Kulu İlçe Sağlık Müdürü Uzman Doktor Rıza Sönmez:

Kulu İlçe Sağlık Müdürü Uzman Doktor Rıza Sönmez:

Konya'nın Kulu İlçe Sağlık Müdürü Uzman Doktor Rıza Sönmez, böbrek hastalığının düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisinin zor olduğunu...

Konya'nın Kulu İlçe Sağlık Müdürü Uzman Doktor Rıza Sönmez, böbrek hastalığının düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisinin zor olduğunu söyledi.

Dünya Böbrek Günü nedeniyle açıklama yapan Kulu Sağlık Müdürü Uzman Doktor Rıza Sönmez, "Ülkemizde her 7 kişiden biri kronik böbrek hastasıdır. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sinsi seyreder. Düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisi zordur. Kronik böbrek hastasından sadece biri hastalığının farkındadır. Farkındalığın ve erken tanının düşük olması nedeni ile hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerler. Kronik böbrek hastalığı basit ve ucuz kan ve idrar testleri ile kolayca teşhis edilebilir. Erken evrede saptandığında hem kronik böbrek hastalığına özgü genel önlemler hem de altta yatan veya eşlik eden hastalıklara yönelik tedavi yaklaşımları ile ilerlemesi engellenebilir veya geciktirilebilir" dedi.

Risk gruplarına da değinen Sönmez, "Kronik böbrek hastalığı için risk altındaki kişilere yönelik düzenli tarama ve etkin tedavi ile hastalığın gelişimi önlenebilir veya ilerlemesi engellenebilir. Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk faktörleri, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp-damar hastalıkları, obezite, ileri yaş ve ailede böbrek hastalığı varlığıdır" ifadelerini kullandı.

Böbrek hastalığından korunmak için tavsiyelerini sıralayan Sönmez, "Düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığı korumalı, tuz azaltmalı, gelişi güzel ilaç kullanılmamalı, kişisel temizliğe dikkat edilmeli, idrar uzun süre tutulmamalı, sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1233 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık