Aksaray Üniversitesi Rektörlük Seçimi: Prof.Dr. Himmet Karadal

İlimiz, Anadolu’nun  yurt olmasından itibaren yani Selçuklu Devletinin eline geçmesinden itibaren önemli misyonlar üstlenmiştir. Somuncu Baba, Yusuf Hakiki baba, Cemalettin Aksarayi, Taptuk Emre  Yunus Emre gibi önemli değerlerin, velilerin, alimlerin yaşadığı din, ilim ve kültür  şehri olmuştur. Burada velilik mertebesine ulaşan (rivayete göre 7 bin kişi)  çok fazla ecdadımız olduğundan dünyada sadece üç yerde örneği olan kabristana ervah kabristanı ismi verilmiştir. Bulunduğu konum itibariyle burada yaşayan insanlar itibarlı örnek insanlar olduğu için yeni yapılan fetih bölgelerine, örneğin İstanbul İlimizin Aksaray semtine yerleştirilerek buradaki seviyeli ve özenilecek bir yaşantı kurulması sağlanmıştır. İlimizdeki ilim ve manevi iklimin etkisiyle,  sadrazamlar, çeşitli devlet adamları şeyh Hamidi Veli hazretlerinin öğrencisi olan Ankara’da türbesi bulunan Hacı Bayramı Veli,  Akşemsettin gibi nice sayısız âlimler yetişerek, ülkeye ve milli harsın oluşmasına hizmet etmişlerdir. Aksaray her yönü ile bir eğitim ve ilim merkezidir.  Bu medreselerden Zinciriye ve Kadıoğlu medreselerinin binaları tarihi eser olarak restore edilerek kültür hazinemizde varlığını devam ettirmektedir. Mazide ilimiz mükemmel ilim, eğitim ve kültür merkezliği yapmış iken, bu gün aynı konumu sürdürdüğü söylenemez. Aksaray’ın günümüzde geçmişten gelen manevi iklimi  kalmadığı veya erezyona uğradığı için bu  önemli değerlere artık hasretlik çekiyoruz. Aksaray’ın eski manevi  ve ulvi kimliğine bürünmesi için tüm kurumlara ve burada yaşayan her insana önemli görevler düşmektedir. Bu gün için bu görevin oluşmasında en çok milli eğitim camiası ile Aksaray Üniversitesine önemli görevler düşmektedir.

Günümüzde medrese eğitimi kaldırıldığından, bunun bir üst eğitim kurumu olan üniversiteler bu misyonu üstlenerek ülkenin her yönden çıtasını kaldıracak faaliyetlerin odak noktası olma mecburiyeti vardır. Üniversite moto  mot sınıf geçiren, meslek veren bir yer olmasının yanında, araştırma yapan, ilim adamı, fikir ve düşünce insanı yetiştiren, gelecek için projeler üreten  bir organizatör görevi üstlenmek, önemli bir misyona ivme kazandırmak zorundadır. Burada yetişen gerek öğrenciler, gerekse öğretim üyeleri mesleklerinin yanında, ülkenin ilim ve kültür meselelerine, ülkenin sorunlarına, ülkenin kalkınmasına yarayacak çözümler üretecek sorgulayan, araştıran insanlar olarak hazırlanması gerekmektedir. Ayırım yapmayan, Fikirlere değer veren,  insanlara saygılı olan, dinlemesini  ve paylaşmasını bilen, hoşgörülü, üniversitenin eğitimde başarı çıtasını yükselten,  , aynı zamanda başarılı hocalar  bünyesinde istihdam eden, yeniliklere ve değişime açık, gençlere imkan sağlayan, huzurlu ve çalışkan verimli bir üniversite ihtiyacı izahtan varestedir.

Nisan ayında yapılacak Rektörlük seçiminde Aday olan Prof.Dr. Himmet Karadal Hemşerimiz, daha yardımcı doçentlik döneminden itibaren akademisyenlik yanında KOSGEB Sinerji Odağı yöneticisi olarak sanayi kuruluşlarını yakından tanımış, 15 yıldır Aksaray'da insanımıza ve ilimize hizmet etme çabası içinde olmuştur. 

Aksaray Helvadere'den rahmetli Mahmut Hocanin oğlu Himmet Hoca Yönetim ve Organizasyon Profesörü ve İşletme Bölüm Başkanı. Aksaray’ın dinamiklerini bilen ve Aksaray kamuoyunun da desteklediği saygın bir akademisyendir.  Rektör adayı olarak; üniversitenin daha rantabl çalışabilmesi için öneriler sunarak buradaki sıkıntıya çözüm aramakta, üniversitenin gelişmesi ve 44.000 öğrenci okutması için projeler üreterek bunları kamuoyu ve basın kuruluşları ile paylaşmaktadır.  Üniversiteye tıp fakültesi ve hastanesi açılması hususunda makul çözümler ve işbirliği geliştirmektedir. Rektör seçildiği takdirde öncelikli olarak gelişmiş bir üniversiteyle işbirliği yaparak araştırma hastanesi şeklinde ilimizde tedavi merkezinin Aksaray’da hizmet verebileceğini ifade etmektedir. 

Himmet hoca sadece üniversite için değil, Aksaray için de çalışmakta, Kalkınma ajansının merkezinin ilimizde kurulması için rapor hazırlamış, ilimizin kalkınması için ve nitekim girişimciliğin gelişmesinde çok samimi gayretler göstermiştir. Üniversite sanayi işbirliğini sağlayacak bilgi ve dinamizme sahiptir. Çünkü hem şehrin hem de Üniversitenin dinamiklerini bilmektedir. 

Himmet Hoca Akademisyen olmanın yanında, bir Aksaray sevdalıdır. Aksaray’a hizmet etmeyi kendine vazife edinmiştir.  Öğretim üyeliği dışında, hali hazırda bir pozisyonu olmamasına rağmen, hem üniversiteye neler yapılabilir hem de ilimize nasıl katkı veririz çabası içindedir. 

Prof.Dr.Himmet Karadal rektör seçildiği takdirde, üniversitenin Aksaray’ın tarım ve sanayisi ile yoğun bir işbirliği içinde olacağını ifade etmektedir. Genç ve dinamik hemşerimize çıktığı kutlu yolda başarılar dileyerek, Aksaray’ın nihai hedefi olan ilim ve kültür şehrini kurmada kendisinden olağanüstü çalışma ve gayret bekleyerek çıktığı yolun tekrar hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.

Ramazan MUTLU                                                                                                                     

Emekli Teftiş.Kurulu Başkanı 

Bu yazı toplam 2123 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.