Abdullah Güdendede

Abdullah Güdendede

Bel ve Boyun Kaslarında Spazm

Vücut sisteminin ayakta durması için birden çok yapı bir arada çalışır. Ayaklarımızın yere basması ve gövde ağırlığını uygun şekilde aktarması ile hareket ortaya çıkar. Kafamız ve kollarımızın ayaklarımızla uyum içerisinde olması da omurga tarafından sağlanır. Omurga vücut yapımızda orta hatta yer alır ve tüm hareketlerden bir şekilde etkilenir. Kollarımızı kullanırken omurganın servikal ve throkal bölümünde buna uygun adaptasyonel hareketler olur. Bacak hareketlerimiz esnasında omurganın alt bölümde lumbo-sacral hizada yine uygun hareketlenmeler gerçekleşir. Bu yüzden omurga yapımız sürekli farklı düzlemlerde hareket halindedir.

               Omurganın yapısı oldukça karmaşıktır. Vücudumuzun neredeyse tüm hareketlerinde omurgada bir sabitlenme ve hareket tepkisi oluşur. Bu oldukça zor bir iştir. Bunun çok daha ötesinde omurganın öyle bir sorumluluğu vardır ki gerçekten onun değerini paha biçilemez yapıyor. Bu görev; omurgalar arasında beyinden çıkan sinir sistemini korumak ve en alt noktalara taşımaktır. Sinir sisteminin hamisi durumunda olan omurga onun korunmasını ve dallara ayrılmasında ona yol açma görevine sahiptir. Sinir sistemi ile omurga arasındaki bu ilişki ne kadar büyük öneme sahiptir ancak omurga bölgesi rahatsızlıklarda sinir sisteminin etkilenmesini de mümkün kılmaktadır. Bel ve boyun da kas yapılarının haricinde de birçok rahatsızlık vardır. Kasların spazm olması ile meydana gelen ağrılar ise mekanik ağrı olarak adlandırılır. Diğer hastalıklarla çok alakası olmayan bu durum kas-iskelet sistemi dengesizliği olarak görülebilir. Omurga ve vertebraların da bazı yerlere dâhil olduğu bölgelerde kasların sayısı oldukça fazladır. Kaslar hareket kabiliyetinin ortaya çıkması ve gerekli olduğunda sabitleme görevlerini yaparlar.

               Bel ve boyun kaslarında spazm oluşması ile ağrı şikâyetleri başlar.  Altta yatan başka rahatsızlık var ise ki bunlar fıtıklar, daralma ve kaymalar gibi bunlarında tetiklenmesi ile oluşan ağrılar oluşur. Kas spazmının temel nedenleri vardır. Çözüm için öncelikle bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Nedir bunlar? Terleme ve üşütme bunların başında gelir. Hareket sisteminin bozulması ve duruş bozuklukları bir diğer önemli sebeptir. Hatalı iş yapma ve yük kaldırmada bunlardandır. Bunların haricinde bölgede olan bir rahatsızlıktan dolayı vücudun koruma amaçlı kendini spazma alması da mümkündür.

               Bel ve boyun ağrılarının spazm kaynaklı olması muhtemeldir. Bu bölge ağrılarının neredeyse yüzde 95’e yakın bir kısmının bu gibi durumlardan kaynaklandığı biliniyor. Sağlık koruma ile başlar. En iyi tedavi ise korunmaktır. Bel ve boyun sağlığını korumak için azami dikkati göstermemiz gerekir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Bu yazı toplam 1632 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.