Konya'ya 2 yeni koldan su geliyor

Konya'ya 2 yeni koldan su geliyor

Konya Ovası ülkenin tarımı için oldukça önemli. Bu anlamda sulanabilir alanları artırmak için Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından önemli projelere imza atıldı.

Bunlardan en önemlisi Mavi Tünel Projesi. Proje kapsamında oluşturulan depolama alanlarına aktarılan sular, 125 km uzunluğundaki AHİ Kanalı ile depolama hacmi 580 milyon metreküp olan Hotamış depolamasına buradan da sulamaya veriliyor. Ancak getirilen bu suyun Konya için yeterli olmadığı gerekçesiyle farklı dış havzalardan da su getirilmesi konusu her fırsatta dile getiriliyordu. Bu konu üzerinde çalışmalar yürüten DSİ 4. Bölge Müdürlüğü (Konya) somut adımlar atıyor. Ermenek Çayı’ndan 462 milyon, Akçay’dan da 155 milyon metreküp olmak üzere toplam 607 milyon metreküp suyun Konya Kapalı Havzası’na getirilmesi ile ilgili DSİ Planlama Mühendislik Hizmetleri ihalesini gerçekleştirdi. Çalışmalar devam ediyor

BARAJLARDA DOLULUK YÜZDE 42

DSİ 4. Bölge Müdürü (Konya) Birol Çınar, DSİ projelerini ve Konya barajlarının durumlarını değerlendirdi.

29 Ocak itibari ile Konya bölgesindeki 23 depolama tesisindeki (Baraj, gölet) su seviyeleri hakkında bilgi veren Çınar, “Şuanda bu depolamalarda ortalama doluluk yüzde 42 seviyelerinde. Aynı depolama tesislerindegeçen yıl doluluk oranı yüzde 36 seviyesindeydi. Bu sene 6 puan daha iyi durumda. Yalnızbölge  geçen sene bu vakitlerde çok iyi kar yağışı almıştı, baharla birlikte eriyen karlar depolamaları doldurmuştu bu sene henüz beklediğimiz kar yağışını almadık.Yağışların devamı gelirse çok ciddi bir sıkıntı yok şu an için” dedi. 

607 MİLYON METREKÜP İLAVE SU GELECEK

Çınar, Konya kapalı havzasına dış havzalardan su getirilmesi konusuyla ilgili somut adımların atılmaya başlandığının müjdesini verdi.

“Ermenek Çayı’ndan 462 milyon, Akçay’dan da 155 milyon metreküp olmak üzere toplam 607 milyon metreküp suyun Konya Kapalı Havzası’na getirilmesi ile ilgili Planlama Mühendislik Hizmetleri işinin ihalesini gerçekleştirdik” diyen Çınar, sözlerine şöyle devam etti,“Şu anda çalışıyoruz. Ön rapor onaylanma aşamasına geldi. Somut adım atıldı ve proje planlama çalışmaları devam ediyor. Ermenek Çayı’ndan derive edilecek sular tüneller vasıtası ile  Avşar Hadimi Barajı üzerinden Bağbaşı Barajı’na buradan da Mavi Tünel, AHİ Kanalı’ndan HotamışDepolaması’na kadar aktarılacak. Akçay’dan derive edilecek sularda, yaklaşık 36 kilometre uzunluğundaki tünellerle Beyşehir Gölü’ne iletilecek Beyşehir Gölü’nden de 100 km uzunluğundaki Beyşehir Suğla-Apa Kanalı, oradan  AHİvasıtası ile Hotamış depolamasına iletilmiş olacak.”

PROJENİN YERALTI SUYUNA KATKISI OLACAK

İletilen suyun Hotamış depolamasında son bulacağını belirten Çınar, bu sudan güzergah üzerinde alanlar ile Hotamış depolamasından çevresindeki alanların sulanacağını ifade etti.

Çınar, “Suyu götürdüğümüz yerlerde YAS (yeraltı suyu) sulamaları yapılmayacağı için yeraltı suyundan çekimi de azalacak bunun da YAS’a olumlu etkileri olacak. Yeraltı suyunun Konya kapalı havzasında her sene 1,5 metre aşağı çekildiğini sürekli ifade ediyoruz. Bu düşüşe getirilen yüzey suyunun olumlu etkilerini göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu. 

BAHARDA İÇME SUYUNUN VERİLMESİ PLANLANIYOR

Mavi Tünel üzerinden Konya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan “İçme Suyu İsale Hattı”nın son durumunu ve suyun şebekelere ne zaman verileceği ile ilgili konuya da açıklık getiren Çınar, şu bilgileri verdi, “Geçtiğimiz günlerde KOSKİ Genel Müdürümüz ile son durumu yerinde gördük. Şuanda Konya’nın yüzde 80’ine su verebilecek olan iletim hattının boruları döşendi ve tamamlandı. Şu anda hatta su alarak sızdırmazlık ve basınç testleri yapıyoruz. Arıtma tesisine su ilettikten sonra artıma tesisinin de performans testlerini yapacağız. Daha sonra da şebekeye verebileceğiz. Bunun için çok az bir süre kaldı. Performans testlerinde neyle karşılaşacağımızı öngöremediğimiz için net bir tarih veremiyoruz ancak bahar ayında bu suyu verebilmeyi planlıyoruz.”

‘2017 YILI VERİMLİ GEÇTİ’

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü olarak 2017 projelerini ve 2018’de devam edecek projelerini de değerlendiren Çınar, “2017 yılı bölge için çok verimli geçti. Bölge Müdürlüğü olarak sene sonu itibari ile 950 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. 2018 yılında geçen yıldan kalan işlerimiz devam edecek. Mavi Tünel İçme İsale hattını tamamlayacağız. 2017’de başlayan ve bu yıl da devam edecek olan 19 kilometre uzunluğundaki Avşar-Hadimi tüneli çalışmaları da devam edecek. Tünel delme işi sürüyor. Konya Ovası 1-2-3 kapalı sistem sulama inşaatımız yüzde 65 oranında tamamlandı sulama sezonunda 3 bin 500 hektar alan yeni sistemden sulanacak. APA-Hotamışsulamaları işininde sözleşmesini imzaladık bu sene boru döşemeye başlayacağız.Yatırımlar devam ediyor, devam da edecek. Kısaca büyük su işlerimiz 2018 yılında da sürecek” şeklinde konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK yenigün

Bu haber toplam 6452 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum