Göl üzerindeki adaya yürüyerek gidiyorlar

Göl üzerindeki adaya yürüyerek gidiyorlar

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Gölü'nün insan yaşamı olan tek adası olan Mada Adası'na göl yüzeyinin donmasının ardından ulaşım sadece...

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Gölü'nün insan yaşamı olan tek adası olan Mada Adası'na göl yüzeyinin donmasının ardından ulaşım sadece buz üzerinden yürüyerek sağlanıyor.

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde değişik yüz ölçümüne sahip 32 ada bulunuyor. Bu adaların içerisinde yüz ölçümü bakımından en büyüğü olan Mada Adası'nda 30 hanede yaklaşık 200 nüfus bulunuyor.Beyşehir gölünün donmasıyla Mada adası, dört tarafı buzla çevrili bir konuma sahip oldu. Adanın bağlı olduğu yaklaşık 700 metre mesafedeki Isparta'nın Gedikli köyüne göl donmadan önce teknelerle ulaşımı sağlayan ada sakinleri, göl yüzeyinin buzla kaplanmasının ardından ulaşımı yürüyerek sağlıyor. Buzların kırılma ihtimaline karşı canlarını hiçe sayarak buzun üzerine çıkan ada sakinleri, yaya olarak karşı kıyıya, karşı kıyıdan ise adaya buz üzerinde yürüyerek geçmek zorunda kalıyor. Avlanmanın da durduğu ada çevresinde ihtiyaçlarını bir kasaya doldurup buz üzerinde çekerek adaya götürmeye çalışan bir aile, bölgedeki zorlu yaşamı da gözler önüne seriyor.

"Ölüm tehlikesiyle burun burunalar"

Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, ocak ayından itibaren kıyıları donan Beyşehir Gölü'nün yüzeyinin aşırı soğuklar nedeniyle bir süre sonra tamamen buzla kaplandığını söyledi. Eşine az rastlanır manzaralara tanıklık ettiklerini ifade eden Büyükkafalı, gölden balıkçılıkla geçimini sağlayan avcıların göl yüzeyinin buz tabakasıyla kaplı olması nedeniyle avlanma yapamadığını, bazı balıkçıların buzları kazmalarla kırarak ya da motorlu testereyle keserek açtığı deliklere ağ bırakarak avlanmaya çalıştığını ifade etti. Adalarla da ulaşımın kesildiğini kaydeden Büyükkafalı, Beyşehir Gölü'nün insan yaşamı olan tek adası durumundaki Isparta sınırları içerisindeki Mada Adası'nda göl yüzeyinin buzla kaplanmasının ardından yaşayanların zor günler geçirdiğini belirtti. Büyükkafalı, "Adada yaşayan insanlarımızın gölün donması nedeniyle bağlı olduğu karşı kıyıdaki Gedikli köyüne ulaşım imkanları ortadan kalktı. Buraya tek ulaşım göl buz tutmadan önce teknelerle sağlanıyordu. Şimdi göl yüzeyi donunca insanlar çaresizlikten ihtiyaçlarını görmek için karşı kıyıya tehlikeye rağmen yürüyerek geçiyor. Dönüş yolculuğu da buz üzerinden yaya olarak sağlanıyor. Hal böyle olunca her an ölüm tehlikesi ile burun burunalar. Konuştuğumuz ada sakinleri, yıllardır bölgede yaşanan manzarayı birçok defa basın ve medya aracılığıyla Türkiye'nin gündemine taşıdıklarını, seslerini duyurmaya çalıştıklarını ancak bu konuda müsbet bir netice alamadıklarından yakınıyorlar" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1319 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.