Akademisyenlerin İdealindeki Milletvekili

 

             Selçuk Üniversitesi öğretim görevlileri ile gerçekleştirdiğimiz anket çalışmasında seçmenlere şu soruları yönelttik ve akademisyenlerimizden aldığımız çok değerli cevapların bir kısmını burada sizlerle paylaşacağız.

            İdealinizdeki Milletvekili Nasıl Olmalıdır?

            İdealinizdeki Belediye Başkanı Nasıl Olmalıdır?

            Bu ve buna benzer bir çok meslek grubunda seçimle göreve gelenleri sorduk. Her dönem farklı meslek gruplarına yönelteceğimiz anketlerimizde yaklaşan genel seçimler öncesi bir çok sorumuz içerisinde İdealdeki milletvekili ile ilgili cevapların bir kısmını sosyolojik yorumlar ile sizlere ve milletvekili adaylarının stratejistlerine sunacağız.

            Çok değerli yüzlerce cevap içerisinden rastgele seçtiğimiz yanıtlardan birisi;

-          “Dik duruşlu olmalı; Türkiye’nin iç ve dış meseleleri hakkında bilgi sahibi olmalı ve günde 25 saat çalışmalı”. Sayın hocamızın kaleminden dökülenlere baktığımızda gerçekten bilgi sahibi olmalı ve 25 saat çalışmalı sözleri ile çok şey anlattığını görmekteyiz. Donanımlı olmalı ve yarın seçim meydanlarına çıkıp seçmenlerinden oy istediğinde projeleri olmalı gerçekçi ve çözüm odaklı. Tabiî ki proje sunabilmek için değerli hocamızın da belirttiği gibi iç ve dış meseleler hakkında bilgi sahibi olmalı ki bu meselelere çözüm üretebilsin.

-          Başka bir hocamızın kaleminden sade ve net bir şekilde şu yanıt dökülmekte “Konya ile ilgili en az 50 yıllık projeleri olmalı”. Evet günü kurtarmak veya bu gün seçmenlerden oy toplamak adına göstermelik projelerle seçmenlerin karşısına çıkmak değil de geleceğe yatırım yapan ve sadece bu gün için değil de en az 50 yıl sonrasını düşünerek gerçekleşecek düşüncelere imza atılmalı. 

-          Olayın özünü anlatan bir diğer ifadeye baktığımızda “Amacı halka hizmet olmalıdır” . Her şey çok net ifade edilmiş durumda gerçekten tüm kalbi ile başka bir amaç taşımadan halka hizmet etmek amacı ile yola çıkan siyasetçi bu anlamda kendini de donatmak zorundadır ve en az 50 yıllık projelerle de seçmenlerinin karşısına çıkmak sevdasındadır. Halkına hizmet sevdası olan bir siyasetçi halkının sorunlarını öğrenip bu sorunlara çözüm üreterek meydanlara çıkacaktır. Ama halkından uzak olan bir siyasetçinin ise amacı halka hizmet olmayacağı gibi bu doğrultuda gerekli donanıma sahip olmadığından halk nezdinde başarı sağlayamayacaktır.

-          “Milletvekili, Milletin vekili olduğunu bilmeli, kişisel gayelerin peşinden koşmamalı”.  Amacı halka hizmet etmek olan bir siyasetçi bu yola çıktığında tabiî ki de milletin vekili olarak seçmenlerin karşısına geçecektir. Evet değerli hocamızın da belirttiği gibi milletinin vekili olmalı ve bulunduğu makamlarda milletini en iyi şekilde temsil edebilmeli.

 

Evet alınan cevaplara baktığımızda olayın özünde şunların yattığını görmekteyiz.

 

-          Donanımlı : Milleti temsil etme yetenek ve bilgisine sahip ve bu doğrultuda çalışmalar yapacak vekiller istiyoruz. Ben halkın sorunlarını biliyorum diyerek ezbere konuşmayacak bildiği sorunları gerçekten halktan öğrenecek ve bu sorunlara çözüm odaklı projeler üretecek. Seçmen soruyor ben halkın sorunlarını biliyorum diyen siyasetçiye  -“Nereden biliyorsun sorunlarımı gelip bana sordun mu diye. Evet ezbere ve klişeleşmiş cümlelerle konuşmayacak kendine has duruşu ve donanımı ile seçmenin karşısına dürüst bir şekilde çıkacak.

 

-          Projeci            : Seçmen proje istiyor ama ütopik seçim vaadi ve seçildikten sonra devamı gelmeyecek projeler istemediği gibi günü kurtarmaya yönelik projelerde istemiyor seçmen. Seçmen gerçek projeler istiyor. Milletin parasının çöpe atıldığı günübirlik göstermelik projelerden çok hem bu günü hem de yarını kurtaracak ileriye dönük projeler istiyor seçmen. Halka sorduğumuzda o kadar ilginç ve güzel projeler çıkıyor ki ortaya. Çünkü sorunların içerisinde yaşayan halk aslında kendisi için de en güzel projeleri üretiyor ama bu projeleri onlara sorup hayat geçirecek birilerini bekliyorlar.

 

 

-          Halkla İç İçe   : Gayesi halka hizmet olan bir siyasetçinin halktan uzak olması düşünülemez ve halkın içinde olmakta bilgi ve birikim ister, proje ister halka verecek bir şeyleri olmayanlar zaten halktan uzakta duranlar değil midir. Soru sormaktan korkmazlar mı halka ya halkta bize cevaplayamayacağımız bir soru sorarsa diye.

Ve sözü şu güzel cümle ile tamamlamak istiyorum… “Öyle bir siyasetçi ol ki seçmenlerinin karşısına çıktığında cevaplayamayacağın sorun olmasın”

Bu yazı toplam 2473 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.