Bi bunlar eksikti! Suriyeliler'den sonra onlar da geliyor..

Bi bunlar eksikti! Suriyeliler'den sonra onlar da geliyor..

Türkiye’de 3 milyona dayanan işsiz sayısında ve eylül ayı bütçesinde kendini gösteren Suriyeli göçmenler, tekstil ve hazırgiyim sektöründe ‘ucuz işgücü’ nedeniyle tercih sebebi oldu.

Üstelik bu durum Suriyeliler ile de sınırlı kalacak gibi görünmüyor. Bangladeş’ten de ucuz işçi getirilmesi gündemde.

Habertürk'te yer alan habere göre, Türkiye’deki işsizlik problemi ve Suriyeli göçmenlerle ilgili görüşüne başvurulan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Suriyeli göçmenlerin Doğu’da istihdam bakımından sorun yarattığını kabul ediyorum. Ancak Marmara Bölgesi’nde bizim sektör bakımından önemli bir kaynak oluşturuyorlar, bölgeyi onlar kurtarıyor” diyerek sektördeki Suriyelilerin yoğunluğunu doğruladı. Mevcut koşullarda Suriyeli işçilerin sektörün Batı’da yaşadığı istihdam ve maliyet darboğazını aşmayı sağladığını öne süren Tanrıverdi, “Göç dalgası başlamadan önce sektörde düz işçi bulunamadığı için Bangladeş’ten çalışan getirmek için planlama yapanlar vardı. Suriyeliler belli bir dönem sorunun aşılmasını sağlayacak. Sonrasında ise sıra er geç Bangladeşlilere gelecek” dedi. İşsizlikteki rekor yükselişe rağmen kendi sektörünün düz işçi bulmakta büyük sıkıntılar çektiğini söyleyen Tanrıverdi, “Biz de hizmet sektörü de düz işçiye asgari ücret veriyoruz. Bu yüzden fabrikada çalışmak yerine hizmet sektöründe çalışmayı tercih ediyorlar. Fabrikada üstlerinin başlarının kirlenmesi ve makine başında durmak yerine hizmet sektöründe üniformalarıyla rahat koşulları tercih ediyorlar” diye konuştu.

BÖLGEDE YATIRIM KARARI SEÇİM SONRASINA KALIR

Kendi sektörleri için teşvik sisteminin, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’yu kapsayan 6. Bölge’ye yatırım yapılmasına yönelik dizayn edildiğini söyleyen Tanrıverdi, “Son çıkan olaylardan sonra bölgede yeni yatırım kararı alınması için huzurun tekrar tam olarak sağlanmasının ardından 6 ay geçmesi beklenir. Seçimler de geliyor. Bu yüzden yatırım kararları seçim sonrasına kalır. Üretime artık Türkiye’nin her yerinde bölge ve sektör farkı olmadan destek verilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

BİR AVM'DE 5 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

İkitelli bölgesindeki Mall of İ stanbul’dan örnek veren Tanrıverdi, “Sadece orada 5 bin kişi çalışıyor” dedi. Neden daha fazla ücret vermedikleri sorusuna ise Tanrıverdi, “Kalifiye eleman zaten dolgun ücret alıyor. Ancak düz işçilerde asgari ücretin üzerine çıkmak maliyeti kurtarmaz” cevabını verdi.

Bu haber toplam 1470 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.