OSBÜK, OSB’lerin elektrik sorununu EPDK Başkanına iletti

OSBÜK, OSB’lerin elektrik sorununu EPDK Başkanına iletti

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye'de üretimin lokomotifi olan Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) elektrik...

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye'de üretimin lokomotifi olan Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) elektrik tedarik şirketleri ile fiyat sorunu yaşadığını söyleyerek, "Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın-2017'de elektriğe zam yok-açıklamasına rağmen OSB'lere sağlanan elektriğe zam yapmak isteyen elektrik tedarik şirketleri, haksız bir şekilde ya zam ya da sözleşme feshi kozunu kullanıyor" dedi.

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, konuyla ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz'ı ziyaret ederek, devletin herhangi bir zam yapmamasına rağmen tedarik şirketlerinin OSB'ler üzerinde zam baskısı oluşturmaya çalıştığını, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'dan sorunun çözümü için gerekli düzenlemelerin yapılmasını isteyen Kütükcü, tedarik şirketlerinin OSB'leri sıkıntıya sokacak uygulamalarına son vermemeleri halinde, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını, hatta tüm organize sanayi bölgelerini kapsayan bir tedarik şirketini kurabileceklerini vurguladı.

"Zam üretim maliyetine doğrudan yansır"

Ziyarette konuşan Kütükcü, "Ülkemizde, sanayi ürünleri maliyetinde enerji girdisinin payı oldukça büyük öneme sahip. Neredeyse tüm OSB'lerde şu an bir elektrik fiyatı krizi yaşanmaktadır. Tedarikçi şirketler sözleşmeleri devam ettiği halde, mücbir sebep gerekçeleri ile elektrik fiyatlarını artırmak istemektedirler. Aksi halde sözleşme iptali zorunda olacaklarını bildirmektedirler. Bu durumda yeni fiyat arayan OSB'ler ya da sözleşmesi devam eden OSB'lerin birçoğunda fiyat geçen senenin çok üstüne çıkmış olacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak'ın 2017 yılında elektrik fiyatlarında artış olmayacağını beyan etmesine rağmen üretim ve tedarik şirketleri, OSB'lerimize tedarik ettikleri elektrik fiyatlarına zam yapmak istemektedir. OSB'lerde şuanki sözleşme fiyatları göz önüne alındığında çıplak elektrik fiyatı OSB'ler için 17 kuruş bandında iken şu an konuşulan rakamlar 18,50-19.00 bandında, hatta Ulusal Tarife Birim Fiyatı olan 20,52 kuruşlar civarındadır. Bu aradaki yüzde 15 ile yüzde 20'ler düzeyinde olan fark doğrudan sanayicimizin üretim maliyetine yansıyacak, rekabet gücümüzü zayıflatacaktır" dedi.

Kütükcü, OSB'lerle tedarik şirketleri arasında yapılan sözleşmelerin bir yılı kapsadığını, dolayısıyla tedarik şirketlerinin sözleşmeyi feshetme girişimlerinin de haksız olduğunu sözlerine ekledi.

"Tedarik şirketleri sözleşme hükümlerine sadık kalmalı"

EPDK Başkanı Yılmaz ise, organize sanayi bölgelerinin Türkiye ekonomisi için oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, tedarik şirketlerinin organize sanayi bölgeleriyle yapmış oldukları sözleşme hükümlerine sadık kalmaları gerektiğini ve sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatacaklarını ifade etti.

Ziyarete EPDK Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri Nurettin Özdebir ve Hakkı Attaroğlu, OSBÜK Genel Sekreter Vekili Serkan Ata, OSBÜK Bölge Müdürleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Mustafa Keskin ile ASO 1. OSB Elektrik Danışmanı Memet Aslan da katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1213 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.