Karamercan: "Gençlerimize esnaflık teşvik edilmeli"

Karamercan: "Gençlerimize esnaflık teşvik edilmeli"

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, işsizlik oranının hızla düşürülmesi için gençlerin esnaf ve sanatkarlığa yöneltilmesi gerektiğini belirterek, "Elinde...

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, işsizlik oranının hızla düşürülmesi için gençlerin esnaf ve sanatkarlığa yöneltilmesi gerektiğini belirterek, "Elinde mesleği olan gençlerimiz teşvik edilip desteklenerek kendi işini kurması sağlanmalıdır" dedi.

Gençlerin istihdam edilmesi ve meslek sahibi olabilmesi için mesleki eğitimin çok önemli olduğunu hatırlatan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, "Esnaf ve sanatkar kendi emeği ile çalışırken yanında istihdam ettikleriyle işsizliğin azalmasına katkı sağlamaktadır. Hem çalışıp, hem de öğrenim gören gençlerimiz, meslek öğrendiklerinde de devletimiz tarafından teşvik edilmeli ve kendi işini kurması için destekler sağlanmalı" dedi. Esnaf ve sanatkarın üretim sisteminin ayakta kalması için çıraklık eğitiminde kalitenin artırılması gerektiğini belirten Başkan Karamercan, şöyle devam etti: "Esnaf yanında yetişen kalfaların da, çıraklar gibi iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta primleri hazine tarafından karşılanmalı ve bu gençlere teşvik ücreti desteği sağlanarak gençler açısından çıraklık sistemi daha cazip hale getirilmelidir. Bu şekildeki bir teşvik, gençlerin üniversite kapılarına yığılmalarını önleyerek, meslek liselerine olan talebi artıracaktır. Aynı zamanda, sanayinin en büyük sorunu olan ara eleman ihtiyacı da bu şekilde karşılanmış olur. Ustalık belgesi alıp da kendi iş yerini kurmak isteyen gençlere de vergi muafiyeti sağlanarak destek verilmelidir. Bu çerçevede, mesleki kalite standardını sağlama adına ülkemizde hayata geçirilmeye çalışılan mesleki yeterlilik sistemine entegre, akredite bir çıraklık sistemini çok önemli buluyoruz."

"Mesleki eğitim işsizliğin ilacı"

Mesleki eğitim merkezlerinin yeniden ayağa kaldırılmasını istediklerini ifade eden KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, "Bu merkezlerden mezun olan gençlerimizin ustalık belgesi ile birlikte alacakları mesleki yeterlilik belgeleri AB düzeyinde de geçerli olacaktır. Hem ülkemizde, hem de Avrupa Birliği ülkelerinde iş kapılarının açılması sağlanacaktır. Buraya gelinceye kadar da belli destek ve teşviklerin verilmesi faydalı olacaktır. Başta Ahilik geleneğinin çağdaş temsilcileri olan çıraklarımızın lise mezunu statüsüne yükseltilmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca 2 yıllık yüksek okullarda okuyan erkek öğrencilerimiz için askerlik sürelerinin kısaltılması meslek yüksek okullarını cazip hale getirir" diye konuştu.

Bu haber toplam 869 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Konya