Başkan Karatay: "Güçlü bir evet ile güçlü bir Türkiye’nin temellerini atacağız"

Başkan Karatay: "Güçlü bir evet ile güçlü bir Türkiye’nin temellerini atacağız"

AK Parti Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan referandum çalışmaları kapmasında parti teşkilatı olarak çalışmalarına...

AK Parti Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan referandum çalışmaları kapmasında parti teşkilatı olarak çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Aksaray genelinde köy köy, belde belde gezen İl Başkanı Abdulkadir Karatay, vatandaşlarla buluşarak yeni anayasa ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatıyor, referandumda evet için destek istiyor. 18 maddeyi bir bir vatandaşa anlatan Başkan Karatay, "Milletin seçimi ile milletin iktidarı olacak. Güvenoyu ve gensoru uygulaması kalkacak. Millet iradesi doğrudan hükümete yansıyor. Cumhurbaşkanını millet seçtiği için kurulacak hükümete de 5 yıllığına güvenoyu vermiş oluyor. Meclisin hükümete kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermesi kalkıyor. Mevcut sistemde kanun hükmünde kararname hazırlama yetkisi bakanlar kurulunda. Şimdi hükümet meclis dışında ve doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından kurulacağı için yürütme alanında kararname çıkarma hakkı Cumhurbaşkanına tanınıyor. Güç millette, denetim ise mecliste olacak. Meclis denetlemesinde meclis araştırması genel görüşme ve yazılı soru uygulamaları devam edecek. Yeni usuller iç tüzük ile düzenleniyor. Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru ile hükümet denetleniyor. Yazılı soruya 15 gün içinde cevap verilmesi mecburiyeti geliyor. Cumhurbaşkanı ve hükümet üyeleri için meclis soruşturması başka bir maddeyle düzenleniyor. Daha kapsamlı bir düzenleme yapılıyor. Milletin kararı daima güven ve daima istikrar olacak. 1 kişi en fazla 2 defa aday olabiliyor. Cumhurbaşkanlığı süresi 2 dönemle, yani en fazla 10 yılla sınırlandırılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için aday gösterilme şartları genişletilip kolaylaştırılıyor. Artık halk 100 bin imza ile doğrudan aday gösterilebiliyor. Cumhurbaşkanına parti üyesi olma imkanı veriliyor. Mevcut sistemde başbakan bir partiye üye olma ve genel başkan seçilme hakkına sahip. Yeni sistemde ise başbakanlık kalktığı ve yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olduğu için bu hak şimdi Cumhurbaşkanına tanınmış oluyor. Güçlü iktidar ile daha güçlü bir Türkiye olacak. Cumhurbaşkanı ile başbakan yetkileri birleştiriliyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasında geçmişte yaşanan türden siyasi gerilim ve krizler tarihe karışıyor. Daha istikrarlı bir yönetim sistemi geliyor. Daha hızlı karar alan, daha hızlı reform yapan ve daha hızlı icraat yapan bir yönetim modeli oluşuyor. Hükümeti Cumhurbaşkanı kuruyor, Cumhurbaşkanı 1 veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabiliyor. Yeni anayasamız her madde değişikliği ile birlikte Türkiye'nin geleceği, Türk Milletinin geleceği, huzuru, güveni, refahı için değiştiriliyor. Allah izin verirse 16 Nisan referandumunda güçlü bir evet ile güçlü bir Türkiye'nin temellerini atacağız" dedi.

Başkan Karatay:

Başkan Karatay:

Başkan Karatay:

Başkan Karatay:

Başkan Karatay:

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1854 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür ve Sanat