Abdullah Güdendede

Abdullah Güdendede

Belde Sihirli Bölge L5-S1

Vücudumuz sistemlerden oluşur. Bu sistemlerin birlikte çalışması ve uyumu ile de günlük yaşamımızı sürdürürüz. Bu sistemlerden bir tanesi de kas-iskelet sistemidir. Vücudun belirli bir şekil almasında ve hareketinden sorumlu olan kas-iskelet sisteminin diğer sistemlerle de birlikte yürüttüğü görevler vardır. Aktif hareket kısmında üstlendiği sorumluluklar ise bizim temel konumuz. İnsan yaşamının sürdürürken pozisyon değişiklikleri için omurga yapısı büyük bir önem sahiptir. Omurgada hareket açıları ise her seviyede aynı değildir. Boyun, sırt ve bel için her omurganın ekleminin bölgesine özel hareketi vardır.

               Bel bölgesini oluşturan L1,L2,L3,L4 ve L5 omurgalarının bir sonraki seviyesi sakral S1 dir. Bu seviyelerinde omurga yapılarının arasında eklemde amortisör görevi gören diskler mevcuttur. Omurga yapılarının ortasındaki boşluktan ise beyinden çıkan ve tüm vücuda dağılan sinir sisteminin uzantısı geçer. Sinir sisteminin korunması görevi de ortasından geçmesi dolayısıyla omurga ya aittir. Omurganın ortasından sinir uzantısının geçmesinin yanı sıra ilgili bölgeye gelindiğinde omurga aralarından dal vermesi bölge yapısının daha da kompleksleşmesini sağlıyor. Bel de vücut hareketlerinin öne yana sağa sola ve rotasyonun da tüm düzlemde harekete sahip olduğu için üzerine düşen sorumluluk daha da artıyor.

               L5-S1 arasında eklem bölgede yapısı ve konumu itibariyle oldukça kritiktir. Bu yüzden bel fıtıklarının %95’e yakın bir kısmı bu seviye de görülmektedir. Bir üst seviye olan L4-L5 arasında ise yüzde %4 oranında görülür. Geri kalan L1-L2, L2-L3 arada ise %1 oranında görülmektedir. Bu yüzden L5-S1 söylemi sıkça duyulmaktadır. Bu bölgenin sorunların yoğun olarak görüldüğü için lokalizasyonu da az çok kemer hizasına denk gelir.  Bu bölgede ağrı şikayeti ve hassasiyet çok olabilir. Sihirli bölge olarak adlandırmamız birazdan bundan dolayıdır. Bölgenin sorunlara açıklaması l5-S1 denilince halk arasında bile rahatlıkla bilinmesi gerçekten dikkat çekicidir.

               Sağlıklı bir yaşama önce sağlığımızı korumakla başlamalıyız. Koruyucu fizyoterapi yöntemleri için profesyonel destek almakta fayda vardır. Bel ve boyun akademileri eskiden beri vardır. Bu eğitimlerde her şey kapsamlı bir şekilde öğretilmeye çalışılıyor. Bunun yanında sağlıklı yaşam merkezlerinde ön değerlendirme ile size egzersiz reçeteleri çıkartılıyor.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Bu yazı toplam 1535 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.