Aksaray Macarlı Köyü Yer üstü Sulama Tesisi İşlemleri Tamamlandı

Aksaray Macarlı Köyü Yer üstü Sulama Tesisi İşlemleri Tamamlandı

Aksaray İl Özel İdaresi tarafından 2018 yatırım programında bulunan merkeze bağlı Macarlı Köyü Yer üstü Sulama Tesisi işi tamamlandı.

Aksaray İL Özel İdaresi Genel Sekreteri Ramazan ALTUNDAĞ yapımı tamamlanan sulama tesisi ile ilgili yaptığı açıklamada;

İL Özel İdaresi Plan Proje Yatırım İnşaat Müdürlüğünün 2018 yılı yatırım programı içerisinde bulunan Macarlı köyü YÜS (yer üstü sulama) kapalı sistem sulama tesisi yapım işi tamamlanarak köy halkının hizmetine sunulmuştur.

Toplam maliyeti 910 bin TL olan sulama tesisi, 614 dekar saha sulamaya açılmış bununla birlikte 5.436 metre PE boru döşenmiştir.

Genel Sekreter ALTUNDAĞ devamında ;Toprak kanallarda yapılan sulama işlemi kapalı sisteme geçilerek su kaybı önlenmiştir. Macarlı köyümüzde daha önce kullanılan Salma sulama (vahşi sulama)  yönteminden kısaca bahsedersek; Tarlabaşı kanalından tarla parseline alınan su parsel boyunca arazi üzerinde rastgele yayılmaya bırakılır. Su toprak yüzeyinde ilerlerken bir yandan da infiltrasyonla toprak içerisine girer ve bitki kök bölgesinde depolanır.Bu uygulama biçiminde sulama doğrultusunda eğimin % 3'ü geçmemesi ve sulamaya dik yönde eğimin olmaması gerekir.Bu sulama sulama suyunun bol ve sulama kültürünün olmadığı yerlerde kullanılır.Bu tip sulamada su kaybı fazla sulama randımanı da çok düşüktür,ayrıca tarla yüzeyinde üniform bir su dağılımı da sağlanamaz, erozyona neden olur.Bu sebeplerden dolayı salma sulama yerine damlama ve yağmurlama sistemi kullanılır hale getirilerek,köy halkı daha elverişli bir sulama çeşitliliğine kavuşturulmuştur,dedi.

Bu haber toplam 2870 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.