Dr. Ünzile Girişgin

Dr. Ünzile Girişgin

Anne adayının doğuma hazırlığı

 Gebeliğin 38-39. haftalarında hekim tarafından vajinal doğum yapmasına herhangi mani bir hal olmayan gebelerimizin bu haftalarda bolca hareket etmeleri doğumu kolaylaştırıcı rol oynar. En azından sabah ve akşamları 45 dakika yürümek bebeğin yerleşmesi ve kalça kaslarını çalıştırmak bakımından faydalı olur. Bu haftalardan sonra erken doğum riski ortadan kalktığı için isteyen çiftler cinsel birliktelik kurabilirler. Cinsel ilişkinin doğum sancılarını başlatıcı etkisi vardır. Akşamları ılık duş almak, sıvı gıdaları azaltmamak gerekir.

     Vajinal doğum bekleyen gebelerimiz 39. Haftadan itibaren her gün bir avuç Medine hurması yemelidirler. Hurma sancıları başlatır, çok besleyicidir, doğum sonu rahimin çabuk toparlanıp olası vajen yaralanmalarını da hızla tamir edici vasıftadır.

Doğuma gelirken kendiniz için

•             Önden düğmeli buluz, etek giymelisiniz. Altüst pijama, uzun gecelik doğum öncesinde muayene ve doğumu güçleştirdiğinden tercih etmemekteyiz. Doğum sonunda altüst pijama takımı idealdir. Özellikle önden düğmeli pijamalar emzirmeyi kolaylaştırıcıdır.

•             Kendinize ait terlik, kaşık çatal, bardak, kolonya, dolaşırken giyebileceğiniz sabahlık, hırka, lizöz

•             Duş almanız gerekebilir. Bir banyo havlusu, el havlusu

•             Birkaç adet külot ve petler

Doğuma gelirken bebeğiniz için;

Doğar doğmaz giyeceği pijama takımı, beresi, eldiveni, çorabı olan en az iki takım. İnce penye ya da pamuklu kumaştan battaniyesi, soğuk havalar için kalın örgü yün ya da pamuklu battaniyeler

Pamuk, ince penye ya da tülbent mendiller.

Yeni doğana uygun bebek bezleri getirmelisiniz.

Şu hallerde ACİL doğum yapacağınız hastaneye ulaşmalısınız:

*Kanlı sümüksü bir akıntı doğumun 24-48 saat içerisinde gerçekleşeceğinin ön işaretidir.

*2, 3 saat boyunca 5 dakika aralıklarla gelen ve bir-iki dakika kadar süren sancılar, karındaki sertleşmeler

*Musluk suyu gibi bembeyaz suyun sızıntı tarzında ya da hızla akması

*3, 4 pet kirletecek şekilde hızlı vajinal kanama

*Bebek hareketlerinin azalması.

Doğum yapacağınız hastaneye gelmeden önce ılık bir duş alabilirsiniz. Tırnaklarınızdaki ojeleri silmeli ve makyaj yapmamalısınız. Tırnak rengi, dudak ve göz rengi annenin kliniğini izlemekte anlamlıdır. Doğum sonu kanama takibi ya da acil ameliyat gerekmesi halinde cilt rengi takibi önemlidir. Doğuma manevi hazırlık yapmak isteyen anne adaylarımız bir tane Yasin-i Şerifi şifa niyetine okuyabilirler. İnşirah suresi darda kalınca her zaman okuyabileceğimiz bir sure olup bir bardak suya 7 tane İnşirah suresi okuyup içebilirler. Bazı gebelerimiz gebelikte okudukları şifa ayetlerinden oluşan bir şişe suyu yanlarında getirip içmektedirler. Bu sureleri gebe hanımlar için başkaları da okuyabilir.

Bazı ailelerimiz Fatma Anamızın Eli isimli bir çiçeği bir tas suya koymaktadırlar. Bu çiçek su içerisinde açılır ve rahiminde daha kolay açılacağına inanılır. Ben şahsen Hadisi şerif ya da alimlerimizin kitaplarında böyle bir bilgiye rastlamadım. Lakin halkımız arasında böyle bir inanış mevcut ve bu çiçek Mekke ve Medine’den getirtilir. Doğum esnasında anne adaylarımızın psikolojisi, kendisine güven duyması, çevresi tarafından desteklenmesi doğumu kolaylaştırır. Ben hekimleri olarak ister bu çiçeği kullansın ister okunmuş su içsin ister ibadet etsin isterse yogaya gitsin kesinlikle olumsuz müdahale de bulunmam. Yeter ki doğum esnasında güçlü olsun, İnşaallah her şey çok güzel ve kolay olacak diyebilsin. Önce Allah’a sonra da kendilerine güvensinler. Sağlık ekibi de onlara zor anlarında bir destek, bir güvencedir. Güler yüzlü, sabırlı bir ebe ve hekim de nasiplerine kalmıştır.

 

Bu yazı toplam 1769 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.