Ersin Öztürk

Ersin Öztürk

Neden anket?

Neden anket?

Anket cevaplayıcıların yalnız başlarına ya da yardım alarak doldurabilecekleri bir soru formu kullanılarak uygulanabileceği gibi, karşılıklı ya da telefon aracılığıyla yapılan bir görüşme şeklinde de uygulanabilir.

 Evet, bir nevi terimsel anlamda anket bunu ifade eder ama neden anket? Bunun bize sağlayacağı faydalar nedir anket sonuçları bizi nerelere götürür, biz bu sonuçlar sonunda neler yapmalıyız gibi daha birçok soru olabilir.

 Ankette ki amaç bulunduğumuz konumu görmek ve bizden beklenenin ne olduğu bizim bu beklentiler sonucunda neler yapmamız konusunda bize ışık olmaktadır.

Ankette birçok amaç vardır. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak.

 1. Belirlenecek bir politika ya da hazırlanacak bir program için gerekli bilginin elde edilmesi için;

Örneğin bir şirket yapacağı spor kompleksinde yer alacak spor tesislerini çalışanlarına yapacağı bir anketle belirleyebilir. Başka bir şirket çalışma saatlerinin tekrar düzenlenmesinde konu ile ilgili müşteri ve çalışanlarına uyguladığı anket sonuçlarından  yararlanabilir. Bir belediye yapacağı çalışmalar öncesi hizmet ihtiyaçların analizi yaparak halkın öncelikli ihtiyaçlarını tespit ederek o alana yönlenebilir.

 2.İnsanların tutumları, bilgi düzeyleri, sağlık durumlarını vb. değiştirmeyi amaçlayan programların etkinliğinin değerlendirilmesi isteniyorsa;

Örneğin hizmet içi bir eğitim semineri sonucunda kursiyerlere yapılacak bir anket sonucunda, eğitim konularının kapsamı, eğitmenlerin performansı, eğitim yardımcı malzemeleri, vb. konularda geri besleme alınarak eğitimin etkinliği arttırılabilir.

Valilik, belediyeler, sivil toplum kuruluşları bu tür araştırmalar ile toplumsal sorunları daha yakından tespit ve takip ederek çözüm önerilerini bilimsel veriler eşliğinde üretebilirler.

 3. Alınan yönetsel kararların ve yapılan uygulamaların etkilerinin değerlendirilmesi için;

Örneğin bir fabrika müdürü çalışma şartlarında yaptığı iyileştirmelerin çalışanlar tarafından nasıl değerlendirildiğini anket yardımıyla öğrenebilir.

 4. Bir araştırmacının ihtiyaç duyduğu bilgiyi elde edebilmesi için;

Örneğin Toplam Kalite Yönetiminin çalışanların memnuniyeti üzerine etkilerini araştıran bir araştırmacı bu yaklaşımı uygulayan ve uygulamayan işletme çalışanlarına yapacağı anket sonuçlarını karşılaştırarak istediği bilgiye ulaşabilir.

Kamu kurum ve kuruşlarında ar-ge birimleri bu tür araştırmalar ile kurumlarının ihtiyaç duyacağı alanlarda kılavuzluk edebilirler.

Anketin Amacı Nedir?

-          Müşteri ihtiyaçlarını belirlenmesi

-          Çalışanların ihtiyaç ve beklentilerinin tespiti

-          Güven ve imaj ölçümü

-          Rakiplerin konumu ve ölçümü

-          Müşteri tatmininin ölçümü

-          Organizasyonun güçlü ve zayıf taraflarının belirlenmesi

-          İyileştirmeye açık alanların tespiti

-          Yeni ya da var olan politikaların / programların etkinliklerinin ölçümü

Araştırmalarımızda öncelikle net amaçlar tespit etmeliyiz. Bilimsel araştırmalarda bunları hipotez diye nitelendirmekteyiz. Saha çalışmalarında da öğrenmek istediklerimiz ve amaçlarımız net olmalıdır. Net bir amaç olmadığı sürece, anket için harcanan çabalar çok farklı, bazen de birbirine zıt alanlara yönelebilir. Bu da kaynakların ziyan olmasına, yararsız veriler elde edilmesine ve anketi hazırlayanlar ve katılanlar için hayal kırıklığına yol açacaktır. Bunun için, “özel” olun ve anketi uygularken sadece neler olup bittiğini görmeye dikkat edin.

 Ankette özel kuruluşlar için reklam ve beklentilerde kaçınılmaz olacaktır.

Ayrıca anket uygulaması, anketi dolduranların hatta anketin uygulandığını öğrenenlerin ilgilerinin organizasyonunuza yönelmesine neden olacaktır. Bu ilgi kaçınılmaz olarak insanlarda bir takım beklentilere yol açar. Örneğin çalışanların tatmini ölçen bir anket yaptıysanız, herkes sizden tatminsizliğe yol açan alanlarda bir takım iyileştirmeler yapmanızı bekleyecektir. Müşteri memnuniyetine yönelik bir araştırmada da müşterileriniz anket sonuçlarına göre iyileştirme politikalarınız sabırsızlıkla bekliyor olacaklardır.

  Ankette soruları hazırlamak anket yönteminin belirlenmesi aşamaları kadar,soruları veri girişi ve analiz için hazır hale getirmek.Bu özellikle anketlerin açık uçlu olduğu, birden fazla sorudan oluşan anketlerde yapılması gereken zaman alıcı bir iştir. Anket uzadıkça yapılması gereken iş de artacaktır. Edit etme ve kodlama aynı anda yapılan işlemler olmalarına rağmen burada ayrı ayrı incelenecektir. Edit etmenin amacı soruları temizlemektir. Yani verileri bilgisayara girecek kişinin hangi işaretlerin gerçek cevaplar, hangilerinin anket sırasında alınan ilgisiz notlar olduğunu anlayacağından emin olunacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Bu durum özellikle yapılan anket çalışmasına aşina olmayan bir bilgisayar operatörünün verilerin girilmesinde kullanılacağı durumlarda çok önemlidir. 

 Toplanan verilerin hepsi analiz edildikten sonra, sonuçlar mantıklı ve açık bir şekilde sunulmalıdır. Bu işlemin anket sürecinin en önemli basamağı olduğu söylenebilir. Bu basamağa gereken önemin verilmemesi (sonuçların kullanıcılara anlayamayacakları şekilde sunulması) halinde ise en iyi umutların hızla küllenmesi söz konusu olacaktır. Bu nedenledir ki ankette sonuç oluşturma işlemi anketin bütününü bağlayan bir noktadır. Geldiğimiz bu son işlemde anketler gerekli istatistikî veriler yardımıyla raporlanmalı, yorumlanmalıdır.

 Artık nerdeyiz ne konumdayız bunu görebiliriz ve bizden istenen beklentilere göre hareket edebiliriz.

 Büt tüketici araştırması yaptırdığınızda kurumunuzun başarı ve güven puanını hizmetlerinize veya ürün ambalajlarınıza yansıttığınızda göreceksiniz ki artık tüketicileriniz düşünmeden sizi tercih edecekler. Çünkü bu ürün veya hizmet onların istedi doğrultusunda tasarlanıp onlara sunuldu. (ve örneğin bu ürün ve hizmet tüketicisinden %95 başarı ve güven puanı aldı)

 Bu gün bir seçim olsa kim kazanır?

Hizmetlerimiz beğeniliyor mu?

Seçmenlerin beklentileri ne oranda karşılandı?

Halkın gözünde nasıl bir imajım var?

Halk benden ve kurumumdan neler bekliyor

Müşterilerim memnun mu?

Çalışanlarım memnun mı?

Ürünüm nerede, ne kadar, ne zaman kullanılıyor?

Tüketicilerim kimler, ne tür insanlar?

Ürünüm için doğru fiyat nedir?

Ürünümü pazarda nasıl konumlandırmalıyım?

Markam ne derece güçlü?

Müşterilerim gerçekte ne görüyor?

Nasıl bir kurumsal kimliğim ve imajım var?

Acaba bayilerim etkin ve başarılı mı?

Reklamım istediğim etkiyi yaratacak mı?

Reklamım yayınlanıyor ama ne derece etkili

Reklamım istediğim hedeflere ulaştı mı?

Sponsorluk faaliyetim nasıl gidiyor?

Medyada kim ne yapıyor merak ediyorum?

Piyasada ihtiyaç duyulan hizmet ve ürün ne?

Rakiplerim ne konumda

 Gibi yüzlerce sorunun cevabını direk kaynağından öğrenebilirsiniz. Bunun içinde anket kaçınılmaz olmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ersin Öztürk Arşivi