IŞİD'i bitirecek adım

IŞİD'i bitirecek adım

Hava operasyonlarıyla IŞİD'in Bağdat'a doğru ilerleyişini bir türlü durduramayan ABD'nin kara harekatına hazırlandığı öne sürüldü.

Dikkatleri Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'deki çatışmalara çeken ABD, Irak Şam İslam Devleti IŞİD tehdidini gerekçe göstererek başlattığı uluslararası hava operasyonlarını şimdi de Irak'a karadan müdahaleyle genişletmeyi planlıyor.
IŞİD'in Irak'ın başkenti Bağdat'a ilerleyişini durduramayan ABD, bölge yönetimi ile birlikte kapsamlı 'kara operasyonu'nu görüşüyor. İngiliz Independent gazetesi, Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadelede uluslararası koalisyonunun başını çeken ABD'nin, 2003-2011 yılları arasında işgal ettiği Irak'a hava operasyonlarından sonra bu kez 'kara operasyonu' başlatacağını iddia etti.

'DANIŞMANLAR' GİDECEK

ABD'nin ısrarla Irak'ın kendileri için öncelikli olduğunu söylemesini vurgulayan haber, ismi verilmeyen ABD'li üst düzey bir yetkiliye dayandırılıyor. ABD'li yetkili, söz konusu operasyonun sistemli ve zaman alacak bir plan çerçevesinde yapılacağını, dolayısıyla en erken birkaç ay sonra başlayacağını kaydetti. Ayrıca bu planla, Iraklı kuvvetlerin, militanların ele geçirdikleri toprakları geri alacak ve ellerinde tutacak kapasiteye gelmeden harekete geçilmeyeceği ifade edildi. Operasyonun Irak kuvvetleriyle gerçekleştirileceğini belirten gazete, sahada ABD Başkanı Barack Obama'nın da bahsettiği üzere bazı Amerikan danışmanların da bulunabileceğini aktardı. Yetkilinin 'danışmanların çatışmaya katılmayacağını vurguladığı' da kaydediliyor.

Karatepe'de kontrol peşmergede Irak'ın Diyala bölgesinde Türkmenlerin yaşadığı Karatepe kasabasında Irak Şam İslam Devleti saldırılarını durduran peşmerge güçleri bölgenin kontrolünü yeniden sağladı. AA'ya konuşan bölgedeki Peşmerge Birlikleri Sorumlusu Adnan Heme Mina, Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Karatepe kasabası merkezine yönelik saldırıların durdurulduğunu açıkladı. Kasaba çevresinde yol kenarlarına döşenmiş mayın ve bombaların etkisiz hale getirildiğini aktaran Mina, 'Irakordu güçleri, Diyala ve diğer bölgelerde IŞİD militanlarına geniş çaplı operasyonlar başlattı. Kaçmak isteyen militanlar bizim konuşlandığımız bölgelere doğru geliyor. Diyala'daki Karatepe ve Celavle kasabaları peşmergenin son sınır bölgeleridir' diye konuştu. IŞİD, Karatepe kasabasına ağır silahlarla saldırı başlatmış ve kasabanın bir kilometre batısındaki Alisaray ve beş yüz metre kuzeyindeki Seyf Saad köylerini ele geçirmişti. Bölgede yaşayan 10 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Bağdat'ta bomba sesi eksik olmuyor Suriye'nin kuzeyinde Kobani'yi ele geçirmek için saldıran IŞİD'in Irak'ın başkenti Bağdat'a ilerleyişi de sürüyor. Zaman zaman alarm durumuna geçen başkentte son günlerde bombalı saldırılar da arttı. Dün Bağdat'ın doğusunda bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu 11 kişi öldü. Nidal Caddesi'nde patlayıcı yüklü bir başka aracın infilak ettirilmesi de 8 kişinin ölümüne neden oldu. Fırat Mahallesi ile Abidi bölgesinde patlayıcılarla düzenlenen saldırılarda da 8 kişi hayatını kaybetti. Devra bölgesinde ise gaz tüpü yüklü bir araca yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu aracın şoförü yaşamını yitirdi.

Bir aylık bilanço: 553 ölü ABD ve koalisyon ülkeleri Irak ve Suriye'de IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Bu çerçevede Suriye'de gerçekleştirilen saldırıların bir aylık bilançosu açıklandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, ABD'nin öncülüğünde 23 Eylül'den 22 Ekim tarihine kadar yapılan hava saldırılarında toplam 553 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Raporda hayatını kaybedenlerden 32'sinin sivil olduğu belirtiliyor. Bu sivillerden 6'sı çocuk, 5'i kadındı. Saldırıların, Suriye'nin petrol yataklarının olduğu Haseke, İdlib ve Deyru'z Zor bölgelerinde yoğunlaştığı kaydediliyor. Ölenlerin 57'sinin El Nusra Cephesi mensubu, 464'ünün ise IŞİD üyesi olduğu belirtiliyor. Bunlardan büyük kısmının Suriyeli olmayan IŞİD mensupları olduğu ifade ediliyor.  Yeni Şafak

Bu haber toplam 1213 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.