Mustafa Bozdağ

Mustafa Bozdağ

Hasar Tespiti Yapılacak mı?

Bu yıl kış kurak geçti. Çiftçi beklediği kışı bulamadı. Bahar geldi. Bu seferde yüce Mevla’dan yağmur bekledi. Çiftçi beklediği yağışı göremedi.

Eskil Ziraat Odası başkanı Necati Belgemen yağmur duasına çıkacağız dedi.

Celil mezarlığının orada yağmur duasına çıkıldı.

Nihayet Çiftçin beklediği yağış geldi

  Bu hafta içerisinde Eskil’in Kıraç Yayla ve köylerinde önce şiddetli dolu daha sonra yağmur yağışı yaşandı.  Bu mevsimde çiftçinin çekindiği dolu yağışı,  Büyük Bozcamahmut, Küçük Bozcamahmut, Eğrikuyu, Beşağıl, Gözlük, Bayramdüğün, Alagöz tarafı kısaca kıracın çok büyük bir bölümünde dolu yağışı etkili oldu.

Bozcamahmut başta olmak üzere birkaç yaylada önce dolu daha sonra şiddetli yağmur daha sonra tekrar dolu yağdı.  Bölge çiftçisi korkulu anlar yaşadı.

Hatta sosyal medyaya yayılan Ekininin üzerinden dolu geçen çiftçiler sigaranın birini söndürüp diğerini yakması ile ilgili resimler gülüşmelere neden oldu.

Kısaca “Duman Olduk” dediler…

Nitekim dolu bitti iş hasar tespitine geldi. Birkaç farklı köyden görüştüğüm çiftçiler, ortalama % 50 civarında hasar olduğunu söylediler.

Burada geçen sene hasar parası ödendi. Ama herkese eşit miktarda bir ödeme yapıldı. Bu dolu olayında da bazı çiftçinin mahsulü %30 etkilenmiş bazısınınki %50 etkilenmiş bazısınınki %10 etkilenmiş bazısınınki hiç etkilenmemiş hasar tespiti yapılacaksa buna göre yapılmalıdır.

Bu konu ile ilgili hasar tespit çalışmalarının ivedilikle yapılması bölge çiftçisi açısından çok büyük önem arz etmektedir.

Bu konu ile ilgili Eskil İlçe Tarım Müdürlüğü’nü ve Eskil Ziraat odasını hassasiyet davranarak çalışma yapmalı,  

Çiftçi, mağduriyetinin giderilmesini, yetkililerin sahaya inerek görmesini istiyor. Geçen yıllarda, bu yağış yağışın benzerinin yaşandı hasar tespit çalışması yapıldığını söylüyor. 

Bu yazı toplam 1470 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum