Gürhan Gürses

Gürhan Gürses

“Yav he he!”

 Dile yapışır kalır günlerce. Söylersiniz her yerde hece hece. Bir boş vermişlik lafı, takmazlık hali, görüp de görmezlik, duyup da duymazlık vaziyeti! İnandırıcılığını ve samimiyetini yitirmiş olana karşı söylenen ergen lafı. 
Yeter anlamındadır bilene, haddini bil, lafı kısa kes, bunlara karnımız tok artık demektir “Yav he he!”  Bu ülkeyi seviyoruz deyip soyup soğana deriz. Bu ülkeyi seviyoruz deyip satana derizBu ülkeyi seviyorum deyip kurşun sıkana deriz. Halkı uyutana, nutuktan gayri iş yapmayana, bol keseden atana, ekran gediklisine deriz “Yav he he!” 
Bütün Türkiye adına -düğünlerdeki takı töreni gibi- “Yav he he!” yi takıyorum bazılarına: Maçyorumcusuna, magazin habercisine, siyaset bilimcisine, toplum mühendisine, savaş tarafgirine, dinbezirgânına, para tüccarına, ayrımcısına gayrımcısına ülkem adına takıyorum bunu alnının çatısına: “Yav he he!” diye! Topluma akıl verene… Kendini bir şey sanana… Her konuda bilgisi olana, olur olmaz her yerde konuşana, topluma yön vermek isteyenlere, hava atana, tozu dumana katana, aklını diline satana… 
“Yav he hee!” bir silahtır, doğrulttuğunuz kişiyi deli eder. Bir takmazlık halidir, umursamazlık hali, adam yerine koymamazlıktır. 
Dünyada her şey herkes tam da “Yav he he!” lik bir hale gelmiştir.  
Savaşlar var haksız yere: “Yav he he!”  
Küresel kirlenme var: “Yav he he!”  
Doğa tahrip ediliyor: “Yav he he!” Bu şarkı bize göre değil bu yüzden dinlemiyoruz demektir. Karnımız tok sizin fikirlerinize. Birbirimizi yeriz de yeneriz de ama birbirimize yeteriz de! Esat insanlık sende kesata, Bir-leş-miş Milletlere, İsrail’e, Amerika’ya, Avrupa’ya kocaman ve içten bir “Yav he he!” hediye ediyorum. Kabul ederlerse memnun olurum. 
Kopyala kes yapıştır bir dünyada, insana saygının rafa kalktığı, gücün hükmettiği, sınırların kafaların içinde şekillendiği ve insanların açıkça dini ırki hususlara göre 1. Sınıf 2. Sınıf 3. sınıf diye gruplara ayrıldığı, coğrafyaların da kendilerine göre yakın ve uzak diye isimlendirildiği bir dünyada egemen olan güçlere kocaman ve yüksek bir sesle “Yav he he!” diyoruz. 
Haklısınız her zaman, güçlüsünüz, kralsınız ve muhteşemsiniz “Yav he he!” Yüceltmenin ve yerin dibine batırmanın adıdır “Yav he he!” gaza getirmenin ve gazı almanın, seni adam yerine koymuyorum demenin başka ifadesidir. 
Çok konuşuyordu artık insanları bizar etmişti bu yönüyle. Bir gün yine aldı sazı eline başladı kafa ütülemeye. Ergenlerden birsi de dayanamadı demek soktu lafı adama “Yav he he” diye. Dolandı dile, girdi sözlüğe. Siz siz olun boş konuşmayın sakın, gayri ihtiyari ağızdan çıkıp size yönelen bir “Yav he he!” anında sizi mahveder, mevt eder, mort eder. Demedi demeyin. Çarşıda pazarda, evde işte, okulda sokakta; her nerede olursanız olun, her kimle… Ağız torba değil ki büzesiniz, gelir konar sar ettiğiniz cümlelerin ahirine. Sizi dondurur. 
Kiminin çok beğendiği kiminin duyduğunda intihar etmek istediği söz grubu! “Yav he he!” hiçbir şeyi takmamanın felsefesidir. Günümüz insanının ruh halidir. Boş konuşana deriz “Yav he he!” diye. Tıraşı kes manasındadır. Tesirlidir, rezil edicidir, kalp kırıcıdır, küçümseyicidir, iğneleyicidir. 
Çok ve boş konuşana kapaktır. Laf ebesine noktadır. Ergen lafıdır.  Kürtçesi “Lo eri eri!” dir. Nutuk atana söyleriz: “Lo eri eri!” ya da “Yav he he!” diye. İşkembeden atana… Kafa ütüleyene, kafa şişirene… Haddi aşana, kafayı patlatana, aklı satana söyleriz. Maç yorumcusuna, siyaset bilimcisine, akıl hocasına, evlilik programına, güncele dair hükmedene, mankenine, sanatçısına, topçusuna deriz “Yav he he!” Kültür paldır küldür düşüyor bunu görmeyene deriz. Amiyane bir tabir ama tam da oturuyor bazı durumları tasvir etmeye. 
Adam seviyorum diyor, kız yav he he diyor. 
Kız kıskanıyor musun diyor adam yav he he diyor. 
Gel de çık işin içinden gel de neyse? 
 İronisi kendi içinde saklıdır. Bu yazıda olduğu gibi. 
Çok konuştum!  
Yav he he! 

Bu yazı toplam 3233 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.