Aksarayın 420 bin hektar tarım arazisi var

Aksarayın 420 bin hektar tarım arazisi var

Tarım Havzaları üretim ve destekleme modeli nedeniyle Aksaray genelinde verileri toplayan Tarım İl Müdürlüğü her bölgenin ayrıntılarıyla analizini yaptı. Aksaray’da 420 bin 430 hektar tarım arazisi olduğu ve Aksaray’ın tarımdan yaklaşık olarak

 Tarım İl Müdürlüğü aylarca süren bir çalışmanın ardından Aksaray’ın ayrıntılı tarım envanterini çıkardı. Tarım Bakanlığının hazırlattığı Tarım havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde Aksaray Orta Kızılırmak ve Orta Anadolu havzası içinde yer alırken Aksaray’ın tarım yapılan 420 bin 430 hektar arazisinin olduğu tespit edildi. Tarımdan en büyük gelir merkeze bağlı köy ve kasabalardan sağlanırken ikinciliği çok büyük bir potansiyeli olan Eskil bölgesi aldı. Diğer ilçeler ise Eskil’e oranla çok gerilerde kaldılar. Aksaray’ın tarımdan yaklaşık olarak 785 milyon lira gelir elde edebileceği belirlendi.

AKSARAY’DA DESTEKLENECEK ÜRÜNLER

Tarım havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde Aksaray’da desteklenecek ürünlerde tespit edilmeye başlandı. Aksaray’ın toprağına uygun ve yetiştirilebilecek ürünler Arpa, aspir, buğday, çavdar, çeltik, dane mısır, kanola, kuru fasulye, mercimek, nohut, tritikale, yağlık ayçiçeği, yonca, yulaf ve şeker pancarı olarak tespit edilirken, bu ürünlerden bir kısmı daha elenerek Aksaray’ın asil olarak destekleneceği 6-7 tarım ürünü belirlenecek. Devlet Aksaray’da destekleri belirlenen ürünler dışında diğer ürünlere çok fazla destek vermeyerek çiftçinin desteklenen ürünlerden ekmesini sağlayacak.

650 MİLYON METREKÜP SU HAVZAMIZ VAR

Araştırma çerçevesinde Aksaray’ın sulanabilir tarım arazileri de tespit edildi. DSİ Müdürlüğünden de alınan verilerle birlikte Aksaray’da tarımsal sulama için 650 milyon metreküp suyun olduğu tespit edildi. Bu suyun doğru bir şekilde kullanılması durumunda Aksaray’da binlerce hektar arazinin sulanabileceği de vurgulandı.

Bu haber toplam 2107 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.