Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

Şans Oyunları ve Yılbaşı Kutlamaları Haramdır

İslâm; şans faktörüne dayalı olan her türlü tertip ve oyunları yasaklanmıştır. Müslüman, hayatını helâller dairesinde yaşayıp, bütün haramlardan kaçınmak zorundadır.

     Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar’ınşans oyunları ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamayı siz değerli okuyucularıma aktarmak istiyorum:

“Diyanet İşleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu; ‘Şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar kumardır ve haramdır.Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır.’ Bir şeyin helâl-haram oluşu herkesin yapmasından belirlenmez. Helâli-haramı din belirler. Haramı yapan kişi sonuçlarına katlanır.Herkes piyango alıyor bende alayım anlayışı yanlıştır. Helâl rızık çok önemlidir. Şans oyunları emeksiz kazanç olduğu için haramdır.Piyango, şans oyunları da kumar olduğu için haramdır.

Milli piyango alırken, para çıkarsa o parayla hayır yaparım diyenler büyük bir hataya düşmektedirler.Kirli suyla abdest alınmaz.

     Piyango ve benzeri haramların kesinlikle Millisi olamaz. Bir şeyin Milli olması demek, milletin inancına ve değerlerine uygun olması demektir. İslâm’a ve milletimizin değerlerine uymayan, her türlü haram işler de yasaklanmalı, çalışıp, alın teri ile kazanmanın önemi öğretilmelidir. İnanıyorum ki, yetkililerimiz bugüne kadar birçok problemi çözdüğü gibi, devlet eliyle yapılan bütün şans oyunlarını da kaldırarak, var olan yanlıştan vazgeçme kararını alırlar. Böylece Devlet eliyle, işlenmekte olan haramların da önüne geçilmiş olur.

MilâdiYılbaşı, tarih başlangıcı olarak Müslümanlara ait değildir. Aslında kış gün dönümünü kutlama âdeti çeşitli Asya ve Avrupa putperest (pagan) topluluklarında vardı. Tarihî kayıtlara uygun olmadığı halde Hz. İsa (a.s.)’ın doğduğu gün bazı kiliseler tarafından 25 Aralık'a çekildi, eskiden beri yapılmakta olan kutlamaların Hristiyanlığadâhil edilmesi hedeflendi. Ancak zaman içinde yılbaşı kutlamalarına katılan kiliseler aynı tarihte birleşemeyerek farklı tarihleri benimsemişlerdir. Yılbaşında yapılan Noel Yortusuna (Hristiyanlığa mahsus bir âyine) adı karıştırılan Noel (Aziz Nichola, SantaClaus) aslında; tarihî bir şahıs olarak bir Hristiyan azizi (ermişi) dir. Zaman içinde bu azizin tarihi kimliği değiştirilmiş, kendisiyle ilgili birçok efsâne uydurulmuş ve ilk defa 17. asırda Almanya'da Noel

Yortusuna karıştırılmış ve sonrasında bu uygulama Hristiyan dünyasına yayılmıştır.

Hadis-i Şerifte: "Kim herhangi bir kavme(gruba) benzeşirse o da onlardandır.” buyurulmuştur.
Özellikle bu hadis-i şerif çok önemli psiko-sosyal gerçeklere işaret eder. Şeklî benzeşmenin sonucu, itikadî benzeşmeye götü­receğini anlatır. İbn Haldun da konuyla ilgili olarak önemli tarihi gerçeklere parmak basar.

Mağlupların, galipleri taklit etme psikolojisi yaşadıklarını anlatır.İnsan ancak sevdiği­ni, takdir ettiği ve büyük gördüğünü taklit eder. Şeklî taklit itikadî taklide götürür. Bu ilmi gerçeğe de dikkat çektikten sonra ge­nel bir fıkhî kaideyi hatırlatıp, mesele hakkında âlimlerimizin istin batlarını (bir kısmını verdiğimiz naslardan çıkardıkları hüküm­leri) nakledeceğim. İttifakla kabul edile bu fıkhi kaide şudur:

"Müslüman’ın, bir başka dinin şiarı (alametifarikası) olan bir fi­ili kendi ihtiyarı ile yapması küfürdür."
Yılbaşı v.b.  kutlamalar, âlimlerimizce başka dinlerin ve inanç sistemlerinin şiarları olarak görülmüş ve bu konudaki hü­küm ona göre verilmiştir.

"Onla­rın çoğu şirk koşmaksızın Allah'a iman etmezler." (Yusuf Sûresi âyet:12/106)
Allah'a inandığını söyleyenlerin de şirk koşuyor olabileceklerini, ya da şirk koşanların da Allah'a inandıklarını söyleyebileceklerini âyet-i kerimeden açıkça anlayabilmekteyiz.Arabistan halkında tek tanrı inancı vardı;ancak çeşitli şekillerde Allah’a ortak koşuyorlardı.Müşrikler “Tanrıya yaklaşmak için putlara tapıyoruz derlerdi”Bu ve benzeri inanç ve anlayışların tamamının yanlışlığı da vurgulanmıştır.

Hülâsa: 1- Yılbaşı gibi başka inançların şiarı olan günlere, o güne tazîm ve kutlama maksadıyla katılmak, aynı maksatla o günlerde tebrikleşmek ve hediyeleşmek, yine aynı maksatla hindi vb. al­mak, yemek, ziyafet çekmek, aynı maksatla bu tür kutlamalara katılmak Müslüman’a yakışmaz. Bu kutlamalara katılmış ve tövbe etmemiş bir insanın imanından, ibadetlerinin boşa gitmesinden korkulur.

2- Yılbaşı gecelerinde her türlü ahlaksızlık sanki doğruymuş gibi kendini Müslüman diye tanıtanlarca da meşru gösterilmekte,içki v.b. olumsuzluklar büyük bir çılgınlık içinde tüketilmektedir. Müslüman, her zaman haramlardan uzak durmalıdır. İnsanlar inançlı olmasalar bile bilimin zararlı gördüğü,Ampirizm(deneycilik) yöntemi ile somut olarak yanlışlıkları ortaya konulan içki v.b. kötü fiillerden uzak durmaları gerekir.Çünkü içki bütün kötülüklerin anasıdır.Trafik kazaları,öldürmeler,boşanmalar v.b. fert ve toplum açısından ortaya çıkan birçok problemin asıl kaynağıdır.Müslüman Yılbaşını kesinlikle kutlayamaz ve kutlamamalıdır. Dinde zorlama yoktur.Başka inanç sahiplerine karışamayız.İçinde bulunduğumuz zaman dilimi yeni bir yıla girerken kendimizi hesaba çekmeli,kulluk görevimizi daha iyi yapmak için gayret sarf etmeliyiz.Kısacası imtihanda olduğumuz bu dünya hayatın da geçen her günümüzü ve yılımızı hakkıyla değerlendirebildik mi? Sorusuna cevap arayıp, nefs muhasebemizi her zaman yapmalıyız.

Müslüman’a yakışmayan davranışlardan kaçınıp,yapmamız gerekenleri hayatımıza hâkim kılmalıyız. Bütün haramlardan uzak durarak, helâller dairesinde hayatını yaşayanlardan olmamız duası ile sıhhat ve afiyetler dilerim. 

Bu yazı toplam 1635 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum