Ayçiçeği ve mısır tohumumuzu kimler üretiyor?

Ayçiçeği ve mısır tohumumuzu kimler üretiyor?

tarimdanhaber.com, mısır ve ayçiçeği tohumları ile ilgili olarak bugüne kadar kamuoyuna açıklanmayan çarpıcı verilere ulaştı.

 

YABANCI TOHUM FİRMALARININ TÜRKİYE'DEKİ ÜRETİM RAKAMLARI

Mısır ve ayçiçeği tohumunun ekim alanı, tohum miktarı ve üretim miktarları ile firmaların pazar payları, bu iki tohum çeşidinin yabancıların tekelinde olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin tohum ihracatında önemli bir kalemi oluşturan mısır ve ayçiçeği tohumunda yabancı hâkimiyeti, Milli Tohumculuk sektörü açısından düşündürücü bulunuyor.

YILLAR İTİBARİYLE ÜLKEMİZDEKİ MISIR EKİM ALANLARI, SATILAN TOHUMLUK MİKTARI VE ÜRÜN ÜRETİM MİKTARLARI

LİDERLİK PİONEER'DE

Türkiye'de 2016 yılında 800 bin hektar alanda mısır tohumunun üretimi yapılırken, 1 milyon 280 bin torba mısır tohumu satıldı. Pazar payı olarak yüzde 33,6'lık oranla en büyük payı PİONEER aldı. PİONEER'ı ise sırasıyla yüzde 31.2'lik pazar payı ile MONSANTO, yüzde 10.9'luk pazar payı ile KWS, yüzde 8'lik pazar payı ile LİMAGRAİN ve yüzde 6'lık pazar payı ile SYNGENTA takip etti.

5 YABANCI FİRMA YÜZDE 90'INI ÜRETİYOR

Satış miktarları bakımından 1 milyon 280 bin torba mısır tohumunun; 430 bin torbasını PİONER, 400 bin torbasını MONSANTO, 140 bin torbasını KWS, 96 bin torbasını LİMAGRAİN ve 84 bin torbasını SYNGENTA gerçekleştirdi. Yani satılan 1 milyon 280 bin torbanın 1 milyon 130 bin torbası bu 5 firma tarafından yapıldı.

YAĞLIK AYÇİÇEĞİNDE LİMAGRAİN LİDER DURUMDA

Ayçiçeği tohumunda da yabancı hâkimiyeti gözlerden kaçmıyor. Firmaların yağlık ayçiçeği tohumluk pazarındaki payları ve tohumluk dağıtım rakamları, yabancı hâkimiyetini gözler önüne seriyor. 2016 yılında 223 bin torba yağlık ayçiçeği tohumluğu satıldı.

3 YABANCI FİRMA YÜZDE 81'İNİ ÜRETİYOR

223 bin torbalık Türkiye yağlık ayçiçeği tohumluk pazarında yüzde 38.1'lik oranla en yüksek payı LİMAGRAİN aldı. LİMAGRAİN'i ise sırasıyla; yüzde 26.9'luk pazar payı ile PİONEER ve yüzde 15.7'lik pazar payı ile SYNGENTA takip etti.

Satış rakamlarına göre piyasada satılan 223 bin torba yağlık ayçiçeği tohumluğunun 85 bin torbası LİMAGRAİN, 60 bin torbası PİONEER ve 35 bin torbası SYNGENTA tarafından satıldı. 223 bin torbalık yağlık ayçiçeği tohumluğunun 180 bin torbası bu üç firma tarafından satışı yapıldı. tarimdanhaber.com

haberfark.net

 

 

Bu haber toplam 6393 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum