Aksaray’da çobanlar yarıştı

Aksaray’da çobanlar yarıştı

Aksaray'da "Çobanlar Yarışıyor" bilgi yarışmasının 6'ıncısı gerçekleştirildi.

Aksaray'da "Çobanlar Yarışıyor" bilgi yarışmasının 6'ıncısı gerçekleştirildi.

2013 yılında Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Türkiye'de ilki gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirilerek bu yıl 6'ıncısı düzenlenen "Çobanlar Yarışıyor" isimli bilgi yarışmasında çobanlar kıyasıya yarıştı. Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen program Kur'anı Kerim tilaveti ile başladı. Protokol konuşmaların ardından yarışmaya katılan çobanlar kepenekleriyle sahneye çıktı. Yarışmacıların yerlerini almasıyla çobanlara 15 ayrı soru soruldu. 3 kişilik jüri üyesinin yönettiği yarışmada Armutlu köyünden Rahim Aydın birinci oldu.

"Maksadımız verimliliği, üretimi, kaliteyi artırmak"

Bilgi yarışmasıyla ilgili bilgiler veren Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, "İlimizde bu yıl 6'ıncısını düzenliyoruz. Türkiye'de sadece Aksaray'da düzenleniyor. Bilimsel metotlarla, modern tesislerde küçükbaş hayvancılığı yapmak, verimliliği ve üretimi artırmak, kaliteli ve sağlıklı gıdayı ürettirmek için böyle bir bilgi yarışması tertip ettik. Maksadımız, üyelerimizin bu bilgi yarışması sebebiyle yeni yapılan işlerden, bilimsel metotlardan, çağın getirdiği yeni teknolojiden faydalanması temin etmeye çalışıyoruz. Yarışma sebebiyle bilgilerini güncelliyorlar. Doğru bildiği yanlışlar, yanlış bildiği doğruları öğreniyorlar. Bakım, besleme, bulaşıcı hastalıklarla mücadele, kuzu büyütmesi, damızlık seçimi gibi her alanda bilgilerini yeniliyorlar" diye konuştu.

Başkan Aktürk, 100 yarışmacıdan finale kalan 8 yarışmacının yarıştığını belirterek, "Biz 100 arkadaşımız içerisinden bir eleme yapıp 8 arkadaşımızı finale çıkarttık. Finalde de 1'inci yarışmacımıza 5 Bin TL, 2'inci yarışmacımıza 3 Bin TL, 3'üncüye 2 bin TL ve diğer yarışmacılarımıza da mansiyon ödülü olarak çeyrek altın vereceğiz. Ama bizim maksadımız ödül dağıtmak değil, bu işi daha iyi şekilde nasıl yaparız, Türkiye hayvancılığına nasıl katkı sağlarız, Türkiye'nin et ihtiyacını nasıl karşılarız bu noktada bir çabamız var" dedi.

"Tarım ve hayvancılıkta ciddi yol aldık"

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, tarım ve hayvancılığın Türkiye'de olduğu gibi Aksaray'da da büyük önem arz ettiğini belirterek, "Tarım ve hayvancılık Türkiye'de olduğu gibi Aksaray'da da ciddi önem arz ediyor. Hayvancılıkta da, tarımda da ciddi yol aldık. Tabi biz Aksaray tarım platformu olarak en önceliğimiz üyelerimize eğitim vermek, kurs açmak. Biz her alanda ve her platformda üyelerimize kurs ve eğitim vermeye çalışıyoruz. Burada da çobanlarımızı hem motive etmek, moral vermek ve eğitim vermek anlamında bu tarz programları destekliyoruz. Bizim amacımız koltukta oturarak değil, her alanda üreticilerimizin yanında olmak" ifadelerini kullandı.

Yarışmada birinci olan Aksaray'ın merkeze bağlı Armutlu köyünden Rahim Aydın ise, "Sorular günlük yaşantımızla ilgili, gördüğümüz hayvancılıkla ilgili sorulardı. Bir tane yanlış yaptım ben. Yarışma bizi eğitmiş de oldu. Yani insanlar en çok sınav zamanlarında öğrenirler zaten. Bilmediğimiz birçok şeyi öğrendik" dedi.

Yarışmanın ardından protokol üyeleri tarafından yarışmacılara ödülleri verildi. Yarışmayı, Vali Aykut Pekmez, sivil toplum örgütü başkanları ve çok sayıda davetli takip etti.

Aksaray’da çobanlar yarıştı

Aksaray’da çobanlar yarıştı

Aksaray’da çobanlar yarıştı

Aksaray’da çobanlar yarıştı

Aksaray’da çobanlar yarıştı

Aksaray’da çobanlar yarıştı

Aksaray’da çobanlar yarıştı

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 3734 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.