Kulaktan Canlı Örümcek Çıkartıldı!

Kulaktan Canlı Örümcek Çıkartıldı!

AKSARAY Ortaköy Devlet Hastanesindeki kulaktan örümcek çıkarılma işlemi, KBB Uzmanı Fuad Sofuoğlu tarafından gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Ortaköy Devlet Hastanesi KBB Uzmanı Sofuoğlu, vatandaşları uyararak, bahar  ve yaz mevsimi ile birlikte tabiatın canlandığını ve bu tür canlı böcek vakalarının sık sık yaşanabildiğini söyledi.

KBB uzmanı Dr. Sofuoğlu açıklamasına şöyle devam etti.

 “Kazara, insanların kulaklarına canlı ve cansız cisimler kaçabilir. Bu vakamızda olduğu gibi canlı örümcek kulak içine yerleşmiş olabilir. Hastamız bize kulak kaşıntısı rahatsızlığı ile başvurdu. Hastamızın muayenesi esnasında kulağında canlı örümcek olduğun fark ettik. Bu durum nadir karşılaştığımız bir vakadır. Steril ortamda hastamızın kulağındaki örümceği çıkarttık. Bu tür vakalarla karşılaşan vatandaşlar kendi başlarına kulaklarına kaçan canlı ve cansız cisimleri çıkartmaya kalkışmasınlar. Kulak zarına ve kulak dokusuna zarar vererek, iç ve dış kulak iltihabına neden olabilir, duyma kaybı yaşayabilirler. Bu durumda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

KULAĞINIZI KALEM, SAÇ TOKASI ve CIMBIZ GİBİ ALETLERLE KARIŞTIRMAYIN

Ortaköy Devlet Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Fuad Sofuoğlu, “Kulak içinde meydana gelen ağrı, kaşıntı, basın hissi, çınlama gibi durumlarda asla cımbız, kaşık, kalem, saç tokası, tornavida gibi yabancı cisimle karıştırmayın. Kulağın yabancı cisimle karıştırılması durumunda dış kulak yolunda zedelenme olacağı için ağrının kesilmesi yerine şiddetlenerek daha da artması olasıdır. Kulakta ağrı hissi artar, kanama olur hatta kulak zarı delinerek işitme kaybına neden olabilir. Kulağa canlı bir haşeratın kaçması veya nohut, mercimek, boncuk, bezelye gibi cisimlerin kaçması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmakta kulak sağlığı açısından çok önemlidir” diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

ÖNCELİKLE SAKİN OLUNMALI

“Kulağa yabancı cisim veya haşarat kaçtığını fark ettiğimizde öncelikle sakinliğimizi korumalıyız. Eğer bir sağlık kuruluşuna uzak bir mesafedeysek ve kulağa kaçan yabancı cisim, arı, böcek, karınca, tahtakurusu, kene gibi canlı bir haşerat ise, içinde yabancı cisim bulunan kulağı yukarı doğru çevirmek sureti ile kulağa sıvı gliserin,  zeytinyağı veya bebek yağı dökerek böceğin dışarı çıkmasını sağlayabiliriz. Bu şekilde hava alması önlendiği için böcek ölecektir. Dolayısıyla sağlık kuruluşuna başvurana kadar kulağa zarar veremeyecek ve böcek doktor tarafından daha rahat çıkartılabilecektir.

Aynı zamanda, kulak zarı sağlam olmalı, yani delik olmamalıdır. Eğer kaçan cisim nohut, bezelye gibi şeyler ise asla gliserin, zeytinyağı veya bebek yağı damlatılmamalı. Çünkü bu sıvılar nohutun, mercimeğin daha da şişmesine, şikâyetlerin artmasına ve çıkartmakta zorlanmamıza neden olur. Sonuç olarak, böyle bir durumda, yapılabilecek en doğru, en güzel şey, mümkün olan en kısa zamanda, en yakın hastane, yani acil servise müracaat etmektir” haberfark.net

Bu haber toplam 6515 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık