Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

Örnek Şahsiyet Veyis Ersöz ve Eserleri

Geçtiğimiz hafta sonu amcam Veyis Ersöz’e TYB Konya Şubemiz tarafındanVefa gecesi düzenlenmiştir.  Başkanlığını Salih Sedat Ersöz ‘ün yaptığı Panelde Muhterem Abdullah Büyük Hoca Efendi, Konya eski Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün Beyler Veyis Ersöz ile ilgili hatıralarını ve düşüncelerini anlattılar.

     Son bölümde amcam Veyis Ersöz, Babam Seyit Mehmet Ersöz, Kardeşim Fevzullah Ersöz, bendeniz Ömer Lütfi Ersöz, Gazeteci İhsan Kayseri, torun Veyis Ersöz ve Mehmet Emin Parlaktürk Hoca Efendi konuşmaları ile katkı sağlamışlardır. Bu yılın ilk günlerinde Konya Aydınlar Ocağı, geçtiğimiz cumartesi günü de TYB Konya Şubemiz amcam Veyis Ersöz’e Vefa gecesi düzenlemişlerdir. Destek veren, katılan bütün kardeşlerimize kalb-i şükranlarımı sunarım. Rabbimiz, her birinden Razı olsun.

     Çok değerli amcam Veyis (Veysel) Ersöz 1926 yılında Konya’mızın Akviran nahiyesinde, yeni adıyla Akören ilçesinde doğdu. İlk tahsilini Akviranda, Ortaokul ve Lise tahsilini ise Eskişehir-Çifteler Köy Enstitüsünde tamamlamıştır.1945 yılında Öğretmen olarak başlamış olduğu mesleğini 30 yılı aşkın bir süre sürdürdü. Kendi isteği ile 1976 yılında emekliye ayrılmış olup, Öğretmenlikteki hizmet yılından daha çok sivil toplum örgütlerinde aktif olarak çalışmıştır.

     Amcam Veyis Ersöz, aile den aldığı dini bilgilerinin üzerine hep yenilerini ilave etmenin gayreti içinde olmuştur. Öğretmenliğe başladığı yıllar, dini bilgilerin öğretilmesinin yasak olduğu, öğretenlere eza ve cefaların yapıldığı ceberrut bir dönemdir. Konya’mızın Çumra ilçesine bağlı Küçük Köy de Öğretmenlik yaptığı yıllarda okulun temizlik görevlisi, hademesi olan Ahmet Efendiden kendi odasında sabah erken saatlerde Kur’an-ı Kerîm Okumasını öğrenmiştir.Mütevazi kişiliği ile gurur ve Kibir’e kapılmadan, inandığı değerler uğruna, hem kendisi, hem de insanlığın kurtuluşu içinelinden gelen her türlü fedakârlığı yapmış bir gönül insanıdır.

İlk olarak yazarlık hayatına üç kıtalık ‘Toprak’ isimli şiiri ile başlamıştır. Bahse konu şiiri İstanbul’ da on beş günde bir çıkan İlk Öğretim Mecmuasında yayımlanmış, aynı zamanda ödül kazanmasına da vesile olmuştur. Vatani görevini 1954-1955 yıllarında Yedek Subay olarak yapmıştır.    

     Amcam Veyis Ersöz, 70 yıl aralıksız sürdürmüş olduğu yazarlık hayatı süresince, birçok yerel, bölgesel ve ulusal gazete ve dergilerde makaleleri yayınlanmıştır. Bahse konu gazete ve dergiler şunlardır:  Yeni Konya, Yeni Meram, Türkiye de Yarın, Merhaba, Hâkimiyet, Konya Postası, Yeni Devir, Milli Gazete,Anadolu da Vakit, Oku Mecmuası, Ribat Dergisi v.b. gazete ve dergilerde yirmi binden fazla sayıda sosyal, kültürel, siyaset ve İslâm ağırlıklı makaleleri yayımlanmıştır. Ribat Dergisinin ilk döneminde iki buçuk yıl yazı işleri müdürlük görevinde bulunmuştur. Derginin 9-11. Sayılarında; Salih Atçeken Kardeşimizin yazdığı Kadınların Örtünmesi konu başlıklı, âyet-i kerîme ve hadis-i şerilerleizah ettiği yazısından dolayı, hem yazar, hem de yazı işleri müdürü olarak amcam 1983 yılında 40 ay ceza aldılar. Yazar kardeşimiz cezasının tamamını Medrese-i Yusufiyede tamamladı. Yazı İşleri Müdürü amcam ise 23 (Yirmi üç) gün Konya Kapalı Cezaevinde yattıktan sonra kalan cezası paraya çevrilerek tahliye edildi.

Milli Gençlik Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, İrşad Derneği, Ravza Eğitim Vakfı ve benzeri birçok sivil toplum örgütünde başkan, üye, yöneticilik yaparak, İnsanların en hayırlısı insanlara en çok faydası dokunandır düsturu gereğince insanımıza hizmet etti. Yaptığı özverili çalışmaları sebebiyle birçok kuruluş tarafından ödüle layık görüldü.

Sosyalizm, Komünizm, Faşizm Ve Şeriat Nedir? Kitabı 1976 yılında yayımlanmıştır. Piyasaya çıktığı andan itibaren çok büyük ses getirmiş, 1980 ihtilali sonrası yasaklılar listesine alınmıştır. Amcam Veyis Ersöz’ün;Gönüllerden Damlalar, Ünitelerin Şiirle İzahı, Yeni İlâhiler, Sosyalizm, Komünizm, Faşizm ve Şeriat Nedir?,Dünden Bugüne Kültür ve Maarifimiz, İslâm da Akıl ve Nefis Eğitimi, İslâm da Cemaat ve Önemi, Âyetlerle Allah Korkusu, Tarihte Ünlü Kefereler, Ünlü Zalimler, Cami ve Cemaat Adabı, Namaz Risalesi,Âyet ve Hadislerin Işığında Ölüm ve Sonrası, İslâm da İlim, Ahlâk, Sabır ve Şükür, İslâm da Hak Batıl, Ümit-Korku ve Cömertlik-Cimrilik, İslâm da Aile Hayatı Ve Komşuluk, İslâm da Ana-Baba ve Kul Hakkı isimli yayımlanmış eserleri bulunmaktadır.

     Babam Seyit Mehmet Ersöz’den, Merhume annemden, aldığımız eğitimden, aile fertlerimizden, büyüklerimizden ve amcam Veyis Ersöz ‘den çok şeyler öğrendik. Hayatını İslâm için adayan, yazılarını aynı ideal uğruna yazan amcam Veyis Ersöz, bizlere de çok güzel örnek olmuştur. Bize güzel örnek olan amcam ve bütün güzel insanların önderliklerini yarınlara, aynı ideal ve anlayışla taşımaya bizlerde gayret etmekteyiz. Birkaç sene önce amcam, ben şuan, okur değilim, sadece yazarım diyerek latife yapmışlardı. Gözleri büyük oranda görmüyordu. Gözleri büyük oranda görmediği için de yazdıklarını okuyamıyordu. Ancak görmediği halde alışkanlığı gereği düzgün yazıyordu. Bu şekilde birkaç yıl yazmaya devam etti ise de zor ve yorucu olduğu için veda etmesi gerekiyordu. Çok sevdiği yazarlık hayatına, yazarlığının 70. yılında gözlerinin görmemesi sebebiyle 2015 yılının Ağustos ayında noktayı koymuştur. Rabbimiz, yaptığı güzel hizmetleri vesilesiyle ebeden Razı olsun. Amcam Veyis Ersöz Yazarlık hayatına noktayı koyarken yazmış olduğu son yazısından bir bölümü aktararak yazıma son vermek istiyorum:

“Elveda 70 yıldır Yazan Kalemim, Elveda Dostlarım!

1945 yılında başlamış olduğum yazarlık hayatıma bugünkü yazımla nihayet ediyorum!

Aralıksız 70 yıldır susmayan sevgili kalemim kendi istek ve arzusuyla nokta koymuştur!

Bugüne kadar 20 bin makalem yayınlanmıştır.

90 yaşıma ayak basacağım bugünlerde yazı yazma melekemi oldukça kaybetmiş olduğum için son yazımla, hem kalemime, hem okurlarıma, hem de yazarlığıma elveda diyorum!

Okumak ve yazmak pek çok insan için önemli bir olgudur. Bu gerekçeyle bu naçiz kardeşinizde kendisine ayrılan köşenin önemini korumaya devam etmeye çaba sarf etmiştir.

1945 yılının Mayıs ayında şerefle başlamış olduğum yazarlık hayatıma bugün aynı inanç ve şerefle nokta koyuyorum.

Bu ifadelerimle ışığın altında, bütün okurlarımdan helallik istiyorum.

Elveda Dostlarım,

Ve Elveda 70 yıldır Yazan Kalemim diyorum.

Bir kalem yazmaya nokta koyarken, nice genç kalemlerin devreye gireceğinin inancıyla Allah ’a ısmarladık diyor, bütün dostlarımı sonsuz güç sahibi Allah ’a emanet ediyorum!”

Bu yazı toplam 2503 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.