Çiftçi elektriğini kendisi üretecek

Çiftçi elektriğini kendisi üretecek

Konya'nın Hüyük İlçesi'ndeki çiftçinin elektrik ihtiyacını karşılamak için yeni bir proje önümüzdeki günlerde başlayacak. Proje için Kalkınma Bakanlığı 1 milyon 700 bin liralık ödenek ayırdı. Proje üreticiye büyük fayda sağlayacak.

Proje ile yıllık 1 milyon 704 bin kilowatt üretecek bir tesis kurulacak.

Bakanlıktan ödenek ayrılan projenin ihalesinin yapılması bekleniyor. Proje ile ilgili merhaba gazetesi'ne açıklamalarda bulunan projenin başındaki isim Konya Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, “İlmen Belediye Başkanı görevindeyken 2009 yılında yenilenebilir enerji kaynağı projemizi başlattık. Bu projeyi bitirmek 2013 yılına nasip oldu. 2013'te döneminin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan projemizi diğer projeler sıralamasında ikinci olarak gördü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan ve diğer elemelerden geçtikten sonra proje rantabl görüldü. Bizim zaten Hüyük bölgesinde 200 bin dekarlık bir toprağımız var. Devletimizin yaptığı 12-13 göletten sadece yüzde 30'unu sulayabiliyoruz. Yüzde 70'lik alanın hemen dibinde Beyşehir Gölü var ancak faydalanamıyor. İşte bu sorunu çözmek gerekir dedik ve harekete geçtik. Çözmek için de enerjiye ihtiyacımız vardı. Çiftçi normal olarak elektrik kurumundan aldığı enerjiyi sulamaya verdiğinde masraflı oluyor. Dolayısıyla biz dedik ki bu enerjiyi bedava verelim. Çünkü çiftçi harcadığı parayla birlikte ürününün bir nimetini görmüyor. Buradan hareketle, hali hazırda bölgede de enerji potansiyeli varken biz harekete geçtik” dedi.

1 MİLYON 700 BİN ÖDENEK AYRILDI

Yetkili makamların projeyi beğendiklerini diye getiren Şahin, “Gerekli yerlere gidip anlattık projemizi. Kalkınma Bakanlığı'ndan KOP aracılığıyla ödenek aldık. 1 milyon 700 bin liralık bir ödenek. Yıllık 1 milyon 704 bin kilowatt üretecek bir proje. Şu anda Valilik ile KOP protokolü yaptı. Valilik de Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. İl Özel İdaresi de oraya bağlandığı için, ihale mekanizması da Büyükşehir'de. Şu anda proje ihalenin yapılması aşamasında. Proje ihaleye çıktığı andan itibaren 3 veya 5 ay içerisinde aktif duruma gelecek ve enerji verilmeye başlanacak. Hüyük'te de şu anda 7 tane sulama birliği var. Bir diğer amacımız da bu sulama birliklerini tek çatı altında toplayacağız. Hem onların motopomplarının elektriğini karşılama, hem de artan enerjiyi bölgedeki üretilen organik ürünün toplama, paketleme ve entegre tesis kurma gibi isteyenlerin enerjilerini biz karşılayacağız. Böyle bir alt yapı şu anda hazır. İnşallah, Büyükşehir Belediyesi en kısa zamanda ihalemizi yapar da enerjiyi Hüyük'e kazandırırız. Hüyük'te çilek kiraz vişne pilot olarak son 10 yılda daha da yoğunlaştı. Bunu bir de il bazında temsil etmemiz gerekiyor. Şimdilik büyük marketlerde stant açarak teşhir ediyoruz. Önümüzdeki baharda bunu öncelikle ilimize, daha sonra da bakın Konyamızda bunlar yetişiyor diyerek ülkeye yaymaya kalkacağız” diye konuştu.

ORGANİK ÜRETİMİ YAYACAĞIZ

Kendisinin de yönetim kurulu üyesi görevini yürüttüğü Organik Üreticiler Derneği hakkında da bilgi veren Şahin, şöyle konuştu: “Organik üretime gönül veren dostlarımızı Organik Üreticiler Derneği adı altında toplama gereği hissettik. Bunu da kurduk. Şu anda kurucular kurulu ilk toplantısını yaptı. Derneğin Valiliğe müracatını yaptık. Oradan onay bekliyoruz. Maksadımız şu, halkımızın yaradılışı gereği doğal yaşaması gerekiyor. Vatandaşlarımız doğal yaşadığı taktirde ise daha sağlıklı ve uzun ömürler nasip eder Allah. Böylelikle sağlıklı bir toplum elde ederiz. Sağlıklı toplum için bizim hem ülkemizde hem de Konyamızda gerekli altyapımız var. Güneşimiz var, suyumuz var, çiftçimiz var. İşte bunlardan bir güzel bir helva yapmak gerekiyor. Yani amacımız sağlıklı bir gelecek nesil bırakmak. İşte sağlıklı bir nesil için öncelikle sağlıklı gıdayı sağlamak gerekiyor.”

DEĞERLENDİRMEMİZ GEREKİYOR

Türkiye'nin güçlü bir tarımsal altyapıya sahip olduğunu ancak bu potansiyelin tarımsal üretime çevrilmesi gerektiğini dile getiren Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretim, günümüz dünyasında çok önemli bir husus. Bakın bugün dünyada 7 milyar insan yaşıyor. Yıllık 720 milyon insan açlıktan ölüyor. Aslında dünyadaki topraklar gerektiği gibi işlenilse 7 değil 17 milyar insana bakacak seviyede olur. Potansiyel var ancak işlenmesi gerekiyor. Türkiye'de 24 milyon hektar toprak ekilip biçilebilir halde. Bunun biz hepsini ekip biçemiyoruz. Ekilmemesinin sebebi ise bazı tarımsal ürünlerin getirisinin az olmasıdır. Çoğunlukla bakliyat ekiliyor. O da bir yıl nadasta kalıyor ve yeterli ürünü alamadığımızdan tarım bir türlü ilerleyemedi. Ama şu bir gerçek ki, gelecekte tarımını ve enerjisini gerektiği gibi geliştiremeyen toplumlar egemenliğini dahi kaybedecek duruma gelecek. Devletin yüksek kademeleri bunun bilincinde. O yüzden bir kıvılcım ateşlemek gerekiyor. Biz Hüyük'te kahvelere gidip çiftçilere tarımsal üretimin ve organik tarımın ne kadar önemli bir husus olduğunu anlatıyoruz. Diyoruz ki hem sıhhatli bir toplum yaratırsınız, hem de üreten bir toplum olursunuz. Kesinlikle tek ürün değil, birden fazla çeşitli ürünler üretmeye yönelmeliyiz.”

BERKHAN PARLAK 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 2333 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.