Vali Şeref Ataklı Bey'den açıklama

     Geçen Cuma gün “ Vali Bey Yasakları Kaldırmalı” başlıklı bir yazı yazmıştım. Yazımı okuyan Sayın Valimiz Şeref Ataklı konu ile ilgili beni arayarak konunun bize yanlış aksettirildiğini belirtti. Vali Beyin açıklamasına geleceğim ama bize Vali Bey yasak koydu açıklama yapmamız izine bağlı diyen bürokratlarımız o zaman bizleri doğru bilgilendirmeliler. Bana sanki bir kopukluk ve şaşırtma yapıldığı kanaati verdi. Ya idarecilerimiz kendi bulundukları çalışmalar ile ilgili bilgi vermek istemiyor, ya da Vali Beyi zor durumda bırakmak istiyorlar.

      Bazı daire müdürü arkadaşlarla bir konu üzerinde bilgi almak için arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz. Ama daire müdürleri Vali Beyin izin vermediğini izin almamız gerektiğini söylüyorlarmış. Bende bunun üzerine bazı daire müdürleri ile görüştüm aynı cevabı aldım.

      Bunun üzerine çoktandır Sayın Valimiz ile görüşmeyi istiyordum. Ancak yeni uyduya çıkmamız nedeni ile yoğun çalışma içindeyiz zamanım olmadı. Bende konuyu istemeyerek köşeme taşımak durumunda kaldım.

       Sayın Valimiz Ataklıda nezaket icabı kendisine teşekkür ediyorum beni telefonla arayarak yazım hakkında bilgi verdi. Konuyla ilgili beni bilgilendirdi, meselenin aslını izah etti. Sayın Valimiz konuşmamızda şu açıklamayı yaptı.

     Erdoğan Bey yasaklama diye bir konu yok, bu tamamen yanlış. Ben sadece yapacağınız açıklamalardan haberimiz olsun bilgi sahibi olalım dedim. Bazen bazı konuları basından okuyorum, bilgimiz olmuyor. Bize bilgi verin haberimiz olsun dedim. Kendilerine yazılı bir talimatımızda yok. Konu sadece bilgi sahibi olmamızdan ibarettir, yasaklama söz konusu değil. Açıklama yapacak arkadaşlar zaten konuları ile ilgili açıklama yapacaklar. Bunun dışında zaten başka açıklamalar yapamaz” dedi.

      Vali beyin bana yaptığı açıklama bunlardan ibaret. Ancak bazı konularda zatıalinize ulaşamayabilirler. Acil açıklama yapılması gereken konular olabiliyor. Gazeteci zatıalinize ulaşana kadar beklemek durumunda olmayabilir.

     Ama bizim Televizyon olarak bir program düşünüyorsak elbette önceden bilgi sahibi yapmak durumumuz vardır. Bu konuda zatıalinizle hem fikiriz, ama anında kısa bilgilerde izin vermenizde fayda olduğu kanaatindeyim.

      Tabi burada daire müdürlemiz bu cümleyi bir gerekçe olarak görüp acaba bir yanlışlık mı yaparız diye açıklama yapmaktan kaçınmamalılar. Bazen halkımızı ilgilendiren konular oluyor uzun zamana ihtiyaç duymadan cevap verilmesi gerekiyorsa bir telefonla meseleyi halledebilirler.

      Mesela Hastanede bir salgın hastalık varsa bundan kamuoyu bilgi sahibi olması gerekiyorsa bunu zamanında açıklanması lazım. Sayın Valimiz kısa açıklamalarda bürokratik hiyerarşiye gerek kalmadan daire müdürlerine açıklama izni vermeli.

      Ama diyelim bir televizyon programı olacaksa bunun için bilgi verilmesinde fayda vardır. Bir köy ve kasabada bir hayvan hastalığı vakası gördü isek bunu telefonla gerekli daire müdürüne sormak için telefon açıyorsak hele dur bir Vali beye danışayım ondan sonra size bilgi vereyim demek zaman kaybıdır.

     Bu sağlıkta olur, tarımda olur, İş kurda olur ve benzeri dairelerde bazen acil bilgi gerektirebilir. Bu konularda daire müdürleri serbest olmalıdırlar.

      Sayın Valimizin duyarlılığına teşekkür ederken, sözlüde olsa bazen mülki idare amirlerinin sözleri bir talimattır. Daire müdürlerinin konuyu bu şekilde algılamaları gayet normal. Ancak Sayın Valimiz bu konularda biraz esnek davranırsa biz gazetecilerinde işleri kolaylaşır.

      Televizyon için uzun süreli programlar için müsaade alınması gayet normal. Ancak acil konularda Sayın Valimize zamanında ulaşılamayabilir.

      Birde verilen bilgileri çarpıtarak yayınlayan meslektaşlarımız varsa onlara bu izin geçerli diyebilirim. Ama basın kamuoyunu bilgilendirecek konuları zamanında alması kadar doğru bir davranış olamaz. Basın halkın gözü kulağı diyorsak bu unsurlar rahat olmalı.

Bu yazı toplam 1250 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.