Bacaklarından deri alınıp vajina yapıldı

Bacaklarından deri alınıp vajina yapıldı

Konya'da doğduğu andan beri vajinası ve rahmi olmayan 25 yaşındaki Suriye uyruklu kadına bacaklarından alınan deriyle vajina yapıldı.

Konya'da doğduğu andan beri vajinası ve rahmi olmayan 25 yaşındaki Suriye uyruklu kadına bacaklarından alınan deriyle vajina yapıldı.

Suriye'den Konya'ya gelen 25 yaşındaki A.E.M. yaklaşık 2 yıl önce evlenince sorunlar yaşamaya başladı. Bunun üzerine eşi M.E.M. ile birlikte Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine başvuran A.E.M'e burada yapılan tetkikler sonucunda yapay bir vajina yapılabileceğine karar verildi. Yapılan operasyon sonucunda A.E.M'ye bacağından alınan deriyle vajina yapıldı. Operasyon sırasında A.E.M'nin dondurulan embriyonu sayesinde genç kadının rahim nakli gerçekleştirildiğinde hamile kalıp çocuk sahibi olabilme ihtimali olduğu öğrenildi.

"Hastanın kendi isteğiyle bacak derisinden vajina yaptık"

Ameliyatı gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Naim Ünsal, "Hastanın doğuştan vajinası ve jinekolojik organları yoktu, sadece bir tane yumurtası vardı. Tabii kız çocuklarında ortalama 5 binde 1 bu rahatsızlık görülebilir. Hastanın kendi isteğiyle de bağırsaktan da vajina yapabiliyoruz ama hastanın kendi isteğiyle bacak derisinden vajina yaptık. Bu hasta için yine kritik şeylerden biri hastanın embriyosunu dondurmak gerekiyordu. Çünkü bir tane yumurtası var ve hızla azalıyor yumurtası. Yumurta dondurduk ve sakladık. Hastanın kendi isteği de şu şekilde, öncelikle kendi çocuğunu doğurma isteği olduğu için sonuna kadar uterus nakli ve organ nakliyle kendi çocuğunu doğurma isteği var onun için de kendi embriyosunu dondurduk. Mutlaka şansını sonuna kadar zorlayacağız. Hastamızın ameliyatı başarılı geçti. Bu tarz hastalarda ciddi ağır depresyonlar olabiliyor. Kendisini baskı altına alıyor, çevresi onu baskı altına alıyor. Psikiyatri desteği de verdik hastamıza şükürler olsun hastamız iyi, ameliyatı başarılı geçti" ifadelerini kullandı.

"Mutlu bir aile hayatının sürdürülebilirliğini sağladı"

Ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. Ersin Turan ise, "25 yaşında bayan hasta evlendikten sonra bize başvurdu ve tanısı hastanemizce konuldu. Normalde olması gereken iç ve dış genital organlarından sadece iç genital organ olarak bir yumurtalığı var, hastamızın vajina ve rahmi yok. Hastanemizde ayrıca hastanın üretrası, yani idrarın dışarıya döküldüğü kanalın bir darlığı var ve buna bağlı böbrekleri de ciddi hasar görmüş durumda. Öncelikle basit bir işlemle üretrası idrar yolu düzeltildi, böbrekleri rahatladı. Sonra Naim beyle birlikte yapmış olduğumuz bir ameliyatla hastanın bacak derisinden bir greft alındı. Bu dokuyla vajina yapıldı. Bu hastaya tabii çok büyük şeyler sağladı. Mutlu bir aile hayatının sürdürülebilirliğini sağladı. Ayrıca çok şükür ki devlet imkanlarıyla hastanemizde hastamızın tek yumurtalığından alınan doku ve eşinden alınan dokuyla embriyosu tamamlanarak donduruldu. Bu da çok çok büyük bir nimet. Ne sağlayacak bu, bu hastanın ilerleyen dönemde şu anda dünyada sadece bir tane rahim nakliyle başarılı doğum var ama ilerleyen dönemde çok hızlı ilerliyor. Türkiye'de de çok başarılı nakil işlemleri gerçekleştiriliyor. Bir rahim nakli olursa hastanın kendi genetiğini sağlayan çocuğunu kendi doğum yapabilecek. Ameliyatımız oldukça başarılı oldu. İki saat sürdü. Hastamız şu anda oldukça iyi ve memnun herhangi bir komplikasyon gelişmedi. Hastamızın sağlığını tehlikeye atacak bir durum ortaya çıkmadı. Kadın doğum doktorumuzla birlikte bacak derisinden almış olduğumuz dokuyla başarılı bir vajina hastaya sağlamış olduk" dedi.

"Tamamen umudu kesmiştim bebekten, bebek sahibi olamayacaktım"

Ameliyat olan 25 yaşındaki Suriyeli anne A.E.M. ise "Gayet memnunum. Türkiye'den ve doktorlarımızdan Allah razı olsun. Kendimi çok rahat hissediyorum artık hiçbir endişem kalmadı. Ameliyattan önce çok doktorlara gittim problemi anlamak için sürekli ilaç verdiler. Hiç iyi bir sonuca varmadım. Doktor Naim beyle tanıştıktan sonra ameliyat olduktan sonra gayet rahatladım. En azından sorunu anladık. Tamamen umudu kesmiştim bebekten, bebek sahibi olamayacaktım. Herkese teşekkür ediyorum. En azından artık hamile kalma şansım olacak" şeklinde konuştu.

Ameliyatla ilgili konuşan Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Erkan Ataş, "25 yaşında ve doğuştan cinsel organı olmayan bir bayan hastaya bacağından alınan bir dokuyla cinsel organ yapılarak ameliyatla başarılı sonuçla hastamız sağlığına kavuştu. Bizde hastanemizde tüp bebek ünitesi olduğundan 25 yaşındaki bayan hastanın yumurtalarını dondurarak daha sonra anne olma imkanını sunduk" ifadelerini kullandı.

iha-20180109aw274993-1-t.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 13797 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Sağlık