Abdullah Güdendede

Abdullah Güdendede

Aksaray'ın İlk Bel ve Boyun Okulu

Mevsim kış olunca bel ve boyun ağrıları da çoğaldı. Aksaray gibi sıcak soğuk farkının çok olduğu bir yerde kas spazmları da yoğun olarak görülür. Bu spazmlar bel ve boyun kaslarında olduğunda bölgede ağrı oluşturur. Ağrılarla birlikte hareket kısıtlılığı da ortaya çıkabilir. Sağlıklı bireylerde bu sorun kendini gösterdiğinde bel ve boyun fıtığı ya da kireçlenme gibi problemlerin oluştuğu düşünülür. Bunun yanında bel ve boyun bölgesinde sağlık sorunu olanlarda bu spazmlar oluşursa diğer sorunun tetiklenmesine sebep olabilir. Bütün bu endişeler aslında tedavilerden sonraki koruma süreçlerinin devam ettirilmemesinden kaynaklanıyor.

                Bel ve boyun okulu isminden de anlaşıldığı üzere bir eğitimdir. Bel ve boyun problemlerinin dünya da ve ülkemizde en çok görülen sağlık sorunlarından olması ve iş hayatını kısıtlaması bu alan üzerine eğitimlerin oluşturulmasına zemin hazırladı. Bel ve boyun okulunda amaç kendi vücudumuzu tanımaktır. Kaslarımızı, bağları, eklemleri ve omurgaları tanımak ve genel bir bilgi edinmek amaçlanır. Bunun yanında bölgede hastalığa yol açabilecek sorunlardan ve risk faktörlerinden bahsedilir. Risk faktörlerinin öğrenilmesinden sonra bel ve boyun bölgemiz için günlük hayatımız da yaptığımız hatalı duruş ve hareketler üzerinde durulur. Bunların yanlış ve doğru şeklinde gösterilmesi zihinde kalıcı yer eder.  En iyi koruyucu yöntemlerden biri olan egzersiz konusu anlatılır. Tüm bireylerin sağlıklı olduğu ve postüral bir bozukluğu olmadığı düşünülerek genel egzersizler anlatılır. Bu şekilde yapılan eğitimle bireylerin bel ve boyun sorunlarından korunmaları ve doğru bilinen yanlışları öğretilmesi amaçlanır.

                Bel ve boyun ağrılarını hayatının bir döneminde yaşamayan çok az kişi vardır. Bu yüzden bel ve boyun okulu önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Aksaray’da da bu konu üzerine eğitim veren bir kuruluş olmadığını biliyorum. Bu yüzden alanda halkımıza güzel bir hizmetin öncüsü olacağız. Koruyucu sağlık için yapılacak her hizmet değerlidir. Bel ve boyun problemlerinin aşılmasından tedavilerinden sonra da koruma da yine bu eğitimler önemli bir boşluğu doldurmaktadır.

                Sağlıkta eğitim günümüzde fazlasıyla önemli hale gelmiştir. İnsanlar hız çağında kendilerine zaman ayırmamaktadırlar. Hastalıklarla uğraşmak büyük bir zaman kaybı oluşturuyor. Bu yüzden hastalanmadan önce hastalıktan nasıl korunacağını öğrenmek en iyi tedavi olacaktır.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Bu yazı toplam 1409 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.