Nasreddin Hoca Vefatının 733. Yılında NEÜ’de Anıldı

Nasreddin Hoca Vefatının 733. Yılında NEÜ’de Anıldı

Konya'da 24-26 Ekim Nasrettin Hoca Anma Günleri kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesinde (NEÜ) bir program düzenlendi.

Konya'da 24-26 Ekim Nasrettin Hoca Anma Günleri kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesinde (NEÜ) bir program düzenlendi.

Açılış konuşmasını yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, "Nasrettin Hoca Anma Etkinliklerinin bu sene ikincisini yapıyoruz. Akşehir olarak Akşehir Belediyesi olarak Nasrettin hocamızı 58 yıldır uluslararası boyutta şenliklerle yad ediyorduk. 2 yıldır da anma etkinlikleri isimli bir program yaptık. Burada da hocamızın biraz daha kültürel yönünü, dini yönünü öne çıkaralım istedik. Hocamız sadece bir mizah ustası değil, aslında o bir mizahçı değil o bir bilim adamı, bir filozof gölge kadı. Ama insanlara mesajları iletirken insanların eksiklerini tamamlama noktasında latife ve nükteyi en güzel şekilde kullanmış ve insanlara üzmeden bu amacı sağlamış bir insan. Onun için onun diğer kişiliklerini de öne çıkarmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

NEÜ Ahmet Keleş Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık ise, Nasreddin Hocanın alim ve arif bir kişi olduğunu belirterek, "Nasrettin Hoca ile ilgili olarak ona bir takım yakışmayacak sözlerin söylenmesi tabi ki yanlıştır. O hakkı hukuku bilen ahlaklı bir kişidir. Ülkemizin en önemli değerlerinden birisidir. Bu değerimize sahip çıkan Üniversitemizi ve Belediyemizi gönülden tebrik ediyorum" dedi.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, önemli şahsiyetleri hayırla yad etmenin bir görev olduğunu belirterek, "Bu şekilde güzel analizlerle ve işin içerisine karıştırılmış olan yanlışları ayıklayarak ortaya arı ve duru bir şekilde hocayı gelecek kuşaklara aktarmak bilim insanlarının görevidir. Bu konuda uzun yıllar emek üreterek, çaba gösteren hocamız bizlere sağ olsun bu konunun geldiği noktayı, uluslararası düzeyde, teknolojik gelişmeler ışığında sosyal medya üzerinden hangi boyutlarda yanlışlıklar yapıldığını tanımlamış oldu. Ben kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Allah sağlık ve afiyet içerisinde nice hizmet yılları versin diyorum. Hoca deyince hepimizi bir tebessüm kaplıyor. Hoca deyince biz Anadolu insanını anlıyoruz. Bizim ailemizin bir parçası, toplumumuzun saygı duyulan bir bireyi. Bu alanda hocanın kıymetini bilmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Sakaoğlu'nun sunumuna geçildi. Sakaoğlu, Nasreddin Hoca ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verirken kendisinin bilim dünyasında "Hocanın Avukatı" olarak tanındığını ifade etti. Nasreddin Hocayı yeterince öğrenemediğimizi belirten Sakaoğlu, "Nasreddin Hoca fıkra kahramanı, masal kahramanı ve hikaye kahramanı olarak internet sitelerinde boy gösteriyor. Buralara tıkladığınızda karşınıza onlarca şey çıkıyor ama orada fıkra adına anlatılanların büyük bir bölümü hoca ile ilgili değildir" dedi.

Hocanın Akşehir insanının hayatında da önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Sakaoğlu, fıkralar arasında hocanınmış gibi gösterilen fıkraların yayınlanmasının son derece yanlış olduğunu da sözlerine ekledi.

Anma programında, NEÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Emine Nur Ata ise "Nasreddin Hoca Fıkralarının Bilmece İle İlişkisi Var mı?" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Programın sonunda Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker'e hediye takdiminde bulundu.

Nasreddin Hoca Vefatının 733. Yılında NEÜ’de Anıldı

Nasreddin Hoca Vefatının 733. Yılında NEÜ’de Anıldı

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1409 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür ve Sanat