Somuncu Baba ancak bu kadar güzel anlatılır

Somuncu Baba ancak bu kadar güzel anlatılır

Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı tarafından 33 Ihlara Kültür ve sanat festivali etkinliği devam ederken akşamlarıda Aksaray’ın manevi değerleri Zinciriye Medresesinde yazarlar tarafından katılımcılara anlatılıyor. Konu Aksaray’ın manevi değerleri olunca benimde ilgi alanımı oluşturduğundan her akşam bu konuşmaları dinliyorum. Salı günü tarihçi Ptof. Dr. Haşim Şahin hocam Somuncu Babayı anlattı. Ben bazı önemli konuları dobra dobra konuşan Şahin hocadan duyma imkanı buldum.

Hele Somucu Baba ile ilgili konferans veren ve gittiği her yerde gittiği yere göre konuşan yazarlar olduğunu söylemesi ve açıklaması bir gerçeği ortaya koyuyordu. Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil hocanın Aksaray da bir türlü, Darende de bir türlü konuştuğunu söyledi.

Tarihçiler bildiği ve inandığı konuda ne biliyorsa onun arkasında durması lazım dedi. Bu tür kişilere karşı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz hocanın Darendeyle bir bağlantısı olduğu için bir duruş sergileyerek her yerde Somuncu babanın Darende de olduğunu söylemesi Şimşirgilden daha iyi bir duruşu var dedi.

Somuncu Babanın Aksarayda olduğunu her yerde söylediğini söyleyen Şahin ben Aksaray’lı değilim. Bolu Göynüklüyüm burası ilede bir bağlantım yok. Ben Aksaray’a hiç gelmediğim dönemde Somuncu Babanın Aksarayda meftun olduğunu yazdım dedi.

Darendeliler her ne kadar bana kızıp tehdit etselerde, ortaya koyduğum delillerle sustular. Somuncu baba Darendeye hiç gitmemeiştir. Eğer Halil Tayyibi diye bir oğlu varda gitti ise bilemem dedi.

Okuduğu bir osmanlı eserinde bir velinin hiç Aksaray’a gelmediği, Aksaray’ı görmediği halde kılıçaslan tepesi eteğinde meftun olduğunu söylüyor. Ben gelip gördüğümde o zamanlar burada evlerde yokken demekki tepenin eteğinde meftundur.

Tabi bu arada bizim zamanında Somuncu Babaya sahip çıkmadığımızı, sahiplenmenin Darende tarafından yapılması ile kargaşa oluştuğunu söylerken bizim biraz ilgisizliğimizin olduğunu söyelemesi, gerçekleri yansıttı.

Kısacası her şeyi ile Somuncu babanın Aksarayda olduğunu belgelerle ortaya koymuştur.

Dün gece de Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ Piri Mehmet Paşa ve Cemalettin-i Aksarayı anlattı. Sohbet esnasında Aksaray’ın bir Selçuklu, Osmanlı şehri olduğunu bilmediğiniz devlet adamları burada doğup büyümüştür dedi.

Mesela Karamanı Ahmet Paşanın Karamanlı değil Aksaray’lı olduğunu söyledi. Karaman Osmanlının son dönemleri olan 1860 da bu ismi aldığını söyledi. Ama Karamani Ahmet Paşaya onlar sahip çıkmışlardır. Fakat Piri Mehmet Paşa soyundan olduğunu söyledi.

Padişah tarafından eski Maliyenin başına Piri mehmet Paşa getirilmişti. Buralara getirilen kişiler devletin ikinci adamıdır. Yani o dönemin hazinesinin başına getirilen bir muhterem Aksaraylıdır ve ona iyi sahip çıkmalısınız dedi.

Görüldüğü üzere Aksaray’ı Aksaray manevi değerlerini Aksaray’lı olmayan araştırmacılardan öğreniyoruz. Bizim güya kendisini araştırmacı tarihçi diye lanse eden kıskanç, kendini beğenmiş, kibirli ve kendini öne çıkarmaya çalışan birkaç arkadaş Aksaraylıya saldıracağına ortaya bir şeyler koysunlar. Bir ara bana varan bir , iki gibi 7 gün üst üste saldıran arkadaş mahkemede haddini bildi ve gerekli cezayı almıştır.

Birbirimize saldırıp şöhret olmayı denemek yerine, Aksaray için el ele verip bir şeyler yapılmalı. Onlar ortaya bir şey koymayınca tarihçi olmayan bizler bir şeyler yazınca saldırıya geçmeyi bırakıp bir şeyler yapsınlar. Onlarada saldırı değil çalışmak yakışır.

Bu yazı toplam 1375 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.