Ayak parmağından el başparmağı yapıldı

Ayak parmağından el başparmağı yapıldı

Başparmağınızı kıvırıp da yok farz etseniz yaşamınız nasıl olurdu hiç düşündünüz mü?Şüphesiz hemen hiçbirimizin aklına böyle bir deneme gelmemiştir.

 Lakin insanın aklına gelmeyen bir anda başına gelebiliyor. 37 yaşındaki Recep Kaya da, çoğumuz gibi böyle bir şeyi denememişti ama bir gece iş kazasında ansızın parmağı kopuverdiğinde çok acı bir deneyim süreci başladı! Başparmağı yerini koca bir boşluğa bırakırken; üç yıl boyunca bu elini herkesten sakladı; tırnaklarının kesmek için annesinden destek almak zorunda kalmasına üzüldü, kızının ayakkabı bağcıklarını bağlayamamasına içerledi... İmdadına ise Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar yetişti. Prof. Dr. Yazar, Recep Kaya’nın ikinci ayak parmağından 7 saatlik bir ameliyatla başparmak yaptı; kasığından doku nakli ile yaşayan bir parmak haline getirdi. Bakın Recep Kaya ‘mucizevi’ değişimini nasıl anlatıyor; Prof. Dr. Şükrü Yazar‘ileri derecede sofistike bir ameliyat” dediği başparmak nakli için neler söylüyor?

Türkiye’de iş kazasının kapısını çaldığı binlerce kişiden biri Recep Kaya. Üç yıl önce bir gece vardiyasında sol elinin başparmağını makineye kaptırıyor ve parmağı kökünden kopuyor. İki defa dikilmeye çalışılsa da nafile; çabalar sonuç vermiyor ve başparmağı yerini koca bir boşluğa bırakıyor. 37 yaşındaki Recep Kaya ‘elimi nereye saklayacağımı bilemiyordum’ derken, başparmaktan yoksun bir hayatın hem psikolojik hem fiziksel sıkıntılarına derinden maruz kalıyor! İşe başlayalı dört ay olan Recep Kaya ve ailesinin bu talihsiz kazayla bütün yaşantıları değişiyor bir anda. İzmit’teki evlerinden 2 küçük çocuklarıyla yıllardır gitmediği köyüne göçmek zorunda kalıyor; anne babasının yanına yerleşiyor. Temel ihtiyaçlarında başkasına bağımlı olmak, elinde oluşan koca boşluk nedeniyle elini nereye koyacağını bilememek, cebine saklamak hatta zaman zaman bezle sarıp dolaşmak, yeri geldiğinde ‘kızının ayakkabısının bağcıklarını bağlayamamak’ üzüntüsüne üzüntü katıyor hatta depresyona giriyor. Ancak canına tak edip de araştırmalarını yoğunlaştırınca kader karşısına  Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar’ı çıkarıyor. Prof. Dr. Şükrü Yazarönce 2014 Kasım’ında Recep Kaya’nın kasığından eksik parmağa doku canlandırması yapıyor, boşluğukendi dokuları ile dolduruyor. 9 ay sonra da7 saat süren ameliyatla ayak parmağından ikinci parmağı sol eline başparmak olarak naklediyor.

Başparmak hayatımızın yüzde 50’sini yönetiyor

Prof. Dr. Şükrü Yazar, ‘ileri derecede sofistike’ dediği 7 saatlik ameliyatı ekibiyle birlikte başarıyla gerçekleştiriyor. Recep Kaya’nın sağ ayağının ikinci parmağını, sol elinin başparmağı olarak tüm fonksiyonları ile ustalıkla naklediyor yeni yerine. Uzun süren ve oldukça komplike olan bu operasyonlar için genellikle ameliyatlara iki ekip giriyor. Birinci ekip mikro cerrahi yöntemlerini kullanarak nakledilecek olan ayak parmağını hazırlıyor, aynı anda diğer ekip, ayak parmaklarının aktarılacağı elde; damarları sinirleri, tendonları ve kemiği hazırlıyor. Daha sonra eldeki ve aktarılan parmaktaki kemik ve tendonlar tespit ediliyor.  Yazar “En son damarlar ve sinirleri cerrahi mikroskop altında mikro cerrahi yöntemleri kullanarak birbirine dikiyoruz. Burada cerrahi ekibin tecrübesi çok önemlidir. Komplike ve özellikli olan ayaktan ele parmak nakli operasyonları, kişinin iş ve sosyal hayata kazandırılmasında ve el fonksiyonlarının yeniden sağlanmasında son derece etkin bir yöntemdir. Başparmağımız sadece elimizi değil, hayatımızın yüzde 50’sini yönetiyor” diyor.

Kalem bile tutabiliyor!

Ameliyatının üstünden bir yıl geçen Recep Kaya’nın bugün başparmağının bütün fonksiyonlarının çok mutlu edici düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Yazar, Recep Kaya’nın yeni parmağıyla gerek ince gerek kaba motor becerilerini başarıyla yerine getirebildiğini, tam anlamıyla bir başparmak işlevi görür hale geldiğini söylüyor. Bu tür derin kopmalarda ikinci hatta üçüncü ameliyat gerekebildiğini buna karşın Recep Kaya’da başka ameliyata gerek kalmadığını, tedavinin çok başarılı ve hızlı bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Prof. Dr. Şükrü Yazar “Recep bey sol elini yüzde 40-50 civarında kullanabiliyordu ama artık yüzde 100’e yakın kullanabilir hale geldi. Sürahi tutmasından ağır yük taşımasına, kızının ayakkabı bağcıklarını bağlayabilmesinden sol eli olmasına rağmen kalem bile tutabilmesine dek hemen tüm hareketleri gerçekleştiriyor” diyor. Başparmak naklinin sayılı merkezlerde yapılabildiğini belirten Prof. Dr. Şükrü Yazar, eksilen ayak parmağının ise hiçbir sıkıntıya yol açmayacağını vurguluyor. 

Artık kendimi eksik hissetmiyorum

Recep Kaya şimdi fizik tedavi sürecinin ardından yeni başparmağını tamamıyla kullanabilir hale gelmenin mutluluğunu yaşıyor ve “Artık kendimi eksik ve temel ihtiyaçlarımda başkasına bağımlı hissetmiyorum. Sürekli elimi saklamaya çalışarak toplumdan kendimi kaçırmak zorunda kalmıyorum. Anneme kestirdiğim sağ elimin tırnaklarını kendim kesebiliyor, kızımın ayakkabı bağcıklarını bile kolaylıkla bağlayabiliyorum. Onların mutluluğu beni daha çok mutlu ediyor” diyor. Başparmak olarak nakledilen sağ ayak parmağındaki eksikliğin ise gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak hiçbir sıkıntıya yol açmadığını vurgulayan Recep Kaya “Eksikliğini fiziksel ve psikolojik olarak hiç hissetmiyorum.Hatta bazen arkadaşlarıma gösterdiğimde onlar bile eksikliği anlayamıyor” diyor. Bugün 11 yaşında olan kızı Aybüke de babasının sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşıyor. haberfark.net

Bu haber toplam 1837 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık