ASIRLAR SONRA

Büyük insanlar büyük düşünür, büyük düşünenlerin de büyük hayal ve idealleri olur. Bu insanlar bu büyük düşünceleriyle günümüze dahi ışık tutacak felsefeler ortaya koymuşlar.

Anadolu’yu Anadolu yapan bu mümtaz insanlar ilahi ülkünün amentüsünden yöneticilerin ayrılmamaları için yoğun gayret ve çaba sarf etmişlerdir. Bu düşüncelerden dolayı Osmanlı İmparatorluğunu yönetenler, yönetimleri sırasında hakkı ve halkı esas maksat yapmıştır. Hizmetlerin hedefine insanı ve dine hizmeti koyan Osmanlı İmparatorluğu dünya tarihine damgasını vurmuş ve bugün dahi yaptığı örnek hizmetlerinden dolayı ecdadımızı gurur ile yâd etmekteyiz. Bu ilahi ülkü ve imanla çağlar boyu insanlığa hizmet etmişler

Yöneticilere yol göstererek katkıda bulunan bu mümtaz ve fazıl dava adamları yaşadıkları dönemlerde padişahları her türlü yanlış işlerden alı koymak için rehber ve set olmuşlardır. Bunlar Şeyh Edebali, Molla Gürani, Zembilli Ali Efendi, Akşemşettin, Mahmut Hüdai Hazretleri ve Bediüzzaman Said Nursi bunlardan bir kaçıdır. İnsanlık, bu yol gösterici insanların fikirleri sayesinde o dönemlerde kargaşa ve keşmekeşten uzak, huzurlu ve mutlu bir hayat yaşadı. Hak ve hakkaniyet ölçüleri hâkim olmuş toplumda. Hatta bu öğretilerden günümüzde dahi faydalanılmakta. Altın gibi her asırda değerlerinden herhangi bir eksilme olmaz bu fikirlerin. Şeyh Edebali’ye ait şu cümlelerin asırlar sonra insanlığa nasıl ışık tuttuğu açıkça ortadadır.

Bak Dostum!

Cahil ile dost olma; ilim bilmez, irfan bilmez, söz bilmez, üzülürsün.

Saygısızla dost olma; usul bilmez, adap bilmez, sınır bilmez, üzülürsün.

Açgözlü ile dost olma; ikram bilmez, kural bilmez, doymak bilmez, üzülürsün.

Görgüsüzle dost olma; yol bilmez, yordam bilmez, kural bilmez, üzülürsün.

Kibirliyle dost olma; hal bilmez, ahval bilmez, gönül bilmez, üzülürsün.

Ukalayla dost olma; çok konuşur, boş konuşur, kem konuşur, üzülürsün.

Namertle dost olma; mertlik bilmez, yürek bilmez, dost bilmez, üzülürsün.

İlim bil, İrfan bil, Söz bil

İkram bil, kural bil, doyum bil

Usul bil, adap bil, sınır bil

Yol bil; yordam bil,

Hal bil, ahval bil, gönül bil

Çok konuşma, boş konuşma, kem konuşma

Mert ol, yürekli ol,

Kimsenin umudunu kırma.

Sen seni bil, ömrünce yeter sana.

Uçmak için kuşların kanatlara ihtiyaçları vardır. Tek kanat ile uçma olayı gerçekleşmez. Toplumun Şeyh Edebali gibi; insanlığa ışık tutan, yol gösteren insanlara her dönemde çok ihtiyacı vardır. Dua edelimde kuşu kanatsız koymayan merhamet sahibi, bizi de bu tür insanların söz ve nasihatlerinden mahrum bırakmasın, insanlığa kılavuz kaptanlık yapan bu insanları eksik etmesin.(ÂMİN)

 

Bu yazı toplam 1534 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum