Kaya, çocuklara sevgi ve güveni ihmal etmeyin

Kaya, çocuklara sevgi ve güveni ihmal etmeyin

Çocukları çiçeğe benzeten Psikolog Cüneyt Kaya, “Ebeveynlerin çocuklarına verebilecekleri en önemli iki husus sevgi ve güvendir. Çocuğunuza bırakabileceğiniz en güzel miras güçlü bir kişilik ve sağlam bir karakterdir“ diye konuştu.

Meram Belediyesi'nce Meram Aşkına Kültür-Sanat-Yaşam etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşen Hayat Okulu projesinde bu hafta “Çocuk Yetiştirmenin Püf Noktaları” ve “İyi Bir Anne Baba Nasıl Olunur?” konulu eğitim semineri verildi. Konevi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği seminere konuşmacı olarak katılan Psikolog Cüneyt Kaya ile Aile Danışmanı Nazlı Çalışkan, çocuk yetiştirmenin püf noktalarını anlattılar.

“ÇOCUKLAR ÇİÇEK GİBİDİR”

Çocukları çiçeğe benzeten Psikolog Cüneyt Kaya, “Çocuk bir çiçek gibidir. Çiçeğin suya, havaya, güneşe ve toprağa ihtiyacı var. Çocuklarımızın da suya, havaya, güneşe ve toprağa ihtiyacı var. Onların suyu ve güneşi anne ve babalarıdır. Ebeveynlerin çocuklarına verebilecekleri en önemli iki husus sevgi ve güvendir. Anne babasından yeterli sevgi ve güveni gören çocuklar daha sağlam karakterli olurlar. Çocuğunuza bırakabileceğiniz en güzel miras güçlü bir kişilik ve sağlam bir karakterdir. Söylediğiniz sözler, davranışlar, tavrınız, yaşam biçiminiz çocuğunuzun karakterini ve hayatını şekillendiriyor” dedi.

ANNE BABA TUTUMU NASIL OLMALI?

Dört farklı anne baba tutumu olduğunu ve bunların üçünün yanlış olduğunu ifade eden Psikolog Nazlı Çalışkan ise, “Bunlardan biri aşırı korumacı anne baba tutumudur. Bu tutum, genellikle tek çocuklarda ya da ilk çocuklarda yapılıyor. Anne babalarda görülen bir başka yanlış tutum ise otoriter baskıcı tutumdur. Çocuğa şiddet uygularız, sürekli baskı altında tutarız yani çocuğun her şeyine karşı çıkarız. Bu da son dere yanlış bir davranıştır. Ayrıca çocuğun hiçbir şeyiyle ilgilenmeyen anne babaların ilgisiz tutumları da yanlıştır. Çocuğumuza karşı uygulayacağımız en doğru tutum şekli demokratik tutumdur. Onlara seçenekler sunmalı ve kendi ayakları üzerinde durmayı öğretmeliyiz” diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZA SÖZ VERMEYİN

Çocukları ödüllendirme tutumunun yanlışlığına vurgu yapan Çalışkan, “Çocuklar bir şeyi sözle, ödülle yapmaya başlarlarsa bunun hiçbir zaman sonu gelmez. Rüşvetle çocuğumuza bir şeyler yaptırırsak, bir noktaya kadar çocuğumuza sözümüz geçer” dedi.

haberfark.net

Bu haber toplam 1360 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.