Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

Cumhurbaşkanlığı Sistemi

     Güzel Ülke Türkiye’miz de, çok partili hayata geçildikten sonraki yıllarda yapılan anayasa değişikliği ile Parlamenter Sistem uygulanmaya başlamıştır. Geldiğimiz noktada baktığımız zaman, mevcut uygulanmakta olan sistemin olumsuzluklarının olumlu taraflarından çok fazla olduğu açıkça görülmüştür.

Parlamenter Sistemin uygulandığı dönemlerde, askerler neredeyse her on yılda bir darbe yapmış, Ülkemiz maalesef yönetilemez hale getirilmiştir.Malumunuz, 1960 darbesi, 1971 Muhtırası, 1980 darbesi, 1997 Post Modern Darbesi, 2007 E Muhtıra ve 15 Temmuz 2016 ParalelFetö Darbesi yapılmıştır.

     Mevcut uygulanmakta olan sistem ile son yıllardaki başarılı çalışmalar istisna olmakta, genel olarak yönetimde istikrarı sağlamak, mevcut yapı ile zorlaşmakta, hatta bazen mümkün olmamaktadır.Mevcut sistemde koalisyonlar kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. 07 Haziran 2015 seçimlerinde de koalisyon sonucu çıkmış, Hükumeti kuracak partiler anlaşmayınca ikinci bir seçim yapmak zorunda kaldığımız bir gerçektir.

     Dünyadaki örneklerine baktığımız zaman, Başkanlık Sistemi’nin, Parlamenter Sistemden daha güçlü yönlerinin olduğu açıktır. Koalisyonlar dönemini bitirip, güçlü ve istikrarlı bir yönetimi oluşturduğu bilinen gerçeklerdendir.

     Anayasanın değiştirilebilmesi için 367, halk oylamasına sunulabilmesi içinde asgari 330 Milletvekilinin Oyunu alması gerekmektedir. Yapılan görüşmeler sonucu iki parti 18 Maddede mutabakata varmıştır. 1. Tur oylamada bütün maddeler 330’un üzerinde oy ile kabul edilmiş, ikinci tur oylamaya başlanmıştır. Aynı şekilde 2. Tur oylamadan da 330’un üzerinde kabul edilmesi halinde; halk oylaması yapılacaktır. Sonuçta Milletimiz oylarını kullanacak ve sonucuna herkes katlanacaktır.

Cumhurbaşkanlığı Sistemine olumlu bakıyor, şimdiden EVET oyu vereceğimi açıkça belirtiyorum. Yapılacak seçim sonucu Milletimizin çoğunluğunun evet demesi sonucu yürürlüğe gireceği için, hiçbir şekilde Diktatörlük değerlendirilmesi yapılamaz.

     Malumunuz getirilmek istenen Cumhurbaşkanlığı ile Rejim değil, Sistem değiştirilmektedir. Cumhuriyet Yönetiminde Cumhurun görüşüne, başvurulup, Milli İrade’nin Oyu ile Yönetim oluşturulmaktadır.Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci turda % 50+1 çoğunluk sağlanmadığı zaman, en çok oyu alan ilk iki aday ikinci tur da yarışırlar ve sonucunda en çok oyu alan Cumhurbaşkanı olur. Bu uygulamanın neresi anti demokratik ve neresi tek adamlığa götüren bir yoldur? Meşru, Milletin İradesinin en net olarak yansıyıp seçilen Cumhurbaşkanına asla diktatör denilemez, denilse de kıymeti yoktur.  Başkanlık Sistemi ile yönetilen bütün ülkelerdeki genel uygulama bahsettiğim şekildedir.

     Cumhurbaşkanlığı Sisteminde, hem Cumhurbaşkanı, hem de Milletvekilleri seçimle işbaşına gelmektedirler. Seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Yürütmeyi, Bakanların atamasını yapar, seçilen Milletvekilleri Yasama faaliyetinde bulunur. Yargı bağımsızdır. Böylece denge- fren sistemi mekanizması devreye girmiş olacağından etkin ve hızlı karar alınarak başarılarımıza başarılar eklenecektir. İç ve dış düşmanlarımızın açıkça saldırdığı bir dönemde bu sisteme acilen ihtiyaç vardır.

     Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçmemiz sonucu; güçlü ve istikrarlı sürdürülebilir yönetim anlayışı oluşacağından, Milli iradeye yönelik her türlü Darbe’nin de önüne geçilebilecektir.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile Milletimizin çıkarlarını korumak, farklı sosyal sınıfların taleplerini karşılamak, etkin ve kalıcı çözüm üretmek daha kolay olacaktır. Bir taraftan güçlü bir Cumhurbaşkanı, diğer taraftan seçilip gelen Milletvekilleri görevlerini en verimli şekilde yaparak, Türkiye’mizin maddi ve manevi yönlerden güçlenmesine vesile olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Sistemini istemeyenlere baktığımız zaman Ülkemiz açısından ne kadar da gerekli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

     Birlik ve beraberlik içerisinde, güzel ülkeTürkiye’miziçin arzu ettiğimiz maddi ve manevi başarılara en kısa sürede kavuşmamız duası ile sıhhat ve afiyetler dilerim.

Bu yazı toplam 1877 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.