Aksaray’daki Tarihi Hamam Önemli Bir Turizm Merkezi Olacak

Aksaray’daki Tarihi Hamam Önemli Bir Turizm Merkezi Olacak

Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan dönemine ait kültürel mirasımızın en nadide örneklerinden biri olan II. Kılıçarslan Hamamı, Aksaray Belediyesi tarafından yürütülen restore çalışmasıyla her geçen gün tüm ihtişamı ile ortaya çıkıyor.

Yüklenici firma, hamam çevresi ile zemininde ve kubbe kaplamalarını aslına uygun olarak inşa ederken hamam üzerinde orijinal kubbe, tonoz, baca ve tütekliklerin koruma onarımı sürdürülüyor. Ayrıca o döneminde şartları göz önünde tutulduğunda hamamın hayranlık verici bir özelliği de hamamın üstü açık ve kapalı cehennemlik adı verilen alttan ısıtmalı bölümlerden oluşması. Yüklenici firma, üstü açık ve kapalı olan cehennemliklerde kazı ve temizlik çalışması başlattı.

Restore çalışmaları sırasında tarihi yapının niteliğinin korundurduğu bildirilirken çalışmanın kısa süre içinde bitirilerek tarihi hamamın turizme kazandırılması hedefleniyor.

Köklü bir tarihe sahip olan Aksaray ve bu tarihi ayaklandırıp şehre ve turizme kazandırmak için yaptığı titiz ve özverili çalışmalarıyla II. Kılıçaslan hamamı gibi 800 Yıllık tarihi yeniden gün yüzüne çıkaran Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, ”Anadolu topraklarının kültürel zenginliğinden payını almış şehrimizin kültür mirasını koruyup yaşatmak ve geleceğe aktarmak için her zaman çalışmalarımız devam edecektir” açıklamasında bulundu.

Tarihi dokusu ve mimari kimliği korunarak yenilenen Kılıçaslan hamamında yüzyıllar içerisinde uğradığı deformasyon sonucu kaybolmuş kubbelerin neredeyse hepsi tamamlanarak yeniden yükseldi. Restorasyonunda sona gelinen mekânın yeniden canlanmasıyla Aksaray güzel bir mekâna daha kavuşacak. haberfark.net

 

Bu haber toplam 5294 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür ve Sanat