Sıcak Havalar İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor

Sıcak Havalar İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor

Aksaray Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanlarından Dr. Sinan İnci, yüksek seyreden hava sıcaklıklarına dikkat çekerek, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere, diyabet, hipertansiyon, kronik böbr...

Aksaray Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanlarından Dr. Sinan İnci, yüksek seyreden hava sıcaklıklarına dikkat çekerek, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere, diyabet, hipertansiyon, kronik böbrek ve akciğer rahatsızlığı bulunan hastaları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Özellikle aşırı terleme sonucu vücudun sıvı dengesinin bozulduğunu söyleyen Dr. Sinan İnci, vücudun sıvı kaybını dengelemek için günlük 2-3 litre su içilmesi gerektiğini, ilaç kullanan hastalarında doktorlarına başvurarak yaz mevsimi için ilaç ayarlamaları yapmalarını önerdi. Sıcak havanın kronik rahatsızlığı bulunan insanlarda ilave bir risk oluşturduğunu vurgulayan Dr. İnci, hipertansiyonu bulunan ve idrar söktürücü ilaç kullanan hastalara; tuzdan ve yağlı yemeklerden uzak durmalarını tavsiye etti. Yaz mevsiminde açık renkli, terlemeyi önleyen kıyafetler giyilmesinin daha doğru olacağını ifade eden Dr. İnci, “Sıcak havalar kronik rahatsızlığı bulunan insanların dışında sağlıklı insanları da etkilemekte. Bu nedenle tarım alanlarında, fırınlarda ve inşaat işlerinde çalışanlar, susamayı beklemeden su içmelidirler. Yüksek derecelerde seyreden hava sıcaklığı, insanların sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Aşırı sıcak ve nem kalp damar, hipertansiyon, diyabet, böbrek ve akciğer hastaları için ilave bir risk faktörü oluşturmaktadır. Sıcaklığın etkisiyle cilt damarlarımız daha çok genişler, kalbin iş yükü artar, kalp ekstra bir yükle daha fazla çalışır. Bu da koroner kalp ve damar hastalığı, kalp yetersizliği, kapak ve aritmik hastalarda istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Özellikle aşırı terleme ile kaybedilen sıvı yerine konulmadığı takdirde kanın miktarı azalırken konsantrasyonu artar. Koyulaşan kanda pıhtılaşmaya yatkınlık ortaya çıkar. Kalbimiz azalan kanı vücudumuzda dolaştırabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ki bu kalp için ilave bir yük demektir. Bu durum tansiyon düşmelerine, aritmilerin tetiklenmesine, şeker hastalarında kan şekerinin düzensizliğine ve aşırı yükselmesine, böbrek yetersizliğinin artmasına yol açabilmektedir. Hipertansiyonu bulunan ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almaları çok önemlidir. Aksi takdirde ani tansiyon düşmeleri, böbrek fonksiyonlarında bozulmalar ortaya çıkabilir. Bunun yanında tansiyon düşürücü olarak kalsiyum kanal blokeri kullanan bazı hastaların sıcaklarla birlikte bacaklarında ve ayak bileklerinde gözlenebilen şişliklerde artış olmaktadır. Bu durumdaki hastalar tuz kısıtlamasına biraz daha fazla dikkat etmelidir. Hipertansiyon çoğunlukla herhangi bir şikayete yol açmayan bir hastalık olduğundan çoğu hasta kan basıncındaki değişikliklerin farkına varamaz. Özellikle mevsim değişikliği dönemlerinde kan basıncındaki değişiklikleri daha yakından izlemekte yarar vardır. Bu nedenle, yüksek tansiyonu bulunan hastalar yaz aylarında herhangi bir sorun yaşamamak için doktorlarına danışmalıdır. Böylelikle bu hastaların ilaç kullanımları eğer hekimleri tarafından gerekli görülürse yaz dönemi için yeniden düzenlenebilir” dedi.

Bu haber toplam 1065 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık