Çiftçinin pancarı elinde kaldı, ihracatçı şeker ithal ediyor!

Çiftçinin pancarı elinde kaldı, ihracatçı şeker ithal ediyor!

Pankobirlik, C şekeri kapsamında yapılan ithalatın bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, Ekonomi Bakanlığı'nı göreve çağırdı.

İhracatçıların ihtiyaç duyduğu şekerin Türkiye'de fazlasıyla üretildiğini ve maliyetinin de dünya borsa fiyatına çok yakın olduğuna dikkat çeken Pankobirlik, bundan dolayı ihracatçı firmalara öncelikli yurtiçi alım şartının getirilmesi gerektiğini kaydetti.

300 BİN TON C-ŞEKERİ ÜRETİLECEK

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Pankobirlik, 2016/2017 pazarlama yılında A kotası kapsamında 2 milyon 650 bin ton, C şekeri kapsamında da 300 bin ton şeker üretileceğine dikkat çekti. İhracata yönelik gıda üretimi yapan sanayicilerin ihtiyacı olan C şekerinin fazlasıyla yurt içinde üretileceğini belirten Pankobirlik, ithal edilen C şekerinin yurt içindekinden daha ucuz olduğu yönündeki iddiaların da gerçekçi olmadığının altını çizdi.

İHRACATÇILARIN FİYAT İDDİASI GERÇEKÇİ DEĞİL

Pankobirlik açıklamasında şunlar kaydedildi: “Gıda sanayicileri dünya borsa fiyatlarından C şekeri talebinde bulunmakta ve yerli üretim C şekeri fiyatlarının dünya fiyatlarından yüksek olduğu gerekçesiyle ithal C şekeri talebinde bulunmaktadırlar. Bu durum ülkemiz açısından döviz kaybına neden olmaktadır. 25 Aralık 2017 itibarıyla 386,9 $/ton olan Londra şeker borsa fiyatlarının yükseliş trendinde olması yanında güncel fiyatlardan C şekerinin navlun dahil gıda sanayicilerine maliyeti yaklaşık 500 $/ton olacaktır. Bu maliyeti de mevcut dolar kuru ile hesaplayacak olursak yaklaşık kg maliyeti 2 TL'ye karşılık gelmektedir. Şeker sanayimiz bu fiyatlardan gıda sanayicilerinin ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak ve ithalata gerek duyulmayacaktır."

ÖNCELİKLE YERLİ ÜRETİMDEN KARŞILANMALI

Bu amaçla üretilen C şekerinin imalatçı/ihracatçıların C şeker taleplerinin öncelikli olarak yerli üretimden karşılanması büyük önem arz etmekte ve sektörün rahatlatılması, yerli üretimin desteklenmesi ve ülkemizin döviz kaybının önlenmesi açısından Ekonomi Bakanlığı'na önemli görev düşmektedir.

Bu nedenle talebimiz, daha önceki yıllarda olduğu gibi C şekeri teminine ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığı'nca düzenlenen Dahilde İşleme İzin Belgelerinde; Dahilde İşleme Rejimi Tebliği ve/veya Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi'ni içeren mevzuatta bir düzenleme yapılarak öncelikli yurt içi alım şartının getirilmesi, yurt içindeki şeker fabrikalarından C şekeri temin imkânı kalmadığı hallerde ancak ithalat ile karşılanmasıdır."

TARIMDAN HABER 

haberfark.net

Bu haber toplam 4310 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.