Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Evliliğin önemini bildiren hadisler

İlk önce evlenmenin getireceği sorumlulukları öğrenip sonra da eş seçimi ve diğer konular hakkında, Resûlüllah (s.a.v.) Efendimizin evlilikle ilgili tavsiyelerde bulunması, evliliğin İslâm’daki yerini ve önemini belirtmek için yeterli delil sayılır. Aynı zamanda Efendimizin aile hayatı da bunun en güzel örnekleriyle doludur.

İslâm, bir yandan başkasının hanımına ve anasına kızına, kız kardeşine kötü niyetle bakmayı haram kılıp göz zinası sayarken, diğer yandan meşru şekilde evlenmeyi büyük sevap kabul etmiştir.

Ebu Rühm (r.a.)’den  Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “En hayırlı şefaatlerden biri evlenecek iki kişinin arasını bulmaktır.”    (K. SitteTerc ve Şerhi.C. 17, Sh, 211. H, No: 620)

Ebu Eyyub (r.anh) anlatıyor: Resûlüllah (s.a.v.) buyurdular ki: "Dört şey vardır ki, bunlar geçmiş peygamberlerin sünnetlerindendir; haya, koku sürünme, evlenme, misvak kullanma."  (K. SitteTerc ve Şerhi.C. 16, Sh, 252. H, No: 7)

İbn Ebî Necih (r.anh)’den, Efendimiz (s.a.v.) ile arkadaşları arasında şöyle bir konuşma geçti :  "Kadın-ı olmayan adam yoksuldur, yoksul." "Çok malı olsa da mı?" "Çok malı olsa da." "Kocası olmayan kadın yoksuldur, yoksul!" "Çok malı olsa da mı?" "Çok malı olsa da yoksuldur."  buyurur. (Hadis el kitabı. 459. Ömer Sevinçgül. Zafer Yayınları. 1998 .Buhârî.)

Hz. Âişe (r.anhâ)’den: Efendimiz (s.a.v.) Nikâh, benim sünnetimdir, sünnetimi yapmayan benden değildir. Evlenin, çocuk sahibi olun; ben kıyamet gününde ümmetimin çokluğu ile iftihar edeceğim. buyurmuştur. (K. SitteTerc ve Şerhi. c, 17 S, 187 H, No: 577) (Efendimizin hadisi, evlenmeye manisi olmayanlar, bilerek zinaya gitmeyi tercih edipte evlenmeyenler içindir)

Efendimiz (s.a.v.): Kim ki, gözünü yabancıdan çekmek, kendini namahremden korumak ve akrabalık hakkını gözetmek üzere evlenirse  Allah Teâlâ bu evlenmede o erkeği bu kadınla ve o kadını da bu erkekle mesut eder.” (buyurmuştur. Et Terğib Cilt 3 sayfa 46 H.17)

         Enes (r.a.)’ten, Resûlüllah Efendimiz (s.a.v.): “Evlenen, dininin yarısını korumuş olur. Artık diğer yarısında da Allah’ın emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakınsın.” buyurmakla, kadınsız erkeğin, erkeksizde kadının her yönden yarım, eksik olduğuna ve aynı zaman günaha düşebileceğine işaret etmiştir. İbni Cevzi, El-İlelde geçen bu hâdiste, evlenmek kişiyi Allah’a muhâlefetten koruduğuna ve fesâdın önünde aşılmaz bir kale olduğuna işaret demektedir.  Şöyle ki, kişinin dinîni ifsat eden, çoğu zaman tenasül uzvu ile karnıdır. Demek ki insan, evlenmek sûretiyle bunlardan birisinden kurtulmuş olur.

Deylemi’nin rivâyetinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Fakirlik korkusundan dolayı evlenmeyi terk eden bizden değildir.”

Câbir (r.a.)’den rivâyet edilen hadiste Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu hususta şöyle buyuruyor: “Kadınlarla dört hasleti için evlenilir: malı, asâleti, güzelliği ve dini. Sen, dindar olanını tercih et ki mes’ud olasın.” (Buhârî,  C,11 S. 5183 H, 28. Müslim, , İbni Mâce, Darimi C. 5 Sh. 10)

Câbir (r.a.)’den: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Herhangi bir genç bülüğ yaşına dahil olunca evlenirse, ona musallat olan şeytan: ‘Eyvah! Onun dini benden korunmuş oldu’ diye çığlık atar.” (Ramuz-ül Ehadis C. 1 S, 527. H. No:2117,)

Hz. Ebu Hüreyre (r.a.)’den Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Namus ve iffetini muhafaza etmek düşüncesiyle evlenmek isteyen kişiye yardım etmek, Allah Teâlâ üzerine bir haktır.” buyrulmaktadır. (Süneni Tirmizi, C, 6. Sh, 214 H. No: 1579)

Hz. Abdullah İbn-i Mesud (r.a.)’dan  Resûlüllah Efendimiz (s.a.v.): “…Evlenmek, gözü haramdan daha iyi sakındırır. Namusu (daha emin bir şekilde) korur…”  buyurmuştur. (Buhari Terc  C, 11. S, 5162. H. No: 4)

Hz. Enes (r.a.)’ten: Resûlüllah (s.a.v.) buyurdular ki: “Bana, (dünyanızdan) koku ve kadın sevdirildi. Gözümün nuru ise namazda kılındı.” (K. SitteTerc ve Şerhi.C. 7, Sh, 31. H, No: 9)

İbnu Amr İbni'l-As (r.anhüma) anlatıyor: Ben Resûlüllah (a.s.)'tan işittiğim her şeyi yazıyordum. Kureyş bu işten beni men etti. Dediler ki: “Sen her (işittiğin) şeyi yazıyorsun, hâlbuki Resûlüllah (a.s.) bir insandır, memnun ve öfkeli hâlde de konuşur.” Bunun üzerine yazmaktan vazgeçtim. Sonra durumu Resûlüllah (a.s.)'a anlattım. Parmağı ile ağzına işaret ederek: "Yaz, nefsimi elinde tutan Zât’a yemin olsun ki, bu (iki dudak arası)ndan haktan başka bir şey çıkmaz!" buyurdu. (K. SitteTerc ve Şerhi.C. 11, Sh, 267. H, No: 1)

Bu yazı toplam 3461 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.