Konya, "Piliç etinde hormon yok"

Konya, "Piliç etinde hormon yok"

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Başkanı Hasan Konya, Türkiye'de lisanslı ve sertifikalı üretim yapan işletmelerdeki piliç etlerinde hiçbir şekilde hormon katkısı olmadığını açıkladı.

Konya,sosyal medyada ve bazı yayın organlarında tavuk etinin hormonla şişirildiği şeklinde yayınlanan görüntülerin gerçekle ilgisinin olmadığını kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından sertifika alan lisanslı işletmelerin sürekli denetim ve gözetim altında olduğunu ifade eden Konya, piliç eti üreten firmaların "broiler" cinsi etçi civcivleri enerji ve protein değerleri biraz daha yüksek yemlerle beslediğini, bu nedenle de 42 ila 45 gün arasında yenilebilecek konuma geldiğini belirtti.

Bu tür etçi tavuklarla vatandaşların da deneme yapabileceğini anlatan Konya, şunları söyledi.

"Piliç etinin hormonlarla şişirildiği şeklinde yayınlanan görüntülerin, çıkarılan bilgi kirliliğinin gerçekle ilgisi yok. İki hafta sonra ülkemizde mangalcılar çıkacak piyasaya. Mangalcıların alacağı tavuk etinde kesinlikle bir hormon katkısı yoktur. Bunu kendiniz de test edebilirsiniz. Broiler dediğimiz etçi civcivlerden alıp evinizde yetiştirebilirsiniz. Enerji ve protein değeri biraz daha yüksek yemlerle besleyebilirsiniz. İnanın, o hayvanları 40'ıncı günden itibaren kesmeye başlayabilirsiniz. Çünkü, istenen seviyeye gelirler. 42 ila 45 gün arasında yetişip de satışa sunulan piliçlerde, mangallık kanat, göğüs gibi ürünlerde kesinlikle hiçbir hormonal katkı yoktur."

Tavukların gelişim süresini hızlandırma diye bir durumun söz konusu olmadığına dikkati çeken Konya, "Avrupa'da, Amerika'da, Japonya ve Türkiye'de 42 ila 45 günde piliçler yenilebilecek duruma geliyor. Bazı ülkelerin 21 ila 25'inci günde tükettikleri hayvan ırkları da var. Tavukta kesinlikle hormonla şişirilerek bir ilave yok. Türkiye'deki hiçbir firmamızda böyle bir üretim mümkün değildir" diye konuştu.

Konya, Türkiye'nin kendine özgü etçi tavuk ırkı olmadığına işaret ederek, anaçlarının Hollanda, Almanya, İngiltere ve ABD gibi ülkelerden geldiğini, kuluçka dönemini geçirdikten sonra çıkan civcivlerin üretim yapan firmalara gönderildiğini kaydetti.

- "Bilgi kirliliğinin giderilmesini bekliyoruz"

Yanlış görüntüler ve aktarımlarla oluşturulan bilgi kirliliğinin sektörü haksız yere zan altında bıraktığına vurgu yapan Konya, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığından rakamları isteyin. Tavuk etinden ya da yumurtadan ölmüş bir tane insan raporu veremezler. Ürünlerimiz biyogüvenlik ve hijyen açısından en kontrollü ve sağlıklı yapılan üretimlerdir. 'Hayvanlara günde 3 yumurta yumurtlattığımız, etçi tavuklara hormon yaptırdığımız' şeklinde konuşan onkologlar var. Aynı ürünleri kendimiz de tüketiyoruz. Bakanlıktan özellikle bu konuda taleplerimiz oldu. Yalan bilgilerle vatandaşın kafasını karıştıranların yanlış anlatımlarını düzeltecek bir bilgilendirme çalışması yapılmasını bekliyoruz." haberfark.net

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1584 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.