Sonsuz Şükran Köyünde Beyoğlu Gecesi

Sonsuz Şükran Köyünde Beyoğlu Gecesi

Konya’nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş Mahallesi’nde bu yıl 6.’sı düzenlenen Uluslararası Anadolu’ya Şükran Buluşmaları Festivali devam ediyor.Yerli ve yabancı çok sayıda sanatçıyı bir araya getiren fes...

Konya’nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş Mahallesi’nde bu yıl 6.’sı düzenlenen Uluslararası Anadolu’ya Şükran Buluşmaları Festivali devam ediyor.

Yerli ve yabancı çok sayıda sanatçıyı bir araya getiren festivalin ikinci gününde, “Beyoğlu Gecesi” düzenlendi. Festivalde konuşan Sonsuz Şükran Köyü Derneği Başkanı ve Yönetmen Mehmet Taşdiken, alanı dolduran kalabalığa Şükran köyü projesinin nasıl doğduğunu anlattı. Yıllardır aklında ve hayalinde olan ama hep ihmal edilmiş, yaşaması gereken kerpiç evlerin ve ona hayat veren kerpiç malzemenin Anadolu’da haksızlığa uğradığını düşündüğünü dile getiren Taşdiken, “Biz Çavuş Köyüne ve etrafındaki yerlere, bütün bölgemize kültür götürmeye değil, kültür almaya geliyoruz. Biz öğretmeye değil, bilmediğimiz şeyleri en derin ve şifa-i kültüründen binlerce yıl içerisinden süzülegelmiş, arınmış kültüründen öğrenmeye geliyoruz. Buna benzer bir düşünceyle absürt bir yaklaşımdan tamamen uzak, gönlümüzü açarak geldik ve sağolsun siz de gönüllerinizi açtınız ki, bunca senedir bu iş burada devam ediyor. İstanbul’un Beyoğlu’sundan kültüre, sanata ve bu kadar insana bu kadar sanatçıya ‘bugün bir Beyoğlu gecesi yapalım’ teklifinde bulunduk. Sayın Beyoğlu Belediye Başkanımız büyük bir heyecanla kabul etti. Onun için çok teşekkür ediyoruz kendisine. İstanbul Beyoğlu nire, Çavuş köyü nire, bize verdiği katkılardan dolayı da çok teşekkür ediyorum” dedi.

“BEYOĞLU İLE KONYA ARASINDA KARDEŞLİK VAR”

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan konuşmasında, Beyoğlu ile Konya arasında tahmin edilen ve bilinenden başka derin ilişkiler ve kardeşlik olduğunu vurgulayarak, “Nedir bu kardeşlik, bizim kardeşliğimiz ta Hazreti Mevlana’nın bize bıraktığı mirastan gelen kardeşlik. Herkes biliyor ki, Hz.Mevlana’nın kendisini tanıttığı, ilmini dünyaya yaydığı mekan Konya’dır. Ama bilir misiniz ki, Konya’dan başka Hz.Mevlana’yı dünyaya tanıtan bir mekan varsa o da ikinci noktası Beyoğlu’dur ve Galata Mevlevihanesi’dir” diye konuştu.

"HZ. MEVLANA’NIN TORUNLARI FEYZ ALMAYA GELİYOR"

Hz.Mevlana’nın öğretisine Beyoğlu olarak zamanında cevap vermiş bir mekandan, Konya’ya geldiklerini anlatan Demircan, şöyle konuştu: “Biliyorsunuz Mevlevilikteki Mevlevi ayininde o dönen derviş, bir ayağını sabit tutar, öteki ayağıyla da çevresinde döner, aslında bunu şöyle de anlamak lazım, Hz. Mevlana’nın evlatları ve torunları Konya’da yaşayanlar, sabit ayak olarak Konya’da kalmaya devam ettiler ama onun mirasından istifade eden Hz. Mevlana’yı seven dışarıdaki torunları, Beyoğlulular, bunlar sanatçılar, şükran köyünün sakinleri, zaman zaman dönüp işte yine Konya’ya bir şeyler öğretmeye değil, Hz. Mevlana’dan feyz almaya, zaman zaman çıkış noktasına şöyle bir selam vermeye geliyorlar. Onun için biz sanatçılarımızı alkışlıyoruz, onlar da Beyoğlulular da Mevlana’nın torunları olarak dünyanın dört bir tarafında bu felsefeyi aslında yaşatıyorlar ve tabii şu çok önemli, sonuçta bu sanatçılarımızın hayatın en organik yaşandığı Konya gibi bir yere gelmiş olmaları heyecanlandırıcı bir şey ve belki de Beyoğlu Belediye Başkanı olarak ülkemizde zaman zaman üzüntülere düştüğümüz, hele şu son haftalarda bu üzüntüleri yaşarken bu anlamlı projeyi görmeyi gerçekten çok arzu ettim. Çünkü hep söylenilen ama yapılamayan bir şeyi gerçekleştiriyorsunuz. Hani buradan bakarken, İstanbul’un o imajı yüksek orada yaşayan insanlarının çıkıp Konya’da bir köye gelip, burada halkla bütünleşmesi anlamlı ve ihtiyacımız da bu değil mi? Bu, kucaklaşma değil mi? Dolayısıyla bu işi düşünen, bu işin peşinde koşan ve buna ses veren ve buraya gelen insanlara kucak açan bütün herkese buradan teşekkür ediyorum. Elinize sağlık, çok güzel bir şey yaptınız.”

Hüyük Kaymakamı Bayram Türker de konuşmasında, kendisinin pek çok ilçede görev yaptığını, ama memleketine, doğduğu ve büyüdüğü yere bu kadar vefa borcunu ödemeye gayretli insanlar görmediğini söyledi.

Konuşmaların ardından Konya Kaşıks Grubu beğenilen gösterileriyle alanı dolduran kalabalığı gösteri sundu. Konser bölümünde Dağıstanlı sanatçı Ahmet Ahmedov ile sevilen Türk sanatçılar Murat Evgin, Seyyal Taner, Bilgen Bengü, Ersan Erdura, Ah Canım Ahmet, Aslı Jackson, Mercan, Grup Melaz sahne aldı. Sanatçılara sahnede seslendirdiği parçalar esnasında meydanı dolduran kalabalık da zaman zaman alkışlarıyla eşlik etti.

Bu haber toplam 1556 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.