Mustafa Bozdağ

Mustafa Bozdağ

Taekwondo Spor’u , “Neden can çekişiyor!”

Öncelikle Bu hafta Çöl Kartalımız Eskilgücü spor kadrosu belli oldu. Buradan Çöl Kartal’ının bu seneki akıbetinin bizim Fenerbahçe’nin akıbeti ile aynı olmamasını ümit ediyorum.

Kadro belli olmasıyla ben dahil birçok Eskil’li sporsever bir şok yaşadı. Bu şok ’un sebebi Muhammed Cirit’in kadroda olmaması idi.  Burada Eskil’li futbolseverlerin genel görüşü “Takıma seçilen bir çok günlük bir iki paket sigara içen futbolcular alınmış,  sigara ve alkol kullanmayan Muhammed Cirit takıma çağrılan futbolcuların çoğunu sahada üç otuz tespih gibi sıraya çizer, Muhammed’in hele  1-2 yıl daha rahat futbol oynar. En azından kadroda yer almalıydı görüşü hakim.”  Tabi Muhammed Cirit Emenike gibi duygusal bir futbolcu nasıl sazın dilinden anlamak gerekirse Muhammed’in dilinden de anlamak gerekir.

E ne diyelim Eskilgücü spor kulübü bir karar vermiş,  akıbetleri Gökhan Gönül ve Caner Erkin gibi futbolcu mu olur diyen Aziz Yıldırımın akıbeti gibi olmasın…

Çöl Kartalı Eskilgücü spor’a yeni sezonda başarılar diliyorum…

Gelelim asıl Meselemiz Taekwondo ’ya;

Eskil'de ne zamanki Taekwondo sporu yapılmaya başlamasıyla Benimde bu spora karşı özel ilgim oluştu. Bu ilginin sebebi Eskilde futboldan başka sporunda istenildiğinde yapılabileceğini göstermiş olmasıdır.

Taekwondo Eskildeki gelişimini kısaca bir özetlersek;

İlçemizde Eczacılık yapan, uluslararası şampiyonalarda da ülkemizi temsil eden ve  iki Türkiye Taekwondo Şampiyonluğu olan Eczacı Ömer Atuğ,  Antrenörlük eğitimi aldıktan sonra, Hedefi miniklerden milli takıma sporcu yetiştirme arzusu ilk kursunu Eskil’de açmıştı.

Ömer Hoca, Eskil’de Taekwondo’yu öyle bir konuma getirdi ki!

 Eskil’li Taekwondocular Türkiye şampiyonalarına katılmaya başladı. Önce Aksaray’da şampiyon oldular,

 Daha sonra Çanakkale Minikler Türkiye Şampiyonasında boy gösterdiler,

Eskil İlçe Spor Müdürlüğü’nün katkıları ile 7 spor kulübünden 70 Taekwondo katılımı ile “Eskil’de Taekwondo” şöleni düzenlenmesine öncülük ettiler,

Son Başarısı ise Şeyma Nur Helvacı’nın Milli Takım seçmelerine katılması oldu.  Bu başarılar elde etmek 2 yıl gibi kısa bir sürede oldu.

Eskil Taekwondosu, profesyonel bir anlayış olsun düşüncesi ile “Eskilgücü spor” olarak faaliyetlerini sürdürdü.

 

Burada bir parantez Ömer Atuğ hocama açmak istiyorum.

Ömer Hoca’yı ben 1 kez yüz yüze görüştüm Eskil’li olmamasına rağmen Eskil için elini taşın altına koyarak Eskil’in adını önce Aksaray’da daha sonra bölge ve Türkiye şampiyonalarında son olarak ise milli takım seçmelerine sporcu vererek duyurdu.  

Fakat bunları yaparken ciddi bir destek görmedi! benim bildiğim malzeme alımında Eskil Belediyesinin ve birde Erol Meral’in bir katkısı oldu. Onun dışındaki masraflar aileler ve Ömer hocanın katkıları oldu. Yeri geldi kendi arabası ile turnuvalara çocukları arabası ile götürdü. Yeri geldi kendi imkanlarını kullandı. Eskil’de bu spor sevdirdi, ve başarı elde ederek Eskil’in adını duyurdu.  

Tabi Kaymakamlık ve Halk Eğitim ve ilçe spor Müdürlüğünün katkıları olmuştur. Buradan katkısı olan kurum ve kişilere teşekkür ediyorum.

Ömer hoca ailevi sebeplerden bu işi bırakmak zorunda kaldı. Fakat yine dışardan desteğini sürdüreceği basına yansıyan bir haberden öğrendim.

Yerini Mesut İrde’ye bıraktı. Mesut hocada belli bir dönem yürüttü.

Bir bakmışız ki bizim Taekwondo spor’u kapanıyor…

 Bunu duyan spor hem aktif olarak yapmayı seven ve katkı yapılacaksa da gözünü kırpmadan yapabilen Sayın Kaymakamımız Mustafa İlhan devreye giriyor. Taekwondo sporunun şimdilik devamını sağlıyor.

Ama nereye kadar kaymakam beyin Eskil deki süresi azalıyor.

O gittikten sonra ne olur bilinmez! belki de kapanır.

Çünkü biz başarıya ve başarana alışkın değiliz, hatta sevmeyiz.

Taekwondo’ya bakışı açımız;

Taekwondo’yu ben benimse semde, Eskil çok benimsedi diyemiyorum. Olimpik bir spor olan Taekwondo Eskil olarak bakış açımız maalesef sokak döğüşü olarak algılandı.

Taekwondo takımı şampiyonalarda Eskilgücü spor kulübü ismini kullanarak yarışmasına karşın Eskilgücü yönetimi sahiplenmedi. Futbolculara maç başı pirim uygulanırken Taekwondo’ya bu imkan olanak sağlanmadı.

Eskil’de Ak Parti başta olmak üzere,  hemen hemen tüm siyasi partilerin ilçe başkanlıkları, sivil toplum kuruluşlar var bunlarında radarına girmedi.

Kısaca Taekwondo spor sponsor bulamadı..

Sonuç olarak,

Taekwondo’yu Eskil’de yaşatmalıyız. Taekwondo Sokak kavgası yani zibidi sporu değil olimpik bir spor ’dur.  Futbolda Aksaray dışında bir başarısı olmayan kulübümüz Eskilgücüspor’a nasıl ki yıllarca maddi katkı sağladıysak Türkiye şampiyonalarına katılan Eskil’in ismini Türkiye şampiyonlarında ve uluslara arası arenada duyurabilecek bir spor dalına Elimizden gelen hürmeti göstermeliyiz.

Ömer hocam ve Mesut Hocam’da bu spor’un eskilde yok olmasını değil! Yaşatılması için gerekeni yapmalarını ümit ediyorum.

Bu yazı toplam 1350 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.