Sizi satmayan kaç dostunuz var?

Zaman zaman çoğu kez söylediğimiz dostluk sözleri var. Söylenen bu sözlerden dolayı çoğu kez de pişman olmuşuzdur. Çok defa yazdığım dostluk içerisinde gerçek dostunuz parmaklarınız kadar sayılıdır derim. Arkadaşlık ayrı, dostluklar ayrıdır. Ben çoğu zaman kaybedenden olmuşumdur. Allah aldatandan değilde kaybedenden eylesin. Nedeni ise işi bittiğinde çok kez satılmışımdır, satandan değil satılandan olmak bana göre erdemliliktir. Allah menfaat için dost olanlardan bizi uzaklaştırsın.

Ben dostluğa çok önem veririm, dostluk sekteye uğrasada kişiyi satmam ve yerden yere vurmam. Menfaat için dostluk kuranlarıda bir kenara yazarım. Zamanı geldiğinde gereğini yaparım. Onun için iyi bir dostunuz nasıl olmalı gelin bir göz atalım.

İyi bir dost, paha biçilmez bir hazinedir. Atalarımız; “dost acı söyler ama gerçek söyler” demişler.
Dost, hiçbir özel hesabı ve dünyevî çıkarı olmadan yanında bulunandır. Menfaatleri için koltuğuna girip, menfaati ortadan kalkınca uzaklaşanlar dost sayılamaz. Yokluğunu hissettiğin, varlığında mutlu olduğun kimsedir dost.
Senin olmadığın yerde, seni savunandır dost. Seni, kendisinden önce düşünendir dost.
Güzellikleri sana, zorlukları kendisine uygun bulandır dost.
Dostluklar, küçük rüzgârlarla mevzi değiştirmezler. Kasırgalar bile dostlukların omurgasını oynatamaz. Hazine, her sıkıştığında problemi çözen merkezdir. Dostlar da, sıkıştığınızda sizi rahatlatan hazinedir.
Dostluk hazinesinde, cevherler vardır. O cevherler iyilik ve güzellik olarak hayata yansır.
En zor zamanda sığınacağınız liman dostlarınızdır. Mağduriyetinizi dostlarla giderirsiniz.
Gönül mahkûmiyetinizi onlarla özgürleştirirsiniz. Zihninizi onlarla dinlendirirsiniz. Kalbinizi onlarla düzeltirsiniz.
Dostlar sizin başucu kılavuzunuzdur. Onlar yol gösterir, siz de yürürsünüz. Dost seçerken dikkatli davranmak gerekir.
Bazen dost olarak seçilenlerin post çıktığına şahit oluruz. Her sırrını paylaşacağın dostunun, seni satmaması için satın alınmayacak değerde olmasını görmek lazımdır. Kendisi alınan ve satılan kimseden dost olmaz.
Nasıl ki, kendisi satın alındığı gibi, satın alanı da, yanında olanı da çok rahat satacaktır.
Dost kılıklı postaların hesabı günlükkür. Kendince yeterli fiyat bulduğunda en yakınındakini satacaktır. Lazım olduğunda seni arayandan kesin dost olmaz.
Gerçek dost, yanındakine fiyat biçmez, onu değer olarak görür. İhanet görmedikçe ondan vazgeçmez. Her zaman, her yerde dostlar da postlar da vardır.
Doğru dostu seçmek için iyi tahlil etmek gerekir. Eyyamcılık, yağcılık, çıkarcılık, hesapçılık yapanların dostlukları menfaatleri kadardır. Onlar, çıkarları için yılanla çuvala girerler, menfaatleri bitince meleğe bile çelme atarlar.
Müslüman, ferasetle bakar, basiretlidir, dostunu düşmanını tanır.
Her zaman hata payları söz konusudur. Hatayı görünce şaşkınlık değil kararlılık gerekir. Yanlış kimseyi dost edindiğini fark ettiğinde kaldırıp, atmakta hiçbir tereddüt gösterilmemelidir.
Dostluklar, hayat iksiridir. Yaşamın mutlu da acı da devam etmesine etki eder. Kutsal değerleri merkeze koyarak oluşan dostluklar, imani dostluklardır ki, bunlar İhlas ve samimiyetle devam eder. Sizi satan dostlardan Rabbım bizleri uzak kılsın.
Dost seçimine dikkat etmek, geleceğimiz için önem arz eder. Dost ile Post’u birbirinden ayırmasını bilmeliyiz.

Bu yazı toplam 1719 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.