Mustafa Bozdağ

Mustafa Bozdağ

Çiftçiye Polar Şoku!

1 Kasım Seçimlerinin Kazançlı tarafından biri çiftçi!

Başbakan Davutoğlu’nun tarım vaatlerinin başında gelen pancara verilen ciddi zam çiftçi gündeminin ilk sırasına oturmuştu.

Nitekim hükümet sözünü tuttu pancardaki zam devreye girdi. En büyük sükseyi Kayseri şeker fabrikası yaptı. Çiftçimizin 16 Polar pancarının 1 kilogramını 20 Kuruştan alacağız açıklaması geldi.

Bölgemizdeki Özel Fabrika ise ilan duyurusunda 19.3 Kuruştan alacağını açıkladı. Çifti için iyi para;

Fakat Çiftçiyi bir şok bekliyordu…

Pancar’ın Polar’ı geçen yıllara göre düştü. Çiftçilerin verdiği bilgiye göre, aynı tarlada yanana iki kerkiden sökülen pancarın polarında değişiklik gösteriyor.

Bu konu ile ilgili olarak geçen gün bir çiftçi ile yaptığımız sohbetimizde. 2 tır pancarın birini bir fabrikaya diğerini Bor Şeker Fabrikası’na gönderdim Bor Şeker Fabrikasına gönderilen pancar 2 polar yüksek geldi. Bu nasıl iş anlayamadım dedi.

Polar ölçümü nedir?

Polar şeker miktarının kök ağırlığına göre yüzde ifadesidir. Kısaca pancardaki şeker varlılık oranıdır.  Ölçümleri teknolojik olarak hesaplanır.

Eskil ve pancar

Şüphesiz pancara eroin gibi bağlamlılığı olan bir ilçe var ise oda Eskil’dir. Yıllardır Eskil çiftçisi ana geçim kaynağı pancardır. 1998 rekoru bile kırmıştır. Eskil Ziraat Odası Başkanı Sayın Necati Belgemen Bakan Ali Rıza Aloboyun’un ziyaretinde Eskilde 8.000 civarı çiftçinin olduğunu basın aracılığı ile açıkladı. 

Eskil Ziraat odası polar ölçümü yapabilir mi?

Bunu önce teknik altyapı olarak bir araştırması yapılmalı, daha sonra yasal olarak yapabilir mi? orasını bilmiyorum ama benim önerim Eskil Ziraat Odasının pancar polar ölçümü yapması…

Belki o zaman pancarda polar bu kadar farklılık göstermez!

Bu yazı toplam 1871 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.