölgedeki çatışma ortamını hep canlı tutmuştur. İsrail'in bu hukuksuzluklarını ödüllendirircesine ABD'nin Trump yönetiminde Kudüs'ü ülkenin başkenti olarak tanıma kararı, açıkça şiddetin meşrulaştırılmasıdır. Uluslararası toplumun tepkisine rağmen Trump yönetiminin hukuk tanımaz tavrıyla gerçekleştirmiş olduğu bu girişimi bölgede zaten var olan sorunları daha da artıracaktır. Bu durum, Orta doğuda istikrarın değil yeni istikrarsızlıkların başlangıcını oluşturacaktır. Uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail ve onun destekçilerinin öncülüğünü yapan ABD şunu bilmelidir ki orta doğu tarihi yüzyıllardır, bu tür hukuksuzluklarla ve güç kullanarak bölgede var olmaya çalışanların başarısızlıklarıyla doludur. Bizler, dünyanın her yerinde barış ve istikrarın gerçekleşmesi için çaba gösteren ve bu doğrultuda kararlara öncülük etmekten geri durmayan Türkiye'nin, sağduyulu akademisyenleri olarak tüm bu gelişmelerden barış ve demokrasi adına kaygı duymaktayız.

Akademik Birlik Platformu olarak, uluslararası hukuku ve vicdanı hiçe sayarak gerçekleştirilen yeni işgal girişimlerinin kapılarını aralayan her türlü adımları kınamaktayız. Bu ve benzer yaklaşımların ulusal ve uluslararası camiada takipçisi olacağımızın ve zulmün karşısında taraf olacağımızın bilinmesini isteriz" denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 946 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.