İntikam ateşi en çok sahibini yakar

Haklı ama mutsuz olmak cümlesi benim zihnime nakşoldu. Gerçekten hayatın bazı kırılma noktalarında insan bu duyguyu yaşıyor. Hakkını arama adına atılacak adımlar, hakkını alanı mutlu etmiyor her zaman.

Bende birçok mahkum konferansı verdim. Cezaevlerini dolandım. Hiçbir cezaevinde mutlu insan görmedim. ‘İyi ki bu suçu işlemişim! İyi ki o adamı öldürmüşüm! İyi ki hırsızlık yapmışım!’ diyen bir mahkuma şahit olmadım.

Cezaevinde kaldığı her gün, yattığı her gece ‘intikam tespihi’ çekenler var. İntikam tespihi çekenler, özgürlüklerini kavuştukları gün, müebbet mahkum olacak hatalar yapıyorlar. Bazıları öldürüp intihar ediyorlar, bazıları da öldürüp müebbet mahkum oluyor.

‘Haklı fakat mutsuzdular!’ cümlesi bana, dünyada mutlak adaleti sağlamak için elimizden geleni yapmış olsak bile, ilahi adalete unutmamamız gerektiğini yeniden hatırlattı. İnsan mutlak adaleti sağlamak gücüne sahip değildir. Aynı gerçek devletler içinde geçerlidir.

Anaların gözyaşı dinecekse…

Otuz yıl terörden çekmiş bir milletiz. Terörün ilke ekonomisine verdiği zararlar, ülkemizin gelişmesine ve bazı bölgelere yatırım yapılmasına vurulan darbeler elbette üzücüdür. Ancak beni en çok, anaların gözyaşı ve feryadı üzmüştür hep.

Türk anasının feryadına üzülüp, Kürt anasının feryadına ‘oh!’ çekenlerin veya Kürt anasına gözyaşı döküp, Türk anasıyla alay edenlerin, insanlığından ve Müslümanlığından şüphe ederim. Birileri anaları ağlatarak memlekettin anasını ağlattı yıllarca. Bunu yapanların en büyük gücü, şahsi menfaatini ülkesinin menfaatinin önünde tutanlar ve intikam alarak adalet sağlayabileceğine inanan cahiller oldu.

“Savaş devam etsin, analar ağlasın!”diyorsa bir insan, ya savaş tüccarı veya ahmaktır.

İntikam ve öfke ateşi, önce sahibini yakar

Birileri kardeşi kardeşe düşman etti. ‘Bunu nasıl başardılar?’ sorusunun cevabı, bir yazı hatta kitaba sığmayacak kadar uzun. Ama başardılar işte! Ne din kardeşliğimiz ne coğrafya kardeşliğimiz ne vatan birliğimiz ne akrabalıklarımız bu kavgayı önlemeye yetmedi.

İki kardeş kucaklaşırken intikam diye bağıranları Allah ıslah etsin.

Savaş devam ederse bundan kim karlı çıkacak? Devlet kurşun yağdırarak dağları bombalamaya devam etse, bugüne kadar şehit olan bütün askerlerimizin intikamını almış olacak mı? Ölen askerler geri gelecek mi?

Daha önemlisi, bu kavga biterken mutlak adalet sağlayacak bir formülü olan var mı? Böyle bir formül zor değil imkansızdır. Çünkü dünyada mutlak adalet olsaydı, ahret hesabına gerek kalmazı.

Affetmeyi seven affedeni de sever!

Allah bizi affetmeseydi hangimiz secdeye kapanabilirdik? Affetmeyi seven ALLAH, affedenleri de sever. Kan davası güderek bir yere varılamayacağını bilen Peygamberimiz, Veda hutbesinde, ümmetiyle vedalaşmadan önce uyarıyor:

Ashabım! Dikkat ediniz, cahiliyeden kalma bütün adetler kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Cahiliye devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalib’in torunu Iyas bin Rabia’nın kan davasıdır.

Peygamber bile olsanız, kan davasını bitirmek isteyen herkes, kendi tarafını intikam duygusundan vazgeçirip, kendisi affederek başlamalı.

Herkesin elini vicdanına koyup düşünmek zorunda olduğu bir süreçten geçiyoruz. Dağdakilerin sevdiği lideri ben zerre kadar sevmem. Onlarda benim sevdiklerimi sevmezler. Her iki tarafta anlamalı ki, silah huzur getirmiyor getirmeyecek.

‘Bir leş insana pis, köpek ve domuza helva-şeker gibi görünür!’ diyor Mevlana. Ortalıkta ceset görmek isteyenler, insanlıklarından utansın!

Af duygusu ateşe su, intikam duygusu ateşe benzin dökmek gibidir.

Tarih yazacak!

Tarih, insanlık ve analar; savaşları başlatanları değil, savaşları bitirip barış sağlayabilenleri hayırla yad eder. Savaş başlatanlar beddua, barış sağlayanlar dua alır.

‘Haklıyım ve intikam alacağım!’ diyenler için tekrar ediyorum:

Haklı olmak, insanı mutlu etmiyor.

Bu yazı toplam 2723 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.