Ereğli'de Organize Tarım Ve Hayvancılık Bölgesi Toplantısı

Ereğli'de Organize Tarım Ve Hayvancılık Bölgesi Toplantısı

Konya’nın Ereğli ilçesinde Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi Yer Seçimi Çalışmaları Pilot Uygulama Alanları projesi kapsamında bir toplantı düzenlendi.

Ereğli Kaymakamı Şakir Erden, Belediye Başkanı Özkan Özgüven, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Soylu, Ziraat odası Başkanı Cafer Tatlıdil, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ercüment Sarıkafa, Konya Büyükşehir Belediyesi’nden Proje Koordinatörü İbrahim Kürşat Göçergi, Necmettin Erbakan Üniversitesinden Doç. Dr. S. Savaş Durduran, Proje Yüklenicisi AYC Danışmanlık Şirket Müdürü Ömer Ünal ve Proje İletişim Uzmanı Rümeysa Tüfekçi ile çok sayıda kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantı Belediye Meclis Salonunda yapıldı. Toplantıda Ereğli’de ki hayvancılık sektörü masaya yatırıldı. Tarıma Dayalı İhtisaslı Organize Sanayi Bölgesi projesi kapsamında Ereğli’nin günlük süt üretimi, hayvancılık potansiyeli, işletme sayısı, coğrafi konumu detaylı bir şekilde ele alındı. Ereğli’de 6 bin 800 civarında işletme, 135 bin civarında büyükbaş hayvan sayısının olduğu ve süt sektöründe Türkiye’de zirveye oynadığı belirtilen toplantıda Türkiye’de ki peynir üretiminin yüzde 35’lik dilimini Ereğli’nin karşıladığı belirtildi.
2007 yılında başlatılan Haykent projesi ile Ereğli’de Organize Tarım ve Hayvancılık sektöründe bir girişim olduğu ancak projenin devamının gelmediği vurgulandı.
Haykent projesinin önemli ancak yerinin yanlış olduğunu kaydedilen toplantıda Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesinin kurulması gereken yerin Kamışlıkuyu, Yukarı Göndelen ve Acıkuyu bölgeleri arasında olması gerektiği kaydedildi.
Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ercüment Sarıkafa, hayvancılık sektörünün en önemli etkenleri arasında yer alan ulaşım, su, kaba yem gibi ihtiyaçların karşılanacağı alanın Kamışlıkuyu, Yukarı Göndelen ve Acıkuyu bölgeleri olarak gördüğü söyledi. Sarıkafa, Adana ve Mersin’li yatırımcıların Zengen bölgesinde önemli yatırımlar yaptıkları belirterek, Ereğli’nin önünde böyle bir örnek olduğunu ve Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesinin de bu alana yakın bir noktada hayata geçirilmesi gerektiği vurguladı.
Belediye Başkanı Özkan Özgüven, süt hayvancılığı noktasında Ereğli’de önemli bir altyapının olduğunu kaydettiği konuşmasında en önemli sorunu şehir merkezindeki küçük işletmeler olarak gördüğünü ifade etti. Şehir merkezinde binin üzerinde küçük işletme olduğunu söyleyen Özgüven, bu işletmelerin Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesine taşınması için cazip bir projenin hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.
Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ise, söz konusu projeye sahip çıkacaklarını ve her kademede destek olacaklarını ifade etti.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nden Proje Koordinatörü İbrahim Kürşat Göçergi toplantının çok verimli geçtiğini belirterek, bir daha ki toplantıya sonuç odaklı hazırlanacaklarını, projenin Ereğli’ye kazandırılması için çalışacaklarını ve bu projenin Ereğli’nin ufkunu değiştireceğini kaydetti. Göçergi, “Ereğli bu potansiyele sahipken bu projeyi hayata geçiremezse Türkiye’de hiçbir il veya ilçe böyle yüksek ölçekli projeyi yapamaz” ifadelerini kullandı.
Toplantı dilek ve temenniler ile neticelendi.

Bu haber toplam 1615 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.