Selçuk’ta “Tarihin Tanıklığında Ermeni Meselesi” Paneli Yapıldı

Selçuk’ta “Tarihin Tanıklığında Ermeni Meselesi” Paneli Yapıldı

Selçuk Üniversitesi (SÜ)'nde "Tarihin Tanıklığında Ermeni Meselesi" konulu panel gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ)'nde "Tarihin Tanıklığında Ermeni Meselesi" konulu panel gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde "Tarihin Tanıklığında Ermeni Meselesi" konulu panel yapıldı. Programın ilk oturumu Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut'un başkanlığında gerçekleştirildi. İlk oturumda; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Turan, Prof. Dr. Aygün Attar, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, Prof. Dr. Mustafa Çolak, Sean Patrich SMYTH sunum gerçekleştirdi. İkinci oturum ise Prof. Dr. Kemal Çiçek Başkanlığında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Akyılmaz, Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, SÜ Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ferudun Ata'nın sunumuyla yapıldı. İlk oturumda konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Turan, "Osmanlı coğrafyalarına, Hıristiyanlığı yaymak için gelen misyonerlerin açtıkları okullar ve yayınladıkları kitaplar ermeni gençlerinin liberal ve milliyetçi düşüncelerle yetişmelerine sebep olmuştur. Misyonerlerin içlerinde Ermenilerin perspektifinde Doğu Anadolu olan Batı medeniyetlerinin diplomatik çevrelerine aktarılmasıdır" dedi. Prof. Dr. Aygün Attar, "Kafkasya'dan Türkiye'ye ve İran'a Ermenilerin gerçekleştirdikleri katliamlar konusunda bilgi verdi.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, "Ermenilerle ilgili I. Dünya Savaşı'nda alınan zevk ve intikam konusu çok bilinen Tehcir Kanunu Ermeni komitelerinin 3. Ordu hareketinin güçlendirilmesi ve savaş sonrası Doğu Anadolu'da bir Ermenistan Devleti kurma girişimine karşı alınan bir tedbirdir. İddia edildiği gibi bir soykırım Osmanlı Devleti'nde olmamıştır. I. Dünya Savaşı'nda Müslümanlar, 2,5 milyon kayıp vermiştir. Ermenilerin kaybı bunun onda biri değildir" dedi

"Alman subaylarının raporları Türk tezini destekliyor"

Prof. Dr. Mustafa Çolak, "Ermenilerin tehciri esnasında Osmanlı Devleti'nde bine yakın Alman Subayı bulunuyordu. Bunların bir kısmı Ermeni tehcirine şahit olmuş ve yazmışlardır. Bu raporlar bugün Ermeni tehciri konusunda ana kaynak niteliğindedir ve Türk tezini desteklemektedir. Dolayısıyla Alman subaylara göre, Ermenilerin tehcir edilmesi askeri nedenlerden dolayı gerekliydi" ifadelerine yer verdi. Panelin I. oturumda son sözü alan Sean Patrich SMYTH, Taşnak -Hoybun: Ermeni ve Kürt etnik milliyetçileri arasındaki işbirliği konularını detaylı olarak açıkladı. II. Oturumun Başkanlığını yapan Prof. Dr. Kemal Çiçek, "Türkler, Ermenilerin hayal dünyasını hafife almamalıdır. Ermeniler son yıllarda Türkiye'den isteklerini sıklıkla dile getirmeye başladılar. Tazminat taleplerini resmen deklare ettiler. 2015 yılında yayınladıkları talep listesinde iki tür tazminat talep ettiler. Ölen veya her mağdur Ermeni için toplamda 70 milyon dolar ve geride kalan mallar için 87 milyar dolar. Ermeniler, kuru bir özür ile yetinmiyorlar. Müfredatta soykırım iddialarının anlatılmasını ve 24 Nisan'ın Anma Günü ilan edilmesini istiyorlar" diye konuştu

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Ermenilerin tazminat talepleri gündeme gelecek"

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Akyılmaz, "Ermenilerden kalan malların (Emval-i Metruke) hukuki statüsü ve karşımıza çıkacak, hukuki sorunlar değerlendirilirken mutlaka Osmanlı Hukuk Sistemi'nin ve bu konuda yapılan hukuki düzenlemelerin dikkate alınması gerekir. Önümüzdeki günlerde özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Ermenilerden kalan mallarla ilgili tazminat talepleri gündeme geleceği için bu konudaki hukuki değerlendirmelerin önem bulacağı unutulmamalı ve bu konudaki çalışmalar yoğunlaşmalıdır" dedi.

Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, "Tehcire giden Ermeniler, sevk alımlarında sıkıntılı dönemler yaşamalarına karşın onları rahatlatmak için Osmanlı mahkemeleri imkânları tezinde çaba gösterdi. Misyonerler ve özellikle Amerikalılara çalışma rahatlığı tanıdı. Kemal Paşa, Ermeni muhacirlerin sağlık, gıda ve güvenlik sorunlarını çözmek için özverili gayretler sarf etti. Yaptıklarının tanığı Alman, Avusturyalı, Amerikalı, Danimarkalı, İsviçreli misyoner asker, diplomat ve doktorlardır. Ermeni kimsesiz çocukların bakımı için yetimhaneler, kadınlar için sığınma evleri açıldı. Misyonerler yurt dışından milyonlarca parayı Ermeniler için harcadı ve Osmanlının desteğini gördü. Savaş sonrası Ermeniler devlet tarafından tekrar evlerine döndürüldü. Evleri, malları iade edildi. 1921 itibariyle 700 bin Ermeni asker yaşıyordu. Türkiye'den zamanla ayrıldılar" diye konuştu.

SÜ Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Araştırma Ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Feridun Ata, "Mütareke sonrası kurulan askeri mahkemeler, işgal altında ve baskı ile kurulmuşlardır. Kapısında işgal kuvvetlerine ait askerlerin bulunduğu mahkemeden objektif ve tarafsız bir karar çıkması beklenemez. Yargılanmalar esnasında yalancı şahitlerin kullanılması, bu mahkemelerin güvenirliliği ortadan kaldırılmıştır. Mahkeme başkanlarının kararları baştan ihsas etmesi tarafsız mahkemeler için düşünülemez" ifadelerine yer verdi. Gerçekleşen panele öğrenciler de tarafından yoğun ilgi gösterildi. İstanbul'daki programı nedeniyle panele katılamaya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, panelde sunum yapan misafirlerini akşam yemeğinde ağırladı.

Selçuk’ta “Tarihin Tanıklığında Ermeni Meselesi” paneli yapıldı

Selçuk’ta “Tarihin Tanıklığında Ermeni Meselesi” paneli yapıldı

Selçuk’ta “Tarihin Tanıklığında Ermeni Meselesi” paneli yapıldı

Selçuk’ta “Tarihin Tanıklığında Ermeni Meselesi” paneli yapıldı

Selçuk’ta “Tarihin Tanıklığında Ermeni Meselesi” paneli yapıldı

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 2904 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.