Tüfenkci: “Türkiye’de Lisanslı Depo Kapasitesi 9 Milyon 500 Bin Tondan Fazla Olacak”

Tüfenkci: “Türkiye’de Lisanslı Depo Kapasitesi 9 Milyon 500 Bin Tondan Fazla Olacak”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bakanlık Toplantı Salonu’nda Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök'le meclis üyelerini ve sivil toplum kuruluşu başkanlarını kabul etti. Heyette Eskil'den İbrahim Kırlı, Kadir Yayar ve Hacı Öksün de yer aldı

Heyet adına söz alan Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Aksaray’da ticaret borsası olarak yürüttükleri faaliyetleri anlattı, Ürün İhtisas Borsası çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 

Çalışmaları dinleyen Bakan Tüfenkci, ürün ihtisas borsasının ve lisanslı depoculuğun önemini ve bunlara ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışmalarını anlattı.

 

Tüfenkci, Türkiye genelinde lisanslı depo için toplam 112 başvuru yapıldığını bunlardan 39 tanesinin faaliyette olduğunu, işlemler tamamlandığında ise Türkiye’de lisanslı depo kapasitesinin 1 milyon 785 binden 9 milyon 500 bin tona ulaşacağını kaydetti.

 

Tüfenkci, lisanslı depolara bakanlık olarak önemli destekler verildiğinin altını çizdi ve şöyle devam etti:

 

“Türkiye’nin neresinde lisanslı depo açarsanız açın 5. bölge teşviklerinden yararlanılmasını sağlıyoruz. Üretici birliklerinin ve çiftçilerin depolara konulan ürünlerinin analiz ücretlerini de hükümet olarak biz ödüyoruz ve depoların yapımı için önceden 10 milyon şimdi ise 20 milyona kadar faizsiz kredi veriyoruz. Türkiye genelinde lisanslı depo için toplam 112 başvuru gerçekleştirildi, bunlar tamamlandığında Türkiye’de lisanslı depo kapasitesi 9 milyon 500 bin tondan fazla olacak. Önümüzdeki günlerde Ürün İhtisas Borsasının Aksaray’da kuruluşu tamamlandığında ürünler senet ile alınıp satılacak ve farklı piyasaların önü açılmış olacak.”

 

Bakan Tüfenkci, Tarım ticaretinin ayrı bir çalışma ve yetenek gerektirdiğini belirtti ve şöyle konuştu:

 

“Satamadığınız ürün sizin değildir, dolayısı ile çiftçinin ürettiği malın kendisinin olması için borsaya bağlı iş yerlerinin bu ürünlerin ticaretini başarılı bir şekilde yapıp çiftçinin hakkını alması sağlanmalıdır. Çiftçinin ürününü değerlendirmek için üretimi ve ticareti ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Mazot desteği, gübre desteği konusunda adımlarımızı attık. Sizlere çiftçiye piyasaya uygun üretim yaptırmak konusunda önemli görevler düşüyor. Bu anlamı ile piyasaların oluşmasında da borsalarımız önemli görevler görüyor. Tarımda ihracatı artırıp ithalatı düşürmek için borsalarımızın önemli işler yapacağına inanıyorum. Eğer çiftçinin malı farklı yöntemlerle değerlendirilirse Aksaray’da yonca da olduğu gibi farklı ihracatlar yapılabildiğini de görüyoruz.”

 

Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin buğdayda kendi kendine yeten bir ülke olduğunu dâhilde işleme rejimi ile yurt dışından ürün ithal edip yurt içi piyasasına sokmadan buğdayın un haline getirilip tekrar yurt dışına satıldığını hatırlattı ve dünyada un ihracatında 2. sırada yer alındığını ifade etti.

v.png

 

Bu haber toplam 2111 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.