Takım yorgun, hakem berbat!

Aykut Kocaman’ın Atiker Konyaspor’unu -futbolunu beğenirsiniz beğenmezsiniz o ayrı mesele- bir sistem takımıydı.

Sezon başında yönetim gerek yaptığı transferler gerekse hoca seçimi ile sistemi dinamitledi.  Süper kupa maçında çıkan olaylar sonucu verilen beş maçlık ceza da cabası oldu.

       M.R. Akçay’ın gönderilişinden sonra takımın başına getirilen Mehmet Özdilek yönetimin kırıp döktüğü takımı toplamak zorunda. Bu kolay bir iş değil.

Mehmet Özdilek mantıklı olanı yaparak takımın eski savunma dinamiklerini ortaya çıkarmak suretiyle takımın kötü gidişatına dur demek istiyor.

                Topsuz oyunda nispeten başarılı olsa da takım pas oyununda zorlanıyor. Bu sebeple oyun temposunu kontrol edemiyor. Ön alandan topla çıkarken zorlanıyor, fazla top kaybı yapıyor. Bu durumun doğal sonucu olarak takım ileri gitmekte zorlandığı gibi zaman zaman rakip baskısıyla karşı karşıya kalıyor.

Sivasspor maçında  göbekten etkili olmaya çalışan Atiker Konyaspor, oyunda kanatlarından yeterli desteği alamadı. Bu sebeple maçın başında orta alan paslaşmalarıyla bulduğu pozisyonların arkası gelmedi.

Orta alan Mehdi, Ali Çamdalı ve Milosevic gibi topla arası nispeten daha iyi oyunculardan kurulu olmasına rağmen ön alandan çıkarken takım fazlaca top kaybı yaptı.

Hücuma katkı sağlayamayan Ömer Ali ve Fofana maalesef kanat beklerine de yeterli savunma katkısı veremedi. Bu durum Sivasspor’un kanatlarda daha etkili görünmesine yol açtı.

Hafta içi Avrupa ligi deplasmanında takımın yoğun efor sarf etmesi ve yorgunluğun da takımı olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.

Tüm bunların yanında sahada  maçın kaderini etkileyen bir hakem vardı. Cüneyt Çakır Malick Evouna’nın pozisyonunda penaltıyı çaldı çalmasına ama  bu pozisyon bir türlü aklından çıkmadı.  Sivasspor lehine durumu ödeştirmek için fırsat kollamaya başladı.

Sonrasında skandal bir penaltı kararına imza attı. Sivassporlu oyuncu Eren’in ayağına basıp kendini yere attı. Hayatımda gördüğüm en saçma penaltı kararlarından bir tanesiydi.

Üstelik göz göre göre bu kararı verdi. Bir de öyle kendinden emin koşarak penaltı noktasını gösteriyor ki şaşırmamak mümkün değil.

Pozisyonun penaltı ile uzaktan yakından alakası olmadığı gibi Bifouma’yı hakemi aldatmaya yönelik hareketinden dolayı ikinci sarı karttan atması gerekirdi.

Göz göre göre bu penaltıyı çalan adama değil Avrupa’da maç vermek amatör kümede bile maç verilmez.

Bir yanda Türkiye liginde maç yöneten hakem demeye bin şahit isteyen Cüneyt Çakır bir yanda Avrupa’da üst düzey maçlar yönetebilen bir başka Cüneyt Çakır. İkisinin aynı kişi olduğuna inanmak zor... Bence sadece Avrupa’da maç yönetsin. 

Saçma penaltı kararı olmasa belki maçın seyri daha farklı olacaktı. Giden puanlar artık geri gelmez.Şimdi milli takım arası var. Mehmet Özdilek’in takımla çalışmak için daha çok zamanı var.

Takım savunması dinamiklerini yeniden ortaya çıkarmaya çalışan Mehmet Özdilek’in bu stratejisinin doğru olduğunu düşünüyorum. Tempoyu kontrol edebilmek için takımın isabetli pas yüzdesinin artması gerek. 

Atiker Konyaspor bu altyapıya sahip, sakin kalmak gerekli. Haftaya seyircisiz maç cezası bitiyor. Taraftarın tribüne dönüşü avantaj da olabilir dezavantaj da. Bu durum tamamen taraftarın tavrına bağlı olacak.

Bu yazı toplam 1550 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.