Et fiyatlarıyla ilgili birinci hedefimiz hayvan sayısını arttırmak

Et fiyatlarıyla ilgili birinci hedefimiz hayvan sayısını arttırmak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek fiyatlarına yapılan zamma ilişkin, "1 lira afaki bir rakamdır, doğru değildir. İllerdeki bu kararı alan gerek fırıncı esnafını, gerek sorumlu sivil örgütlerini göreve davet ettim, yine ediyorum" dedi.

Bakan Çelik, Bakanlıkta gerçekleştirilen Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) çalışanlarının mesleki ve özlük haklarının diğer personel ile eşitlenmesine ilişkin imza töreninde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Çelik, ekmek fiyatındaki artışa ilişkin bir soru üzerine, "Dün Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı geldi. Kendileriyle bir değerlendirme yaptık. Kendileri 81 ilden fiyatlar almışlardı. Biz de bugün aldık. Ekmek fiyatları bir hayli ilde 75 kuruş, bazılarında 80 kuruş, bazılarında 85 kuruş, bazılarında 90 kuruş, belli sayıdaki illerde de 1 lira ve 1 lira 25 kuruş. Bizim de zaten sesimizi yükseltmemizin altında neden bu. Neden 1 lira?" diye konuştu.

Bakanlık olarak maliyetleri çok net ve ayrıntılı bir şekilde yaptıklarının altını çizen Çelik, şöyle devam etti:

"Bir ekmeğin 61 kuruş maliyeti var. 'Bunu değiştirecek bir şeyiniz varsa getirin' dedik ama işletme hatalarınızı bize getirmeyin. İşletme hatalarını vatandaşa yüklemeye kimsenin hakkı yok. Dolayısıyla 61 kuruş doğru ki 70 kuruşa satan illerimiz var. 1 lira afaki bir rakamdır, doğru değildir. İllerdeki bu kararı alan gerek fırıncı esnafını, gerek sorumlu sivil örgütlerini göreve davet ettim, yine ediyorum. 75 kuruşa ekmek satıldığına göre siz de 90 kuruşa satabilirsiniz. Vatandaşın bu zaruri ihtiyacıdır. Ekmeğin maliyeti bellidir, Türkiye'nin genelinde de satış fiyatı bellidir. 'Neden 1 lira, neden 1 lira 25 kuruş' diye sesleniyorum. Bunu haklı kılacak hiçbir neden yok. Bu anlamda, anlamsız bir şekilde Bakanlıkla karşı karşıya gelmenin bir anlamı yok."

Konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade eden Çelik, fırın açanların pazar payını da dikkate alması gerektiğini söyledi. Çelik, işletme zararlarından dolayı vatandaşın ceza çekmeye devam edemeyeceğini vurguladı. Belediyelerin satışa sunduğu ekmek fiyatlarından örnekler veren Çelik, "Bir belediye 250 gram ekmeği 62,5 kuruşa, bir diğeri 75 kuruşa satıyorsa ve piyasada da fiyatlar bu şekilde ise siz neden 1 lira ile 1 lira 25 kuruşa ekmek satıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

Fırıncılar Federasyonu ile görüşmelerinin devam edeceğini belirten Çelik, ayrıntıları daha sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı.

“Et fiyatlarıyla ilgili birinci hedefimiz hayvan sayısını arttırmak”

Çelik, "Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan terör olayları nedeniyle et fiyatlarında artış yaşandığı iddia ediliyor. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Böyle bir artış yok. Son 1 ay içinde bir artış söz konusu. Et fiyatları ile ilgili birinci hedefimiz hayvan sayısını artırmak. Bu dönemde bununla ilgili çok yaygın ve yoğun çaba içinde olacağız. Etin varlığı süt ile de bağlantılı. Hayvancılığın desteklenmesiyle ilgili şu anda geldiğimiz son noktada, 2016 yılı içinde hayvancılık desteklerimiz devreye girmiş olacak. Ağırlıklı olarak Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazilerinin damızlık üretimiyle ilgili çok yaygın bir çalışmayı bu dönem içinde artırarak gerçekleştireceğiz."

Orta vadede hayvan varlığında bekledikleri sayıya ulaşma çabasında olacaklarını anlatan Çelik, kısa vadede ise spekülatörlere yol açılmaması adına bazı tedbirler alabileceklerine işaret etti.

Bu konuda üreticilerin endişelenmemesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Üreticilerimizin karkas olarak, et maliyetlerinin ne olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla onları zarara uğratacak, 'Nerden besici oldum' dedirtecek bir uygulama içinde olmayız. Rahat olsunlar. Ortada (yapılanlar) spekülasyona yönelik ise elimizi güçlendirecek argümanları elimizde tutacağımızı da herkesin bilmesini istiyorum" diye konuştu.

Bakan Çelik, ihtiyaç olduğunda spekülatif hareketlere karşı et ithalatını gerçekleştirme imkânları olduğunu kaydederek, "Ama bu bizim önceliğimiz ve arzu ettiğimiz bir şey değildir. Bununla ilgili Bakanlar Kurulunda dün yanılmıyorsam imzalandı. Bu ithal edeceğiz anlamına gelmez ama her an da ithal edebiliriz anlamı taşıdığını belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik, Türkiye'de şu an itibarıyla hayvan varlığı konusunda negatif bir seyrin söz konusu olmadığını ifade etti. 

haberfark.net

Bu haber toplam 1611 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum